Zaštita životne sredine uz podršku Kraljevine Švedske

U četvrtak, 16. oktobra, u svečanoj sali opštine Novi Bečej, održan je prvi sastanak u okviru projekta podrške zaštiti životne sredine koji realizuje Stalna konferencija gradova i opština uz podršku Kraljevine Švedske.

Pored opštine Novi Bečej, u ovaj projekat su uključene opštine Sečanj i Žitište, kao i grad Zrenjanin.

Govoreći o samom projektu, Ljubinka Kaluđerović iz Stalne konferencije gradova i opština, objasnila je da smisao nije u kapitalnim investicijama, već, upravo, u ojačavanju lokalnih samouprava u smislu očuvanja životne sredine. “Sam projekat ne nudi neka velika sredstva, u smislu infrastrukturnih rešavanja problema. U našim gradovima i opštinama svi samo isključivo to danas očekuju, da kroz bilo koji projekat dođemo do velikih sredstava kojima bi se rešili kapitalni problemi. Nažalost, ovaj projekat nije tog tipa. On nudi mnogo više pomoći u konsultativnom smislu, odnosno tehničke pomoći u podizanju kapaciteta samih lokalnih samouprava, kako bi na bolji način i boljom organizacijom uspeli da reše ove probleme. Do sredstava možemo doći isključivo ako imamo dobre i kvalitetne projekte”, objašnjava Kaluđerović. Ona dodaje i da je iz prakse Kraljevine Švedske uočljivo da dobri i kvalitetni projekti proizilaze iz osnaženih i edukovanih lokalnih samouprava, ali i uz učešće najšire zajednice.

Jedan od učesnika sastanka bio je i Mirko Popović, saradnik SKGO, koji je istakao značaj zajedničkog, koordiniranog pristupa rešavanju problema. “Lokalne samouprave koje su kreirale ovaj konzorcijum su identifikovale koji su najveći problemi. Dakle, u pitanju je potreba unapređenja kapaciteta, odnosno kvaliteta pružanja usluga u novim oblastima. Odlučili su da rade zajednički, da primene regionalni pristup, za šta ima smisli, budući da su problemi zajednički i da se na taj način unapređuje međuopštinska saradnja. Koriste se već postojeći kapaciteti i znanja, a opštine će se nastojati da iskoriste prirodne resurse koje zajednički dele” rekao je Popović.

Sadržaj

Da li ste znali...

Oktobra 1951. godine srušen Crkveni veliki krst u centru Kumana i prenet u portu crkve.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković