Porodice Stari

U Novom Bečeju odnosno u Vranjevu su postojale tri mađarske porodice sa prezimenom Stari. One su slovačkog porekla. Stari, ne znam mu ime, otac mog prijatelja Pala, došao je u Novi Bečej prvih godina 20. veka. Tu se oženio sa Mađaricom prešao u katoličku veru (Slovaci su Luterani) i prihvatio mađarsku nacionalnost. imali su dvoje dece kćerku i sina. Zaposlen je bio u mlinu „Buda” kao glavni mašinista. Mislim da im se kćerka nije udavala, a sin Pali, kao veliki mađarski patriota oženio se kćerkom obućara Havedića hrvatskog porekla, ali koja se osećala velikom Mađaricom - to mi je pri poslednjem susretu 1987. odine ispričao u njegovoj novoj još nedovršenoj kući u Vranjevu u ulici Slobodna Perića, sam Pali.

Sa Palikom sam se zbližio na radu u Sreskoj mašinskoj stanici u Novom Bečeju. Naše prijateljstvo se održalo i posle rastanka u službi. Pali je otišao u Kikindu, a ja u Zrenjanin pa zatim u Beograd. Izrodili su, kao što sam već istakao kada sam opisivao slučaj porodice Havedić, troje dece: sina i dve kćerke. Sećam se, da smo se jednom slučajno našli u vozu na putu iz Beograda on za Kikindu, a ja za Novi Bečej. Tom prilikom mi je Pali izneo svoju tešku materijalnu situaciju, sam radi, a da bi izdržavao porodicu od 5 članova, od kojih sin studira u Zagrebu, prinuđen je da na 4-5 mesta radi kao honorarni knjigovoda, pored svog stalnog zaposlenja. Ponudio sam se da mu pomognem da sin dobije stipendiju za poslednje dve godine studija (bio je na završetku druge godine tehnologije). On se tome posebno obradovao, jer je verovao u moje obećanje. Stipendija mu je obezbeđena od strane Industrije stakla Pančevo, sa kojom je sklopio ugovor, da će po završetku studija odraditi odgovarajuće vreme kao inženjer u Staklari. Posle završetka studija, kako sam u Industriji stakla saznao, nije ni traženo da odradi, već se odmah zaposlio kao inženjer u „Tozi Markoviću” u Kikindi što je i njemu i roditeljima posebno dobro došlo. On je i danas u fabrici „Toza Marković” uvaženi stručnjak.

Moj poslednji susret sa Palikom bio je u Vranjevu, 2- 3 godine posle smrti njegove supruge, gde se nastanio, a deca su ostala u Kikindi. Sin se oženio Srpkinjom, a obe kćerke se udale za Srbe. Pali mi je detaljno opisao život njegovog oca Slovaka. Skratiću tu priču i izneću samo deo da se njegov otac našao kao Austro-Ugarski vojnik u Prvom svetskom ratu u Ruskom zarobljeništvu, gde je ostao i posle pobede Oktobarske revolucije. Radio je kao mašinista u jednom velikom mlinu u Južnom delu Rusije na reci Donu. Bio je izuzetno cenjen kao savestan i stručan majstor. Sovjeti su želeli da ga po svaku cenu zadrže, a on je međutim, želeo da se vrati ženi i deci u Vranjevo. Uspeo je da ubedi tamošnje vlasti da ga puste da dođe u Jugoslaviju po sovju porodicu i da se vrati u Sovjetski savez. On to nije ni pomišljao, ali je takav uslov bio postavljen od Sovjetskih vlasti koji je on tobože prihvatio. Pali mi je pokazao očev pasoš izdat od sovjetskih vlasti i pismo u kome se umoljavaju sve usputne vlasti da mu izađu u susret kako bi mogao što pre ostvariti povratak. Otac se vratio u Vranjevo 1920. ili 1921. Godine i odmah se zaposlio kao glavni mašinista u mlinu „Buda” u Novom Bečeju, gde je u krugu Mlina dobio lep stan.

Pali se osećao Mađarom sve do penzionisanja, možda je još tačnije reći dok mu se deca nisu poudavala odnosno sin oženio i izrodio svoju decu Palikinu unučad, koji su se osećali Jugoslovenima. Nisam siguran kakvo je opredelenje bilo sinovljevo, ali za kćerke i njihovo potomstvo je sigurno da je srpsko.

Da li ste znali...

da je prva samousluga u Novom Bečeju otvorena 1958. godine. Ona se nalazila u ulici  M.Tita br. 17 i bila je druga samousluga u Vojvodini?

O gradu