Istorijski uspeh

Istorijski uspeh

Dugogodišnji san fudbalskih generacija „Jedinstva“ iz Novog Bečeja, da prevaziđu takmičenja u područnim ligama Zrenjanina i Banata, ostvaren je 1979. godine.

Novobečejci su, u sezoni 1978/1979, osvojili prvo mesto u Zrenjaninskoj ligi, ali to nije bilo dovolјno da se direktno plasiraju u Vojvođansku ligu, tada treći stepen takmičenja, već su igrali dve kvalifikacione utakmice sa FK „Senta“ iz Sente.

Prvu utakmicu odigrali su u Senti 24. juna 1979. U veoma dobroj i kvalitetnoj utakmici, Novobečejci su doživeli minimalni poraz (3:2) što im je davalo realne šanse da će u revanšu ostvariti cilј i izboriti plasman u Vojvođansku ligu.

Revanš utakmica u Novom Bečeju, odigrana je 1. jula 1979. pred blizu 5 hilјada gledalaca, što je rekordna poseta na jednoj sportskoj priredbi u gradu kraj Tise.

O značaju ovog susreta dovolјno govori podatak da je sa ove utakmice realizovan i prvi sportski radio prenos iz Novog Bečeja, reporter je bio Stevan Davidović, a voditelј sportskog programa, u studiju Radio Novog Sada, Ananije Stojković.

Novobečejci su pobedom 4:1, ostvarilo dugogodišnji san, pasman u Vojvođansku ligu, treći stepen takmičenja u SFR Jugoslaviji.

Ulazak u Vojvođansku ligu, kao najveći uspeh kluba od osnivanja, nije ostao nezapažen. Na Dan oslobođenja Novog Bečeja, 4. oktobra 1979. godine, predsednik Skupština opštine Novi Bečej Radovan Popov, je na svečanoj sednici SO, predsedniku fudbalskog kluba Lazaru Periću, uručio najviše opštinsko priznanje Oktobarsku nagradu. FK „Jedinstvo“ je ujedno bio prvi sportski kolektiv u novobečejskoj opštini kojem je uručeno ovo priznanje.

Povezani članci