Reč autora

Novi Bečej, grad na obali Tise, jedan je od retkih u našoj zemlјi, koji se može pohvaliti da se fudbal, ta magična igra, koja uživa veliku popularnost na svim meridijanima, igra više od sto godina.

Istorijat fudbala, koji ima ovako bogatu tradiciju, opisan je u dve sportske monografije Devedeset godina fudbala u Novom Bečeju (Lazar Mečkić, 1989) i FK „Jedinstvo“ Novi Bečej 1989 – 2009 (Stevan Davidović, 2009).

FK „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja je, u svojoj devet decenija dugoj istoriji, imao uspona i padova, a u godini jubileja, želimo da podsetimo na zlatne godine, kada su novobečejski fudbaleri igrali u trećem stepenu takmičenja - Vojvođanskoj ligi (1979/1980, 1982/1983, 1983/1984, 1984/1985) i Srpskoj ligi Vojvodina (2013/2014).

Ova knjiga je skromni doprinos obeležavanju jubileja - 90 godina trajanja FK „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja.

Stogodišnјa tradicija

U Novom Bečeju fudbal se igra više od sto godina. Prva zvanična fudbalska utakmica u Novom Bečeju odigrana je 1. avgusta 1909. godine, između srednjoškolaca Turskog Bečeja (Novog Bečeja) i vršnjaka iz Velikog Bečkereka (današnjeg Zrenjanina).

Pisani trag o ovoj utakmici, postoji u dnevnim novinama „Torontal“, koje su izlazile u Velikom Bečkereku. U broju 174, od 3. avgusta 1909. godine, objavlјen je izveštaj sa utakmice u Novom Bečeju, pod naslovom: Fudbalska utakmica velikobečkerečkih i turskobečejskih đaka, u kojem se navodi da je utakmica odigrana, u nedelјu, 1. avgusta 1909. godine.

Prema hroničaru Lazaru Mečkiću, autoru knjige Devedeset godina fudbala u Novom Bečeju, prvi fudbalski klub u Novom Bečeju (tada se zvao Turski Bečej) osnovan je 1911. godine, pod nazivom TSE (TörÖkbecsei sport egylet), što u prevodu znači (Turskobečejsko sportsko udruženje). Posle formiranja Kralјevine Jugoslavije, 1921. godine TSU menja ime u „Soko“, pod kojim se takmičio naredne dve godine, kada je prestao sa radom. Nakon gašenja FK „Soko“ formira se FK „Građanski“ koji se takmičio sve do 1927. godine, kada je prestao da postoji. Odmah po gašenju „Građanskog“ (1927) osnovan je Sportski klub „Jedinstvo“.

Fudbal je u gradu kraj Tise postajao sve popularnija igra, pa su 1932. godine, u to vreme, u dva susedna naselјa, Vranjevu i Novom Bečeju, osnovana dva kluba. U Vranjevu, Vranjevački sportski klub „Zvezda“, a u Novom Bečeju „Orao“, koji posle dve godine menja ime u „Banat“.

Neposredno pred rat, 1941. godine, radnička omladina Novog Bečeja formira FK „Zanatlija“, a mađarska omladina „Napredak“, koji početkom rata prestaju sa radom.

Za vreme Drugog svetskog rata, u Novom Bečeju postojala su dva kluba „Turul“ i „Zvezda“. Posle Drugog svetskog rata (1945) „Turul“ i „Zvezda“ se gase i formira se FK „Slavija“, koji je radio pod ovim imenom nepunih godinu dana. „Slavija“ je 1945. godine, predstavlјala novobečejski srez na prvenstvu Severnog Banata, a pobedom protiv reprezentacije Petrovgrada u Zrenjaninu 3:1, reprezentacija Novobečejskog sreza je postala prvak Severnog Banata.

FK „Slavija“ 1945. menja ime u „Zvezda“, pod kojim se takmiči u Banatskoj ligi, sve do 1952. godine. Fabrika cigle i crepa „Polet“ je 1950. formirala svoj klub FK „Polet“, koji će se 1952. godine fuzionisati sa „Zvezdom“ i formirati FK „Jedinstvo“.

Osnivanјe FK „JEDINSTVO“

Fudbalski klub „Jedinstvo“ osnovan je 1927. godine, pod nazivom Sportski klub „Jedinstvo“. Osnivač kluba bio je veliki fudbalski zalјublјenik, apotekar Đorđe Stanojević iz Beograda, koji je imao apoteku u Novom Bečeju. Na osnivačkoj skupštini izabrano je rukovodstvo, za predsednika Đorđe Stanojević, a članove: Milan Matejić (trgovac), Emil Lazić (berberin), Šari Polak (žitarski trgovac), Lipot Hauzer (činovnik) i dr.

„Jedinstvo“ je imalo crne dresove sa širokom crvenom prugom preko grudi, a utakmice su se igrale u Gradištu kraj Tise.

Od osnivanja, pa naredne dve godine, „Jedinstvo“ je igralo prijatelјske utakmice, sa klubovima iz okoline: „BAK“-om iz Bačkog Gradišta, „Hajdukom“ iz Beodre, „Teslom“ i „Jadranom“ iz Starog Bečeja i klubovima iz Velikog Bečkereka.

Tek 1929. godine, kada se učlanilo u Nogometni savez Jugoslavije, „Jedinstvo“ je dobilo mogućnost da se uklјuči u redovno takmičenje Velikokikindske grupe, u kojoj su, pored „Jedinstva“, igrali „Delija“ iz Mokrina i tri kikindska kluba „Kosovo“, „Srbija“ i „Radnički“.

Pored prvenstvenih utakmica, u tom periodu, izdvaja se jedna prijatelјska, koja je pobudila veliko interesovanje lјubitelјa fudbala u Novom Bečeju. Novobečejci su (21. avgusta 1932) na svom terenu u Gradištu, ugostilo rezervni tim prvoligaša i višestrukog prvaka Jugoslavije, „BSK“ iz Beograda. Gosti iz Beograda su pobedili 9:1.

Ova utakmica, protiv kvalitetnog beogradskog tima, mnogo je značila na popularizaciji fudbala, ne samo u Novom Bečeju, nego i ovom delu Banata.

Zahvalјujući učitelјu Savi Mojiću, koji je izabran za predsednika kluba 1934. novobečejski fudbaleri su novu takmičarsku sezonu dočekali sa velikim ambicijama.

Dobrovolјnim prilozima kuplјena je nova sportska oprema, dresovi crvene boje i plave gaćice, a dobri rezultati u pripremnom periodu obećavali su uspešnu prvenstvenu sezonu. Međutim u prvenstvu fudbaleri „Jedinstva“ nisu blistali. Na svom terenu su doživelo dva uzastopna poraza, od „ŽAK“-a iz Kikinde (0:6) i kikindske „Sloge“ (0:4), što je toliko demoralisalo fudbalere i razočaralo upravu kluba, da je, u zimu 1935. zbog slabih rezultata, ali i teške materijalne situacije, prouzrokovane ekonomskom krizom, klub prestao sa radom. Usledila je pauza duga 17 godina.

Fudbalski klub, pod imenom „Jedinstvo“, obnovio je svoj rad u jesen 1952. godine, kada je došlo do spajanja FK „Zvezda“ i fabričkog tima „Polet“. „Jedinstvo“ se 1953. uklјučilo u takmičenje Severnobanatske lige i od tada nije prekidalo svoj rad.

Istorijski uspeh

Dugogodišnji san fudbalskih generacija „Jedinstva“ iz Novog Bečeja, da prevaziđu takmičenja u područnim ligama Zrenjanina i Banata, ostvaren je 1979. godine.

Novobečejci su, u sezoni 1978/1979, osvojili prvo mesto u Zrenjaninskoj ligi, ali to nije bilo dovolјno da se direktno plasiraju u Vojvođansku ligu, tada treći stepen takmičenja, već su igrali dve kvalifikacione utakmice sa FK „Senta“ iz Sente.

Prvu utakmicu odigrali su u Senti 24. juna 1979. U veoma dobroj i kvalitetnoj utakmici, Novobečejci su doživeli minimalni poraz (3:2) što im je davalo realne šanse da će u revanšu ostvariti cilј i izboriti plasman u Vojvođansku ligu.

Revanš utakmica u Novom Bečeju, odigrana je 1. jula 1979. pred blizu 5 hilјada gledalaca, što je rekordna poseta na jednoj sportskoj priredbi u gradu kraj Tise.

O značaju ovog susreta dovolјno govori podatak da je sa ove utakmice realizovan i prvi sportski radio prenos iz Novog Bečeja, reporter je bio Stevan Davidović, a voditelј sportskog programa, u studiju Radio Novog Sada, Ananije Stojković.

Novobečejci su pobedom 4:1, ostvarilo dugogodišnji san, pasman u Vojvođansku ligu, treći stepen takmičenja u SFR Jugoslaviji.

Ulazak u Vojvođansku ligu, kao najveći uspeh kluba od osnivanja, nije ostao nezapažen. Na Dan oslobođenja Novog Bečeja, 4. oktobra 1979. godine, predsednik Skupština opštine Novi Bečej Radovan Popov, je na svečanoj sednici SO, predsedniku fudbalskog kluba Lazaru Periću, uručio najviše opštinsko priznanje Oktobarsku nagradu. FK „Jedinstvo“ je ujedno bio prvi sportski kolektiv u novobečejskoj opštini kojem je uručeno ovo priznanje.

Sezona 1979/1980

U novom društvu, daleko kvalitetnijem stepenu takmičenja, novobečejski fudbaleri se nisu najbolјe snašli. Trenera Vladimira Papa, koji je uspešno vodio ekipu kroz kvalifikacije, zamenio je Petar Praporski, a obezbeđena su i značajna pojačanja.

Međutim i pored toga „Jedinstvo“ nije uspelo da sačuva status u novom društvu. Posle samo jedne sezone, Novobečejci su kao poslednjeplasirana ekipa, sa 23 boda (10 pobeda, tri remija i 17 poraza), morali da napuste Vojvođansku ligu i vrate se u niži stepen takmičenja.

Rezultati i strelci

 1. kolo: Jedinstvo – Hajduk (Beška) 3:2 (Milivoj Perić, Risteski, Marko Perić)
 2. kolo: Dinamo – Jedinstvo 4:2 (Risteski 2)
 3. kolo: Jedinstvo - Kabel 2:0 (Risteski, Milivoj Perić)
 4. kolo: Bačka (BP) – Jedinstvo 5:1 (Marko Perić)
 5. kolo: Jedinstvo – Hajduk (Kula) 0:0
 6. kolo: AIK – Jedinstvo 2:1 (Radin)
 7. kolo: Jedinstvo – Palić 0:0
 8. kolo: Agrounija – Jedinstvo 0:1 (Surla)
 9. kolo: Jedinstvo – Radnički (Bajmok) 1:1 (Radin)
 10. kolo: Slavija – Jedinstvo 1:0
 11. kolo: Jedinstvo – Srem 3:4 (Milivoj Perić 2, Risteski)
 12. kolo: Crvenka – Jedinstvo 2:3 (Risteski, Milivoj Perić, Surla)
 13. kolo: Jedinstvo – Kozara 3:0 (Risteski, Marko Perić, Surla)
 14. kolo: Jedinstvo – Radnički (Zrenjanin) 0:1
 15. kolo: Sever – Jedinstvo 5:0
 16. kolo: Hajduk (Beška) – Jedinstvo 4:1 (Imre Bito)
 17. kolo: Jedinstvo – Dinamo 1:0 (Milivoj Perić)
 18. kolo: Kabel – Jedinstvo 4:0 (nakon žalbe 0:3 za Jedinstvo)
 19. kolo: Jedinstvo – Bačka (BP) 1:2 (Marko Perić)
 20. kolo: Hajduk (Kula) . Jedinstvo 3:0
 21. kolo: Jedinstvo – AIK 0:1
 22. kolo: Palić – Jedinstvo 2:1 (Marko Perić)
 23. kolo: Jedinstvo – Agrounija 1:0 (Baštovanov)
 24. kolo: Radnički (Bajmok) – Jedinstvo 1:0
 25. kolo: Jedinstvo – Slavija 2:1 (Baštovanov 2)
 26. kolo: Srem – Jedinstvo 4:1 (Risteski)
 27. kolo: Jedinstvo – Crvenka 5:2 (Marko Perić 3, Milivoj Perić 2)
 28. kolo: Kozara – Jedinstvo 2:1 (Marko Perić)
 29. kolo: Radnički (Zrenjanin) – Jedinstvo 1:0
 30. kolo: Jedinstvo – Sever 5:2 (Baštovanov 2, Risteski 2, Milivoj Perić)

Za ekipu su igrala 23 fudbalera. Radovan Golijanin je odigrao 30 utakmica, Gliša Budić i Dušan Radin 28, Milivoj Perić, Janko Kesić, Novica Glavaški 27, Marko Perić 26, Stevan Risteski i Rade Surla 25, Milan Budisavlјević 24, Boško Felbab 23, Imre Bito 21, Ivan Baštovanov 15, Nika Bilbija 12, Karolј Bito 11, Miroslav Lalić 7, Vladimir Garčev 6, Dragolјub Vuković četiri, Ferenc Kuglić i Novica Kiselički tri, Radivoj Stančić, Ivan Dragić i Vladimir Galetin jednu utakmicu.

Konačna tabela u sezoni 1979/1980

1

AIK (B.Topola)

30

18

7

5

51:27

43

2

Bačka (BP)

30

15

10

5

59:30

40

3

Radnički (Bajmok)

30

15

8

7

43:32

38

4

Sever (Subotica)

30

12

7

11

52:44

31

5

Radnički (Zr)

30

10

11

9

29:25

31

6

Agrounija (Inđija)

30

10

11

9

34:38

31

7

Dinamo (Pančevo)

30

10

10

10

41:41

30

8

Srem (S.Mitrovica)

30

10

10

10

39:40

30

9

Palić (Subotica)

30

12

6

12

39:41

30

10

Kozara (B.V. Selo)

30

12

5

13

35:43

29

11

Crvenka

30

10

8

12

44:42

28

12

Hajduk (Kula)

30

10

8

12

35:36

28

13

Jedinstvo (N.Bečej)

30

11

3

16

42:52

25

14

Kabel (Novi Sad)

30

7

10

13

28:46

24

15

Slavija (Novi Sad)

30

10

2

16

31:40

22

16

Hajduk (Beška)

30

5

7

18

24:57

17

U Drugu ligu plasirao se „AIK“ iz Bačke Topole, a kako su iz Druge lige ispali „Novi Sad“ i OFK „Kikinda“, Vojvođansku ligu su napustili: „Hajduk“ iz Beške, „Slavija“ iz Novog Sada, „Kabel“ iz Novog Sada i „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja.

Povratak posle dve godine

Posle samo dve godine, od ispadanja iz Vojvođanske lige, fudbaleri „Jedinstva“ su uspeli da se vrate u društvo najbolјih vojvođanskih klubova. U sezone 1981/1982 u Zrenjaninskoj ligi, za prvo mesto, vodili su veliku bitku sa zrenjaninskim „Banatom“.

Na kraju pobedom u Banatskom Velikom Selu 3:0 protiv „Kozare“, Novobečejci su prvi prošli kroz cilј. Šef stručnog štaba bio je Stevan Đuričin, a trener Vladimir Pap.

„Jedinstvo“ je osvojilo prvo mesto sa 45 bodova, bod više od „Banata“, gol razlikom 68:15, sa 19 pobeda, sedam nerešenih i četiri poraza.

Mada su osvojili prvo mesto, morali su da odigraju dve kvalifikacione utakmice, ovog puta sa ekipom „ČSK“ iz Čelareva. U obe utakmice „Jedinstvo“ je bilo uspešnije i tako se po drugi put plasiralo u Vojvođansku ligu.

Sezona 1982/1983

Da ne bi igrali samo jednu sezonu Novobečejci su se ovog puta mnogo bolјe organizovali, ekipa je pojačana sa više kvalitetnih fudbalera, a za trenera je angažovan proslavlјeni as beogradskog „Partizana“ Josip Pirmajer. To je dalo rezultata, pa su fudbaleri iz Novog Bečeja, kao novajlije u ovom stepenu takmičenja, bili najveći konkurenti „Vrbasu“ u borbi za prvo mesto i plasman u Drugu saveznu ligu. Na kraju „Jedinstvo“ je zauzelo drugo mesto što je ujedno i najveći uspeh Novobečejaca u 90 godina trajanja kluba.

Rezultati i strelci

 1. kolo: Jedinstvo – Hajduk (Kula) 1:0 (Maksimčev)
 2. kolo: Rusanda – Jedinstvo 0:2 (Baštovanov 2)
 3. kolo: Jedinstvo – Mladost (BJ) 2:1 (Maksimčev, Mišić)
 4. kolo: Dinamo – Jedinstvo 0:0
 5. kolo: Jedinstvo – Vrbas 1:1 (Maksimčev)
 6. kolo: Srem – Jedinstvo 3:1 (Radošević)
 7. kolo: Jedinstvo – Agrounija 5:0 (Šarac 4, Radošević)
 8. kolo: Mladost (Apatin) – Jedinstvo 2:0
 9. kolo: Jedinstvo – Radnički (Sombor) 1:1 (Šarac)
 10. kolo: Radnički (Bajmok) – Jedinstvo 0:1 (Maksimčev)
 11. kolo: Jedinstvo – Vršac 1:1 (Baštovanov)
 12. kolo: Radnički (Kovin) – Jedinstvo 2:0
 13. kolo: Jedinstvo – Crvenka 4:0 (Mišić, Baštovanov, Radošević, Risteski))
 14. kolo: Jedinstvo – Jedinstvo (S.Pazova) 3:1 (Šarac, Risteski, I.Bito)
 15. kolo: Radnički (Zrenjanin) - Jedinstvo 1:0
 16. kolo: Jedinstvo – Sever 1:0 (Šarac)
 17. kolo: Bačka (BP) – Jedinstvo 1:3 (Risteski, Maksimčev 2)
 18. kolo: Hajduk (Kula) – Jedinstvo 1:1 (Maksimčev)
 19. kolo: Jedinstvo – Rusanda 2:0 (Maksimčev 2)
 20. kolo: Mladost (BJ) – Jedinstvo 2:1 (Šarac)
 21. kolo: Jedinstvo – Dinamo 2:0 (Šarac 2)
 22. kolo: Vrbas - Jedinstvo 2:2 (Šarac 2)
 23. kolo: Jedinstvo – Srem 1:1 (Šarac)
 24. kolo: Agrounija – Jedinstvo 0:0
 25. kolo: Jedinstvo – Mladost (A) (Šarac 2,I.Bito, Maksimčev)
 26. kolo: Radnički (Sombor) – Jedinstvo 2:1 (Milјanović)
 27. kolo: Jedinstvo – Radnički (Bajmok) 0:1
 28. kolo: Vršac – Jedinstvo 0:0
 29. kolo: Jedinstvo – Radnički (Kovin) 2:0 (Šarac, Maksimčev)
 30. kolo: Crvenka – Jedinstvo 3:1 (Šarac)
 31. kolo: Jedinstvo (SP) – Jedinstvo (NB) 2:0
 32. kolo: Jedinstvo – Radnički (Zrenjanin) 1:1 (Risteski)
 33. kolo: Sever – Jedinstvo 2:7 (Šarac 5, Milјanović, Risteski)
 34. kolo: Jedinstvo – Bačka (BP) 3:2 (Šarac 3)

Konačna tabela u sezoni 1982/1983

1

Vrbas

34

20

10

4

68:27

50

2

Jedinstvo (NB)

34

15

11

8

54:39

41

3

Mladost (Apatin)

34

14

12

8

53:37

40

4

Crvenka

34

14

11

9

56:50

39

5

Radnički (Bajmok)

34

14

10

10

45:41

38

6

Radnički (Zr)

34

14

10

10

36:37

38

7

Srem

34

15

7

12

41:46

37

8

Dinamo

34

14

8

12

39:32

36

9

Vršac

34

12

11

11

55:49

35

10

Rusanda

34

13

9

12

52:49

35

11

Mladost (BJ)

34

14

6

14

47:49

34

12

Jedinstvo (SP)

34

12

9

13

39:38

32

13

Radnički (Sombor)

34

12

7

15

58:63

31

14

Bačka (BP)

34

13

5

16

35:56

31

15

Agrounija

34

12

7

15

44:54

31

16

Radnički (Kovin)

34

11

6

17

41:66

28

17

Sever

34

5

10

19

35:58

20

18

Hajduk (Kula)

34

4

7

23

34:63

15

U Drugu ligu plasirao se „Vrbas“, a iz lige su ispali „Hajduk“ iz Kule i „Sever“ iz Subotice.

Za ekipu „Jedinstva“ igralo je 26 fudbalera. Najviše utakmica odigrali su Dragomir Šarac i Stevan Vlajkov 32, Jovan Maksimčev 31, Imre Bito, Radovan Rogan 30, Ivan Baštovanov 29, Dragan Vavan 27, Radovan Golijanin, Stevan Risteski, Dragan Vujadinović 24, Zoran Pijetlović 18, Boško Felbab 17, Milan Pjevac 16, Ljubiša Radošević 15, Zoran Mišić, Velimir Milјanović 14, Karolј Bito 11, Slobodan Đurić 10, Marko Perić 9, Slavko Gavrilović 6, Mile Vorgić 5, Novica Kiselički tri, Milivoj Perić, Novica Glavaški, Goran Josimović i Andrija Kosić jednu utakmicu. Trener je bio Josip Pirmajer.

Sezona 1983/1984

Rezultati i strelci

 1. kolo: Kabel - Jedinstvo 1:0
 2. kolo: Jedinstvo - Radnički (Sombor) 0:3
 3. kolo: Agrounija - Jedinstvo 1:0
 4. kolo: Jedinstvo – Mladost (Bački Jarak) 0:1
 5. kolo: Radnički (ZR) - Jedinstvo 2:0
 6. kolo: Jedinstvo – Dinamo 2:0 (Šarac 2)
 7. kolo: Vršac - Jedinstvo 1:0
 8. kolo: Jedinstvo – Srem 1:0 (Pjevac)
 9. kolo: Bačka (BP) - Jedinstvo 2:4 (Šarac 4)
 10. kolo: Jedinstvo – Polet 1:1 (Šarac)
 11. kolo: Crvenka - Jedinstvo 5:1 (Pjevac)
 12. kolo: Jedinstvo - Radnički (Kovin) 2:1 (Šarac, Pjevac)
 13. kolo: Radnički (B) - Jedinstvo 1:1 (Šarac)
 14. kolo: Jedinstvo – Mladost (Apatin) 1:0 (Šarac)
 15. kolo: Jedinstvo (Stara Pazova) – Jedinstvo (NB) 1:3 (Pjevac, Softić, Šarac)
 16. kolo: Rusanda - Jedinstvo 1:1 (Šarac)
 17. kolo: Jedinstvo - Bačka (Subotica 2:1 (Risteski, Šarac)
 18. kolo: Jedinstvo – Kabel 2:2 (Risteski, Pjevac)
 19. kolo: Radnički (Sombor) - Jedinstvo 1:1 (I.Bito)
 20. kolo: Jedinstvo – Agrounija (Inđija) 1:2 (Božović)
 21. kolo: Mladost (BJ) - Jedinstvo 1:1 (Pjevac)
 22. kolo: Jedinstvo – Radnički (Z) 2:1 (Risteski, Božović)
 23. kolo: Dinamo - Jedinstvo 0:0
 24. kolo: Jedinstvo – Vršac 1:3 (Pjevac)
 25. kolo: Srem - Jedinstvo 1:2 (Pjevac, Stanković)
 26. kolo: Jedinstvo – Bačka 1:3 (Risteski)
 27. kolo: Polet - Jedinstvo 0:3 (p.f.)
 28. kolo: Jedinstvo - Crvenka 2:2 (Risteski 2)
 29. kolo: Radnički (Kovin) - Jedinstvo 1:0
 30. kolo: Jedinstvo – Radnički (B) 3:1 (Pjevac 2, Risteski)
 31. kolo: Mladost (A) – Jedinstvo 3:2 (Softić, Pjevac)
 32. kolo: Jedinstvo – Jedinstvo (SP) 5:1 ( Pjevac 2, I.Bito, Risteski 2)
 33. kolo: Jedinstvo – Rusanda 2:2 (autogol Žugića, Božović)
 34. kolo: Bačka (Subotica) - Jedinstvo 4:1 (Felbab)

Za ekipu „Jedinstva“ igralo je 24 fudbalera. Stevan Risteski je odigrao 33, Stevan Vlajkov, Milan Pjevac 32, Zoran Pijetlović 31, Dragan Vujadinović 29, Dragan Vavan 28, Svetislav Stanković 26, Slobodan Đurić 22, Mile Vorgić 21, Milivoj Perić, Karolј Bito 19, Imre Bito 18, Marko Perić, Mileta Božović, Dušan Stanisavlјev 15, Dragomir Šarac, Ermin Softić 14, Radovan Golijanin 12, Radovan Rogan 9, Andrija Kosić 6, Boško Felbab 5, Slavko Parabucki tri, Goran Josimović i Zoran Rackov jednu utakmicu.

Konačna tabela u sezoni 1983/1984

1

Crvenka

34

20

9

5

72:31

49

2

Radnički (S)

34

19

9

6

64:26

47

3

Bačka (BP)

34

16

9

9

53:50

41

4

Kabel

34

16

5

13

60:48

37

5

Vršac

34

15

7

12

52:50

37

6

Radnički (Z)

34

14

8

12

49:42

36

7

Rusanda

34

13

10

11

60:55

36

8

Srem

34

15

6

13

50:49

36

9

Dinamo

34

12

11

11

44:45

35

10

Mladost (BJ)

34

14

7

13

49:51

35

11

Agrounija

34

14

6

14

50:48

34

12

Bačka (S)

34

12

10

12

50:48

34

13

Mladost (A)

34

13

8

13

45:44

34

14

Jedinstvo (NB)

34

12

9

13

48:50

33

15

Radnički (K)

34

11

9

14

48:49

31

16

Radnički (B) – 4

34

12

5

17

40:53

25

17

Polet -2

34

5

6

23

26:75

14

18

Jedinstvo (SP)

34

5

2

27

40:84

12

U Drgu ligu se plasirala „Crvenka“, a iz lige su ispali. „Jedinstvo“ (Stara Pazova), „Polet“ iz Nakova i „Radnički“ iz Bajmoka.

Sezona 1984/1985

Posle dve uspešne sezone usledili su slabiji rezultati. Pred kraj prvog dela prvenstva ekipu je napustio Josip Pirmajer (vratio se u novosadsku „Vojvodinu“), da bi na klupi, do kraja prvog dela, bio pomoćni trener Milivoj Perić, a u drugom delu prvenstva Branko Roksandić.

Rezultati i strelci

 1. kolo: AIK Topola - Jedinstvo 1:0
 2. kolo: Jedinstvo - Kabel 0:0
 3. kolo: Rusanda - Jedinstvo 4:2 (Risteski, Šarac)
 4. kolo: Jedinstvo – Srem 0:0
 5. kolo: Mladost (A) - Jedinstvo 3:0
 6. kolo: Jedinstvo – Palić 2:0 (Šarac 2)
 7. kolo: Radnički (Z) - Jedinstvo 1:1 (Šarac)
 8. kolo: Jedinstvo – Agrounija 1:2 (Šarac)
 9. kolo: Radnički (Sombor) - Jedinstvo 2:0
 10. kolo: Jedinstvo – Vršac 2:0 (Šarac 2)
 11. kolo: Indeks - Jedinstvo 1:0
 12. kolo: Dinamo - Jedinstvo 2:1 (Radošević)
 13. kolo: Jedinstvo – Bačka (BP) 0:1
 14. kolo: Bačka (SU) - Jedinstvo 2:0
 15. kolo: Jedinstvo – Radnički (Kovin) 0:0
 16. kolo: Kozara - Jedinstvo 3:1 (Pjevac)
 17. kolo: Jedinstvo – Mladost (BJ) 1:1 (Šarac)
 18. kolo: Jedinstvo – AIK Topola 3:0 (Pjevac 2, Radović) – registrovano 0:3 p.f.
 19. kolo: Kabel - Jedinstvo 1:0
 20. kolo: Jedinstvo – Rusanda 6:1 (Radović 2, Mišić, Pjevac 2, Šarac)
 21. kolo: Srem - Jedinstvo 1:1 (Radović) – registrovano 3:0 p.f.
 22. kolo: Jedinstvo – Mladost (A) 3:0 (Šarac 2, Radović)
 23. kolo: Palić - Jedinstvo 2:2 (Risteski, Šarac)
 24. kolo: Jedinstvo – Radnički (Z) 1:1 (Šarac)
 25. kolo: Agrounija - Jedinstvo 2:1 (Pjevac)
 26. kolo: Jedinstvo – Radnički (S) 0:0
 27. kolo: Vršac - Jedinstvo 0:1 (autogol Nedimović)
 28. kolo: Jedinstvo – Indeks 2:1 (Vlajkov, Pjevac) – registrovano 0:3 p.f.
 29. kolo: Jedinstvo – Dinamo 1:2 (Risteski)
 30. kolo: Bačka (BP) - Jedinstvo 3:2 (Radović, Đokić)
 31. kolo: Jedinstvo – Bačka (S) 3:0 (Šarac 2, Risteski) – registrovano 0:3 p.f.
 32. kolo: Radnički (K) - Jedinstvo 3:3 ( Šarac 2, Radović) – registrovano 3:0 p.f.
 33. kolo: Jedinstvo – Kozara 1:1 (Šarac) – registrovano 0:3 p.f.
 34. kolo: Mladost (BJ) - Jedinstvo 6:1 (Pjevac)

Zbog nepravilne registracije Aleksandra Radovića, „Jedinstvo“ je šest utakmica izgubilo službenim rezultatom!

Konačna tabela u sezoni 1984/1985

1

AIK Topola

34

19

8

7

52:26

46

2

Radnički (Sombor)

34

18

9

7

54:27

45

3

Dinamo

34

18

6

10

51:37

42

4

Bačka (BP)

34

15

12

7

50:36

42

5

Agrounija

34

13

9

12

34:35

35

6

Kabel

34

10

14

10

31:34

34

7

Bačka (Subotica)

34

10

13

11

33:36

33

8

Srem

34

12

8

14

50:46

32

9

Radnički (Z)

34

10

12

12

37:35

32

10

Radnički (K)

34

12

8

14

48:49

32

11

Vršac

34

13

6

15

40:43

32

12

Kozara

34

12

8

14

45:51

32

13

Palić

34

10

12

12

36:42

32

14

Indeks (NS)

34

14

4

16

38:47

32

15

Mladost (Apatin)

34

12

8

14

31:40

32

16

Rusanda

34

13

5

16

49:57

31

17

Mladost (BJ)

34

9

12

13

38:46

30

18

Jedinstvo (NB)

34

5

8

21

29:59

18

U Drugu ligu plasirala se „AIK“ Topola, a iz lige su ispali „Jedinstvo“ iz Novog Bečeja, „Mladost“ iz Bačkog Jarka i „Rusanda“ iz Melenaca.

Za ekipu „Jedinstva“ igralo je 27 fudbalera. Milan Pjevac je odigrao 33, Dragomir Šarac 32, Stevan Risteski 31, Radovan Golijanin 30, Stevan Vlajkov 27, Ljubiša Radošević 23, Marko Perić, Dušan Stanisavlјev 22, Dragan Vujadinović 20, Slavko Parabucki 19, Dragan Vavan, Zoran Pijetlović 18, Mile Vorgić, Ljubiša Đokić 16, Jožef Turoš 15, Aleksandar Radović 14, Krešimir Božić 12, Svetislav Stanković, Imre Bito 11, Vladimir Jakšić 10, Zoran Mišić 9, Ervin Softić 7, Mlađenko Plavšić 6, Dragan Vukajlović 5, Rudolf Guci 4, Milan Deurić tri i Dragan Kovačev dve utakmice.

Polufinalisti Kupa Vojvodine

Posle izgublјenog statusa vojvođanskog ligaša, u sezoni 1984/1985, fudbaleri „Jedinstva“ su igrali značajnu ulogu u Banatskoj ligi. U nekoliko navrata bili su na domak povratka u Vojvođansku ligu, ali su kao po pravilu, u završnici, gubili korak od svojih rivala. Ono što su propustili u prvenstvu, nadoknadili su u Kup takmičenju. U sezoni 1987/1988, stigli su do polufinala Kupa Vojvodine. U prvom kolu Kupa Vojvodine Novobečejci su pobedili „Slovan“ iz Rume 2:1 (Maksimčev, Pjevac), da bi u četvrtfinalu, kao domaćini savladali drugoligaša „Novi Sad“ 3:2 (Pjevac 2, Pajić). Ovaj podvig ostvarila je ekipa u sastavu: Janjić, Stanisavlјev, Pajić (M. Popov), Parabucki, Uzelac, Ilić, Maksimčev, Mitrović, Trklјa, Imre Bito, Pjevac. „Jedinstvo“ je zaustavlјeno u polufinalu, posle poraza pred svojim navijačima, od novosadskog „Kabela“ (0:4), a time je propuštena istorijska prilika da se nađe, među 32 ekipe, završnice Kupa Jugoslavije.

Prvaci Banatske lige

Posle više pokušaja „Jedinstvo“ je u sezoni 1991/1992, pod vođstvom trenera Novice Glavaškog, uspelo, veoma ubedlјivo, da osvoji prvo mesto u Banatskoj ligi.

Novobečejci su zabeležili 23 pobede, pet puta igrali nerešeno, a doživeli samo dva poraza, uz gol razliku 71:13. „Jedinstvo“ se tako plasiralo u Vojvođansku ligu, koja je tada bila četvrti stepen takmičenja, gde je igralo samo u sezoni 1992/1993. Novobečejci su, na kraju prvenstva, zauzeli 16 mesto, ali su zbog reorganizacije sistema takmičenja, prekomandovani u Drugu vojvođansku ligu istok.

Povratak posle 28 godina

Trebalo je da prođe punih 28 godina, pa da se fudbaleri „Jedinstva“ iz Novog Bečeja, ponovo nađu u trećem stepenu takmičenja, ovog puta u Srpskoj ligi grupa Vojvodina. U Vojvođanskoj ligi istok, fudbaleri Jedinstva su, pod vođstvom trenera Marka Guteše, dominirali, osvojili su 74 boda, četiri više od drugoplasirane „Bačke“ iz Subotice, zabeležili su 23 pobede, pet puta igrali nerešeno, doživeli samo dva poraza i ostvarili gol razliku 77:28.

Sezona 2013/2014

Rezultati i strelci

 1. kolo: Jedinstvo – Novi Sad 2:2 (Rigo, Krstajić)
 2. kolo: Radnički (S. Mitrovica) – Jedinstvo 2:0
 3. kolo: Jedinstvo ČSK Pivara 0:1
 4. kolo: Dinamo (P) – Jedinstvo 4:0
 5. kolo: Jedinstvo – Bačka 1901 (Subotica) 0:1
 6. kolo: Tekstilac (Odžaci) – Jedinstvo 1:2 (Radišić, Šijanović)
 7. kolo: Jedinstvo – Radnički (Šid) 1:2 (Radišić)
 8. kolo: Sloga (Temerin) – Jedinstvo 1:2 (Ajdarić 2)
 9. kolo: Jedinstvo – Banat (Zrenjanin) 0:3
 10. kolo: OFK Bačka (B. Palanka) – Jedinstvo 2:0
 11. kolo: Jedinstvo – Radnički (Nova Pazova) 1:2 (Radišić)
 12. kolo: Jedinstvo – Palić 1:2 (Radišić)
 13. kolo: Dunav – Jedinstvo 6:1 (autogol Jaguzović)
 14. kolo: Jedinstvo – Senta 0:0
 15. kolo: Radnički (Sombor) – Jedinstvo 2:2 ( Radišić, autogol Balјak)
 16. kolo: Novi Sad – Jedinstvo 1:0
 17. kolo: Jedinstvo – Radnički (SM) 3:1 (Radišić 2, Peruničić)
 18. kolo: ČSK Pivara – Jedinstvo 1:1 (Isailović)
 19. kolo: Jedinstvo – Dinamo 0:0
 20. kolo: Bačka 1901 – Jedinstvo 2:0
 21. kolo: Jedinstvo – Tekstilac 2:0 (Radišić, Isailović)
 22. kolo: Radnički (Šid) – Jedinstvo 3:0
 23. kolo: Jedinstvo – Sloga (T) 3:3 (Ajdarić, Maleš, Radaković)
 24. kolo: Banat – Jedinstvo 4:0
 25. kolo: Jedinstvo – Bačka (BP) 0:3
 26. kolo: Radnički (N. Pazova) - Jedinstvo 0:1 (Radišić)
 27. kolo: Palić – Jedinstvo 2:0
 28. kolo: Jedinstvo – Dunav 2:1 (Isailović, Ajdarić)
 29. kolo: Senta – Jedinstvo 2:2 (Peruničić, autogol Nadučić)
 30. kolo: Jedinstvo – Radnički (Sombor) 1:1 (Peruničić)

Konačna tabela Srpske lige Vojvodina u sezoni 2013/2014

1

Bačka (BP)

30

17

6

7

49:26

57

2

Dinamo

30

14

14

2

45:13

56

3

ČSK Pivara

30

14

12

4

50:21

54

4

Radnički (SM)

30

13

8

9

35:32

47

5

Senta

30

12

10

8

39:33

46

6

Dunav

30

13

7

10

42:29

45

7

Radnički (Š)

30

11

10

9

43:38

43

8

Sloga (Temerin)

30

10

10

10

45:39

40

9

Banat (BD)

30

10

7

13

27:30

37

10

Radnički (NP)

30

10

7

13

25:36

37

11

Bačka 1901

30

10

6

14

31:39

36

12

Palić

30

9

8

13

25:30

35

13

Radnički (S)

30

9

8

13

28:45

35

14

Tekstilac

30

10

4

16

28:52

34

15

Jedinstvo (NB)

30

6

8

16

27:55

26

16

Novi Sad

30

6

7

17

22:43

25

Za ekipu je igrao 31 fudbaler, a najviše utakmica odigrao je Vladimir Radišić 29, Nikola Ajdarić, Neven Radaković 26, Nenad Vinović 25, Nikola Isailović 23, Milorad Ivančev 22, Ognjen Maleš 20, Ilija Krasić 18, Bojan Trivunović 15, Velibor Škero, Marko Drlјača, Vladimir Dizdarević, Igor Stepančev 14, Marko Nјagrin, Aleksandar Bicok 13, Ervin Rigo, Nikola Rudnički, Nikola Peruničić, Milan Misić 12, Vuk Babić, Vlado Zekanović, Robert Kiš 11, Darko Ćazić 10, Stefan Milosavlјev, Feđa Baletić osam, Dalibor Šijanović sedam, Strahinja Josimović tri, Aleksandar Bijelić dve, Strahinja Vasković, Stefan Stojkov, Aleksandar Marčić jednu utakmicu.

Ekipu su vodila dva trenera, Dragan Krčmar u prva tri kola, a potom, do kraja prvenstva, Milan Budisavlјević.