Novih 20 miliona za rešavanje problema šušanjskog sliva

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine dodelila je danas u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu sredstva u ukupnom iznosu od preko milijardu dinara za realizaciju 21 projekta na teritoriji 21 grada i opštine, među kojima se nalazi i opština Novi Bečej.

Sredstva su opredeljena na javnim konkursima za finansiranje i sufinansiranje projekata na teritoriji AP Vojvodine u oblastima saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja i u oblasti vodosnabdevanja i zaštite vode. Opština Novi Bečej je ovom prilikom od Uprave za kapitalna ulaganja dobila preko 20 miliona dinara za projekat nastavka izgradnje sekundarne mreže fekalne kanalizacije u takozvanom šušanjskom slivu u Novom Bečeju. U ime opštine Novi Bečej, ugovor u Pokrajinskoj vladi potpisao je Saša Maksimović, predsednik opštine.

„Opštinska vlast je kao prioritet odredila rešavanje problema dela naseljenog mesta Novi Bečej, odnosno šušanjskog sliva, kako bismo trajno rešili problem građanstva sa izlivanjem otpadnih voda, ali i poplava nakon svake kiše. Dobili smo novih 20 miliona dinara sredstava čime ćemo završiti praktično 95% fekalne kanalizacije u šušanjskom slivu. Ostaju dve manje paralelne ulice koje ćemo moći završiti sredstvima budžeta opštine Novi Bečej. Nakon toga ostaje prečišćavanje atmosferske kanalizacije čime ćemo problem tog dela Novog Bečeja reštiti trajno“, rekao je Maksimović. On je dodao da je cilj lokalne samouprave da se ne sme stati sa rešavanjem problema, a ono što predstavlja veliki zajednički problem u svim naseljenim mestima jeste problem pijaće vode: „Ono što je trenutno dat nalog JP „Urbanizam i putevi“ jeste izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju vodovoda u naseljenim mestima Novi Bečej i Kumane, obzirom na to da se tu još uvek radi o azbestnim vodovima vodovoda što će sigurno biti prioritet u 2018. godini. Dakle, predstoji nam rešavanje problema pijaće vode u svim naseljenim mestima. To neće biti ni lako ni brzo, ali je vreme da neko, nakon više od 40, 50 godina, počne da se bavi ozbiljnom rekonstrukcijom vodovoda. To će biti jedan od zadataka opštinske vlasti u narednom periodu. Paralelno sa tim radićemo izgradnju industrijskih zona, jer se polako pojavljuju investitori.“

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Nedeljko Kovačević, najavili su danas u Pokrajinskoj vladi da će Uprava za kapitalna ulaganja u januaru sledeće godine raspisati nove konkurse. Prema rečima Saše Maksimovića, opština Novi Bečej se ozbiljno sprema za ove konkurse: „Mislim da ćemo konkurisati za dobar deo saobraćajnica, pošto je jedno od obećanja lokalne samouprave, kada je došla na vlast, bilo da do kraja mandata neće biti ulica koje nisu asfaltirane. Dakle, ne radi se o presvlačenju postojećih ulica već o izgradnji novih saobraćajnica. U pitanju je 15, 16 ulica u Novom Bečeju koje još uvek nemaju nikakav asfalt. Vreme je da zaista u 2017. i 2018. godini ti ljudi počnu da žive životom dostojnim 21. veka“, zaključio je Maksimović.

Sadržaj

Da li ste znali...

1963-1965. godina porušena stara i izgrađena nova, sadašnja škola u Kumanu

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković