srenhu

Stogodišnјa tradicija

U Novom Bečeju fudbal se igra više od sto godina. Prva zvanična fudbalska utakmica u Novom Bečeju odigrana je 1. avgusta 1909. godine, između srednjoškolaca Turskog Bečeja (Novog Bečeja) i vršnjaka iz Velikog Bečkereka (današnjeg Zrenjanina).

Pisani trag o ovoj utakmici, postoji u dnevnim novinama „Torontal“, koje su izlazile u Velikom Bečkereku. U broju 174, od 3. avgusta 1909. godine, objavlјen je izveštaj sa utakmice u Novom Bečeju, pod naslovom: Fudbalska utakmica velikobečkerečkih i turskobečejskih đaka, u kojem se navodi da je utakmica odigrana, u nedelјu, 1. avgusta 1909. godine.

Prema hroničaru Lazaru Mečkiću, autoru knjige Devedeset godina fudbala u Novom Bečeju, prvi fudbalski klub u Novom Bečeju (tada se zvao Turski Bečej) osnovan je 1911. godine, pod nazivom TSE (TörÖkbecsei sport egylet), što u prevodu znači (Turskobečejsko sportsko udruženje). Posle formiranja Kralјevine Jugoslavije, 1921. godine TSU menja ime u „Soko“, pod kojim se takmičio naredne dve godine, kada je prestao sa radom. Nakon gašenja FK „Soko“ formira se FK „Građanski“ koji se takmičio sve do 1927. godine, kada je prestao da postoji. Odmah po gašenju „Građanskog“ (1927) osnovan je Sportski klub „Jedinstvo“.

Fudbal je u gradu kraj Tise postajao sve popularnija igra, pa su 1932. godine, u to vreme, u dva susedna naselјa, Vranjevu i Novom Bečeju, osnovana dva kluba. U Vranjevu, Vranjevački sportski klub „Zvezda“, a u Novom Bečeju „Orao“, koji posle dve godine menja ime u „Banat“.

Neposredno pred rat, 1941. godine, radnička omladina Novog Bečeja formira FK „Zanatlija“, a mađarska omladina „Napredak“, koji početkom rata prestaju sa radom.

Za vreme Drugog svetskog rata, u Novom Bečeju postojala su dva kluba „Turul“ i „Zvezda“. Posle Drugog svetskog rata (1945) „Turul“ i „Zvezda“ se gase i formira se FK „Slavija“, koji je radio pod ovim imenom nepunih godinu dana. „Slavija“ je 1945. godine, predstavlјala novobečejski srez na prvenstvu Severnog Banata, a pobedom protiv reprezentacije Petrovgrada u Zrenjaninu 3:1, reprezentacija Novobečejskog sreza je postala prvak Severnog Banata.

FK „Slavija“ 1945. menja ime u „Zvezda“, pod kojim se takmiči u Banatskoj ligi, sve do 1952. godine. Fabrika cigle i crepa „Polet“ je 1950. formirala svoj klub FK „Polet“, koji će se 1952. godine fuzionisati sa „Zvezdom“ i formirati FK „Jedinstvo“.

Povezani članci