Leto u avliji - Čitanje ljubavi sa Raletom Milenkovićem

U četvrtak, 20. jula, u okviru letnjih aktivnosti novobečejske biblioteke (popularno: Leto u avliji), Radoslav Rale Milenković, naš poznati glumac, reditelj i pozorišni pedagog, održao je poetsko muzičko veče pod nazivom “Čitanje ljubavi”.

Tokom dva sata programa, Milenković je kazivao izabrane stihove velikih imena svetske, ali i domaće književnosti, a muzičku crtu večeri dao je kikindski ben “Vanja Kon Trios” koji je u uvodu i pauzama programa izvodio poznate pesme domaćih i stranih autora, ali i svoju muziku.

Krećući se od poetike Šekspira, preko Bertolda Brehta i Marine Cvetajeve, pa, sve do Edgara Alana Poa i Brane Petrovića, istaknuti glumac vodio je publiku intimnim stazama duha dočaravši najdublje emocije, ali, ipak, nijednom ne skliznuvši u patetiku i trivijalnost. Kruna večeri, koja je izazvala i najjaču reakciju publike, bilo je kazivanje poznatih stihova pesme “Santa Maria della Salute” Laze Kostića.

Kako sam Milenković kaže, pesme je birao sam, a ovo interesantno poetsko i muzičko veče plod je njegove dugogodišnje ljubavi prema poeziji, ali i pisanoj reči, uopšte. “Vremena su takva da je značaj i namera mnogo više nego samo jedno veče kada bih ja čitao ove pesme. Meni je važno da u kulturni milje vratim, pre svega, situaciju čitanja. Samo čitanje mislim da je ugroženo kao čin” rekao je Milenković istakavši i da ovoga leta tek počinje sa ovim programom, kao i da celokupan izbor sadrži mnogo više pesama nego što to jedno veče može da izdrži, pa se onda dešava da neke pesme, spontano, budu kazane, a neke druge ostanu neizrečene. Govoreći o zainteresovanosti publike za ovakav vid kulturnih sadržaja, on je rekao: “Sva moja iskustva su da uvek dođu oni koji jako vole poeziju, jako žele to da čuju, tako da je jedno izvrno osećanje nekakve zaštićenosti i izdvojenosti iz banalnog, prostačkog, primitivnog, vulgarnog sveta u koji se ovaj naš svet sve više pretvara”.

I Agneš Đukičin, direktor Narodne biblioteke Novi Bečej, saglasna je sa idejom da je čitanje neophodno negovati i promovisati. “Ovo veče je pod nazivom “Čitanje ljubavi”, a mi smo institucija koja se bori za čitanje, da čitanje postane deo našeg svakodnevnog života, da postane deo nas. Ovo je veče koje će nas izvući iz naše svakodnevnice, lutaćemo nekim drugim prostorima i predelima duhovnim i, zaista, mislim da je poezija najbolji teren za to” zaključila je Đukičin.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Laza Popović, sin pop-Luke iz Vranjeva je bio prvi reditelj novoosnovanog Narodnog pozorišta u Beogradu 1868. godine.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković