Predstavljena knjiga “240 godina pošte u Novom Bečeju”

U sredu, 15. novembra, u Domu kulture u Novom Bečeju, predstavljena je knjiga Karolja Andrea, “240 godina pošte u Novom Bečeju”.

U krcatom holu Doma kulture, prisutnima su se obratili direktor ove ustanove, Novica Blažin, sam autor, Karolj Andre, a o knjizi i projektu “Gradovi u fokusu” u okviru kog su i opredeljena sredstva za štampanje knjige govorili su direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, Agneš Đukičin, i direktor Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa, Radovan Vlahović. Pored predstavljanja istorijata novobečejske pošte, istom prilikom otvorena je i izložba u galeriji “Selo” Doma kulture posvećena upravo ovoj tematici.

Osvrnuvši se na značaj ove knjige, autor je rekao: “Ne znam koliko je značajna za Novi Bečej, ali za mene je izuzetno značajna pošto se bavim filatelijom četrdesetak godina. Za to vreme sam uspeo dosta toga da pribavim da bih sada prikazao našu poštansku istoriju od 1777. do današnjih dana”. Kako Andre dalje kaže, svako ko uzme knjigu u ruke saznaće da je pošta pratila sve društvene i političke promene, promene granica i da je, u stvari, disala i živela u ritmu razvitka Novog Bečeja. On je ukazao i na to da su u prošlosti poštanski činovnici u našem mestu bili izuzetno cenjeni i da su igrali bitnu ulogu u životu naselja.

Direktor Doma kulture, Novica Blažin, nije krio zadovoljstvo sjajni odzivom publike ovom događaju. “Očigledno je da su ljudi razumeli poziv za izložbu i za jubilej koji je više nego veliki za jedan gradić koji se ucrtao u mapu pošta pre 240 godina. Samo četrdeset godina ranije Zrenjanin, koji je veći centar bio i onda, je dobio poštu, a mi smo vrlo brzo dobili poštu i komunicirali sa svetom”. Blažin je naglasio i da će izložba o istoriji pošte biti dostupna građanima do kraja godine i pozvao sve da je obiđu i saznaju nešto novo o prošlosti ove značajne institucije u Novom Bečeju.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Novi Bečej i Vranjevo, dvadesatih i tridesetih godina XX veka imalo tri bioskopa. Royal, Balkan i bioskop kod Krke?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković