Porodice Janković

U Novom Bečeju su postojale i tri mađarske porodice sa srpskim prezimenom Janković. Dvojica su bili mesari: Janković Jene i mlađi mu brat Kalman. Bili su vredni i sposobne zanatlije. Zahvaljujući tim osobinama stvorili su, za naše novobečejske prilike, solidno imanje. Svaki je imao lepu kuću u centru Novog Bečeja i tridesetak jutara zemlje sa salašima. Janković Jene je imao kuću na glavnoj ulici, drugu od ugla sa ulicom Narodnog Fronta iz hlada. U toj kući danas živi njegov sin Jene sa familijom kao Mađar.

Mesarska radnja Jene Jankovića bila je u Saračevićevoj kući u strogom centru Novog Bečeja, odmah do mađarske plebanije, druga radnja od plebanije. Do njegove mesarske radnje bila je radnja njegovog brata Kalmana. Neverovatno je da su jedno drugom bili konkurencija po pijačnoj logici, a ipak su se slagali baš onako kako to priliči rođenoj braći. Skoro istovremeno su napustili mesarski zanat i posvetili se zemljoradnji.

Kuća Kalmana Jankovića nalazila se u ulici Narodnog fronta između ulica Sonje Marinković i Svetozara Miletića sa leve strane kada se ide prema Vranjevu. Imao je dvoje lepe dece što je skoro bilo normalno jer je i on bio lep čovek, a posebno je bila lepa njegova supruga. Kćerka je bila izrazita lepotica, ali skromna devojka. Udala se za Branka Glavaškog, pravnika iz Vranjeva i sa njim je proživela vek u Novom Sadu. Prešla je u pravoslavnu veru i sin im je lekar po narodnosti je Srbin. Za sina Kalmanovog ne znam gde je. Mislim da je u Novom Sadu, ali ništa ivše ne znam o njemu i njegovom potomstvu.

Treća porodica bila je kožarskog trgovca Franje Jankovića. On je oženjen sa Marijom Farkaš Mađaricom. Imaju jednog sina koji živi u Kanadi ili u SAD. Franja Janković je bio takođe vredan i uspeo je da za relativno kratko vreme, uoči Drugog svetskog rata (5-6 godina), stvori lepo bogatstvo i izgradi lepu kuću na glavnoj ulici Novog Bečeja. Kao što vidite dragi moji, iz ove tri porodice Jankovića delom se vratila starim izvorištima, a veći deo koji su ostali Mađari nisu se „razbokorili” već su ostale u skromnim razmerama baš kao što je sovjstveno mnogim porodicama u Vojvodini posle Drugog svetskog rata.

Da li ste znali...

Odlaskom Turaka, u slabo naselјen Banat počinje intenzivnije doselјavanje. Naselјavanje Srba, kako u Vojvodinu, tako i u Banat započeto Velikom seobom Srba 1690, pod vođstvom Arsenija Čarnojevića III. Bočar, izgleda, nije zahvaćen ovom kolonizacijom, pošto se posle 1564. godine prvi put kao naselјen pominje tek 1753. kao manje srpsko naselјe.

O gradu