Festival komedije u punom zamahu

U ponedeljak, 23. oktobra, svoja vrata ponovo je otvorio festival komedije “Jovan Knežević Caca” koji se ove jeseni održava već deveti put.

Kako je na ceremoniji otvaranja istakao Saša Milenković, glavni organizator festivala i sekretar Amaterskog pozorišta Novi Bečej, od 2014. godine kada je ovaj festival pozorišnih ostvarenja revitalizovan, on sve vreme živi i raste, a otvaranja programa su, u stvari, samo podsećanja da je festival uvek i za svakoga otvoren.

Publici je predstavljen i ovogodišnji žiri koji čine Zlata Numanagić, čuvena dramska umetnica poznata široj publici po brojnim ulogama na filmu i televiziji, Aleksandar Saša Volić, beogradski pozorišni reditelj kome je ovo treće učešće na festivalu, i Vladeta Sudarski, glumac Amaterskog pozorišta i veteran pred novobečejskom publikom.

Prve večeri festivala, pred našu publiku izašli su glumci Teatra 91 iz Aleksinca koji su ove godine na festival došli sa predstavom “Uhvaćen u mrežu” prema tekstu Reja Kunija. Ova farsična komedija govori o čoveku, taksisti iz Londona, koji vodi dvostruki život. On ima dve supruge, dva stana i dvoje dece i svakoga drugog dana je sa jednom, a svakog prvog sa drugom porodicom. Krhka ravnoteža njegovog života biva narušena onog momenta kada njegova ćerka sa prvom ženom, putem interneta, upozna njegovog sina sa drugom i pozove ga na sastanak. Nesrećni Džon Smit (kako se glavni junak i zove) počinje da čini sve što može ne bi li sačuvao svoju bigamističku tajnu uvukavši pri tom sve oko sebe u vrtlog laži i komičnih situacija. Pored komedije situacije i karaktera, posebno je jak utisak ostavila tzv. fizička komedija koju su aleksinački glumci maestralno izvodili. Upečatljiv element bila je završnica predstave kada su glumci, umesto tradicionalnog poklona pred publikom, odigrali koreografiju uz  “Be Gees” i njihovu pesmu “Stayin’ alive”.

Kao i uvek, novobečejska publika je Aleksinčane nagradila gromoglasnim aplauzom i ovacijama, a prosečna ocena celokupne predstave, prema mišljenju publike je 4.78, što je veoma visok rezultat za prvo veče festivala. Glumac večeri je, na osnovu glasanja publike, Srđan Stojadinović koji je igrao podstanara Stenlija, nevoljkog saučesnika Džonovih laganja.

Program drugog dana festivala započet je predstavom “Pipi Duga Čarapa” prema motivima priče Astrid Lindgren, a u izvođenju Dečijeg dramskog studija Gradskog pozorišta Bečej. Pored odlične dikcije i maštovitih scenskih rešenja, mladi glumci i glumice očarali su svoju publiku odličnom kolektivnom igrom i sjajnom dinamikom na sceni. Čak ni kratkotrajni nestanak struje u sali nije omeo mlade glumce koji su uz minimalno osvetljenje odigrali sam finiš predstave ne posustavši ni za tren.

Na večernjoj sceni drugog dana festivala, u 20 časova, nastupa pozorište iz Teslića sa čuvenim tekstom Dušana Kovačevića, “Balkanski špijun”.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Prva Srpska Zemljoradnička Zadruga osnovana je u Vranjevu novembra 1909. godine.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković