srenhu
Osnivanјe FK „JEDINSTVO“

Osnivanјe FK „JEDINSTVO“

Fudbalski klub „Jedinstvo“ osnovan je 1927. godine, pod nazivom Sportski klub „Jedinstvo“. Osnivač kluba bio je veliki fudbalski zalјublјenik, apotekar Đorđe Stanojević iz Beograda, koji je imao apoteku u Novom Bečeju. Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo, za predsednika Đorđe Stanojević, a članove: Milan Matejić (trgovac), Emil Lazić (berberin), Šari Polak (žitarski trgovac), Lipot Hauzer (činovnik) i dr.

„Jedinstvo“ je imalo crne dresove sa širokom crvenom prugom preko grudi, a utakmice su se igrale u Gradištu kraj Tise.

Od osnivanja, pa naredne dve godine, „Jedinstvo“ je igralo prijatelјske utakmice, sa klubovima iz okoline: „BAK“-om iz Bačkog Gradišta, „Hajdukom“ iz Beodre, „Teslom“ i „Jadranom“ iz Starog Bečeja i klubovima iz Velikog Bečkereka.

Tek 1929. godine, kada se učlanilo u Nogometni savez Jugoslavije, „Jedinstvo“ je dobilo mogućnost da se uklјuči u redovno takmičenje Velikokikindske grupe, u kojoj su, pored „Jedinstva“, igrali „Delija“ iz Mokrina i tri kikindska kluba „Kosovo“, „Srbija“ i „Radnički“.

Pored prvenstvenih utakmica, u tom periodu, izdvaja se jedna prijatelјska, koja je pobudila veliko interesovanje lјubitelјa fudbala u Novom Bečeju. Novobečejci su (21. avgusta 1932) na svom terenu u Gradištu, ugostilo rezervni tim prvoligaša i višestrukog prvaka Jugoslavije, „BSK“ iz Beograda. Gosti iz Beograda su pobedili 9:1.

Ova utakmica, protiv kvalitetnog beogradskog tima, mnogo je značila na popularizaciji fudbala, ne samo u Novom Bečeju, nego i ovom delu Banata.

Zahvalјujući učitelјu Savi Mojiću, koji je izabran za predsednika kluba 1934. novobečejski fudbaleri su novu takmičarsku sezonu dočekali sa velikim ambicijama.

Dobrovolјnim prilozima kuplјena je nova sportska oprema, dresovi crvene boje i plave gaćice, a dobri rezultati u pripremnom periodu obećavali su uspešnu prvenstvenu sezonu. Međutim u prvenstvu fudbaleri „Jedinstva“ nisu blistali. Na svom terenu su doživelo dva uzastopna poraza, od „ŽAK“-a iz Kikinde (0:6) i kikindske „Sloge“ (0:4), što je toliko demoralisalo fudbalere i razočaralo upravu kluba, da je, u zimu 1935. zbog slabih rezultata, ali i teške materijalne situacije, prouzrokovane ekonomskom krizom, klub prestao sa radom. Usledila je pauza duga 17 godina.

Fudbalski klub, pod imenom „Jedinstvo“, obnovio je svoj rad u jesen 1952. godine, kada je došlo do spajanja FK „Zvezda“ i fabričkog tima „Polet“. „Jedinstvo“ se 1953. uklјučilo u takmičenje Severnobanatske lige i od tada nije prekidalo svoj rad.

Povezani članci