Koncert na platou u susret XX Tiskoj akademiji akvarela

U nedelju, 13. avgusta, na platou ispred nekadašnjeg bioskopa u Novom Bečeju održan je koncert pod nazivom: “Sva što slutnja šapne” u izvođenju kantautora Nemanje Nešića.

Novobečejska publika imala je priliku da čuje trinaest pesama sa istoimenog albuma na kome su skupljene Nešićeve muzičke kompozicije napisane na stihove Dobriše Cesarića, poznatog jugoslovenskog i hrvatskog pesnika. Pored Nemanje Nešića na gitari, nastupili su i Svetozar Nešić na klaviru, Vladimir Ćuković na violini, Aleksandra Lazina na violončelu i Jovan Letić na harmonici.

Nemanja Nešić istakao je da je pred našom publikom nastupao mnogo puta budući da su mu roditelji iz Novog Bečeja, ali i da je sinoćnji koncert svojevrsna premijera ovih trinaest pesama, ne samo u Novom Bečeju, već, u celoj Srbiji. “Ovo je prvi koncert u Srbiji koji će biti izveden sa ovim repertoarom na stihove Dobriše Cesarića, jednog od najvećih jugoslovenskih i hrvatskih pesnika. To je projekat koji je podržala izdavačka kuća iz Zagreba, Croatia Records, koja je to prepoznala, iako, ja dolazim iz Srbije kao autor te muzike” rekao je Nešić. On je istakao da je prvo izvođenje ovog repertoara bilo u Osijeku što je imalo dodatno simboliku jer je Dobriša Ceasrić svoje detinjstvo proveo upravo u tom mestu. Nemanja Nešić je dodao da ceo album ima trinaest numera od kojih su dvanaest lično njegovo delo: “Od tih trinaest numera, samo je jedna pesma, svesno, na CD stavljena koja nije moja muzika. Hrvoje Hegedušić je proslavio pesmu “Balada iz predgrađa” i ona je, uz naš aranžman, stavljena na ovaj CD”.

Pored uživanja u koncertu, publika je mogla i da vidi malu izložbu radova Tiske akademije akvarela koja je, takođe, bila postavljena na platou. Govoreći o ovome, Novica Blažin, direktor Doma kulture, objasnio je da su i koncert i mala izložba, u stvari, neka vrsta uvertire za XXII Tisku akademiju akvarela koja počinje 14. avgusta. “Ovo je jedna pozivnica za sve sugrađane da sutra dođu na otvaranje izložbe u galeriji “Selo”. Otvaramo izložbu radova sa prošlogodišnjeg saziva. Ovo je jedan spoj slikarstva i muzike da izađemo iz zidina naše ustanove i da ljudima na otvorenom prostoru pokažemo čime se mi to bavimo i šta je to što Novobečejci imaju u svom vlasništvu, a što mogu da pokažu drugima” rekao je Blažin.

Svečano otvaranje izložbe u galeriji “Selo” Doma kulture je u ponedeljak u 20 časova čime će, i zvanično, biti otvoren 22. saziv Tiske akademije akvarela.

Sadržaj

Da li ste znali...

Prosečna dubina Stare Tise, po matici toka, iznosi oko 170 cm

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković