Porodica Zupčić

Poslednja mađarska porodica srpskog porekla koju sam poznavao u Novom Bečeju bila je porodica Zupčić, čijeg se imena ne sećam. Bio je mašinbravar i imao je vršalicu. Kuća im je bila na uglu Hajduk Veljkove i Žarka Zrenjanina. Sećam se da im je poslednji šegrt - Privrednikov pitomac bio Zupković Đura do 1933. godine. Posle završetka šegrtovanja Đura je otišao iz Novog Bečeja za mene neznano kud. Zamislite dragi moji „kako je svet mali" sa Zupković Đurom sam se našao u Beogradu 1949. godine. On je tada bio kapetan JNA, a ja načelnik u Ministarstvu lake industrije SFRJ. Obradovao se kad sam mu se predstavio, jer smo se znali iz Bečeja, ali posle 15 godina nismo se lako prepoznali, i pored toga što je šegrtovanje možda najteži period života svakog zanatlije, a on se ipak seća samo onog što je bilo lepo u Novom Bečeju.

Zupčić je bio oženjen Mađaricom i imali su dve kćerke Etel i Vilmu, koje se nisu udavale, te je tako i porodica Zupčić ostala bez potomstva.

Da li ste znali...

da je tridesetih godina XX veka postojalo kupalište na Tisi sa dva bazena i dvadesetak kabina a nalazilo se malo nizvodno od bivše skele?

O gradu