Moja prva knjiga „Čari prošlih dana”

Tek posle nekoliko godina, pošto sam napravio prvu verziju, upoznao sam najbliže prijatelje sa mojim željama i tu i tamo im ponešto pročitao. Moram priznati da sam bio prijatno iznenađen njihovom ocenom i podrškom. Ne dugo, posle tih ocena ja sam sve to još jednom „pretumbao”, napravio novu kompoziciju, rukopis ukoričio i ostavio ga na polici u ormanu za knjige.

Rukopis bi prema onom kako su moji zemljaci pokazivali interesovanje tamo i ostao, da moja supruga Desa nije sa puno energije rekla:

- ,,Pa zašto ti očekuješ da to Novobečejci urade, kad to možeš da učiniš sam, o svom trošku. Ne piješ, ne pušiš, a sva tvoja zadovoljstva su slikanje i pisanje pa valjda možeš za račun svog zadovoljstva da sam izdaš tu knjigu.”

Bila je potpuno u pravu. Tek sam tada shvatio, da meni ne treba ničija pomoć u finansijskom pogledu, za ovo izdavanje.

Ubrzo posle toga izdao sam tu svoju prvu knjigu pod nazivom „ČARI PROŠLIH DANA”. Knjiga je doživela dva izdanja, jer sam strahovao za plasman, pa sam tiraž prvog izdanja sveo na 400 primeraka. Ali je, s obzirom na odziv kupaca, novobečejska knjižara „Svetlost” preko svoje upravnice Mare Cvejin-Osnovalov tražila da im obezbedim još 200-300 komada, a to sam mogao učiniti samo novim izdanjem od 300 komada. Prema tome tiraž moje prve knjige iznosio je 700 primeraka u dva izdanja.

Na kraju knjige, na zadnjoj strani korica dao sam objašnjenje u čemu su „Čari prošlih dana”. Kako smatram da je to pravi odgovor ponoviću ga i ovde.

„Zamislio sam sadržinu života čoveka kao jedan veliki krug, čijim prečnikom korača kroz život. Rođenjem se nađe na polaznom kraju tog životnog prečnika i tada je čitav krug pred njim. Starenjem se približava drugom kraju, čime se smanjuje onaj deo kruga što je ispred njega i koji je predstavljao perspektivu života. Koliko se taj deo kruga, koji je predstavljao perspektivu, smanjio za toliko se povećao onaj deo, iza čoveka, koji predstavlja prošlost.

Znači, kad se perspektiva-budućnost smanji, prošlost pritiče u pomoć i ispunjava životnu sadržinu.

Tako se starim ljudima prošlost sama po sebi nameće. Priroda je plemenita pa je čoveka orijentisala da iz prošlosti bira samo ono što je najlepše, a to stare ljude ispunjava smirenošću i blaženstvom.

Svi vi mladi doći ćete u to životno doba, pa zato imajte više strpljenja i razumevanja za priče starih o lepoti prošlih dana.”

U knjizi su pored teksta o Novom Bečeju i dvadeset fotografija mojih slika na kojima je prikazano nekoliko detanja (veduta) Novog Bečeja i Vranjeva.

Da li ste znali...

da je rešenjem iz 1948. godine romanska crkva Arača, kod Vološinova  (tadašnji naziv Novog Bečeja) stavljena pod zaštitu države?

O gradu