Veće usaglasilo predlog budžeta za 2018. godinu; fabrika vode pod znakom pitanja

Veće opštine Novi Bečej, u četvrtak, 21. decembra, održalo je svoju 54. sednicu.

Iako se raspravljalo o većem broju tačaka, fokus današnje sednice bio je na predlogu odluke o budžetu opštine Novi Bečej za narednu godinu, a o kom će odlučivati skupština opštine na sednici koja bi trebalo da se održi narednog četvrtka, 28. decembra. Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, objasnio je da je budžet za 2018. godinu zamišljen kao investicioni. “Budžet je planiran kao investicioni, na nivou od 900 miliona dinara koji će privući dosta investicija. Postavili smo sebi kao lokalnoj samoupravi dosta visok cilj u narednoj godini. Između ostalog, izgradnju fiskulturne sale u Bočaru koja nije uspela da se sprovede ove godine i izgradnju eko česme u Kumanu” rekao je Maksimović. On je naglasio i da je izgradnja fabrike vode još moguća, ali da postoje određene administrativne poteškoće. “Iako imamo i želju i volju i snage da sprovedemo taj postupak, čak smo i obezbedili određena sredstva sa viših nivoa vlasti, neke tri petine vrednosti fabrike, “sapleli” smo se o administraciju. U ovom trenutku ne postoji mogućnost izdavanja građevinske dozvole, ne zato što projekat ne valja, već zato što celokupan vodozahvat odakle se snabdevamo vodom, uopšte, nije vlasništvo lokalne samouprave. Iako je opština bila u obavezi da prevede to zemljište na lokalnu samoupravu, to je propušteno. Najveći deo tog zemljišta vlasništvo je Republike Srbije, a neki delovi se, čak, vode i kao društvena svojina koja odavno ne postoji” rekao je prvi čovek opštine Novi Bečej. On je dodao i da je sada neophodno da se zemljište prevede na opštinu što je postupak koji traje od četiri do šest meseci, ali da problem predstavlja i to što će konkurs Uprave za kapitalna ulaganja koja je i predvidela sredstva za izgradnju fabrike vode biti već u januaru što smanjuje mogućnost da se ta sredstva i dobiju.

Kao posebno bitno, Maksimović je istakao i to što će opština Novi Bečej prvi put imati potpuno uređen i transparentan sistem socijalne zaštite, te da će za ovu stavku biti predviđeno nekih 25 miliona dinara. Veće je, takođe, utvrdilo i predlog lokalnog antikorupcijskog plana, predlog kadrovskog plana opštine Novi Bečej, a utvrđen je i predlog da se za zamenika direktora SRC “Jedinstvo” postavi Suzana Vorkapić do kraja trajanja mandata trenutnog direktora Ranka Janjića koji trenutno nije u mogućnosti da obavlja funkciju.

O svim utvrđenim predlozima ostaje da se oglasi skupština opštine na poslednjoj ovogodišnjoj sednici.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Biserno ostrvo nastalo prilikom regulisanja reke Tise, to jest završetkom radova na borđoškom proseku 1858. godine?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković