Svečana akademija na Arači

Istorijski lokalitet Arača koji se nalazi na potezu između Novog Bečeja i Novog Miloševa, u ponedeljak 26. juna, bio je domaćin svečane akademije u organizaciji Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa tokom koje je uručena nagrada “Despotica mati Angelina”.

Ovogodišnji dobitnik je Selimir Radulović, a nagrađena je njegova knjiga “Senka osmog eona”. Pored dodele nagrade, akademija je bila posvećena i jubilejima Lazarevića i Brankovića - 640 godina od rođenja despota Stefana Lazarevića i 640 godina od rođenja despota Đurađa Brankovića, kao i 590 godina od smrti despota Stefana.

Sam nagrađeni autor je rekao kako mu ova nagrada mnogo znači, naročito jer je blažena mati Angelina, zapravo, jedna od junakinja ove knjige. “Ova knjiga je napisana iz perspektive svetih otaca znamenosnih i duhonosnih. Posvećena je onima koji ništa nemaju, a sve poseduju, a ona je, svakako, bila jedna od tih” rekao je Selimir Radulović za naš portal. On je objasnio i da je sam naslov knjige refernenca na učenja koja kažu da se svet razvijao u sedam faza, sedam eona, a da je doba u kome mi živimo osmi eon, odnosno, poslednji dani.

U akademiji su učestvovali glumci Srskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, ansambl Renesans koji je izveo nekoliko autentičnih kompozicija iz perioda poznog srednjeg veka, odnosno, doba despota Stefana Lazarevića i Đurađa Brankovića.

Okupljenima se obratio i predsednik skupštine autonomne pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor koji je ovom prilikom istakao da je lokalitet Arača od izuzetnog značaja kako za Mađare, tako i za Srbe. “Istorija i istorijske činjenice se ne mogu prekrajati zarad dnevne politike. Neki su mojim dolaskom mislili da sam ja izdao ili prodao ovu Araču, našu, mađarsku, ali nisu u pravu jer je Arača i dalje i mađarska i srpska i zajednička” rekao je prvi čovek vojvođanskog parlamenta.

I Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, govorio je o značaju Arače za narode koji žive na ovim prostorima: “Arača bi trebalo da bude most koji spaja hrišćanske narode, srpski i mađarski iako su se, nekada, ti narodi sudarali, nekada razilazili, ali istoriju ne treba menjati, istoriju treba beležiti i zato i jesmo danas ovde u velelepnom objektu nekadašnje bazilike Arača”  

Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra koji je i glavni organizator ove svečanosti, zadovoljan je kako je celokupna akademija protekla. “Kao organizator sam veoma zadovoljan, tim pre što je odziv građana bio jako velik, ali i zato što je odziv zvanica i učesnika bio značajan. Najznačajnije je to što smo počeli da oživljavamo ovaj prostor koji je dugo samo jednom godišnje bio živ kada se držala misa” rekao je Vlahović dodavši i da će se Banatski kulturni centar truditi da u predstojećim vremenima dodatno oživi ovaj prostor novim sadržajima, a sve u saradnji sa opštinom Novi Bečej, Pokrajinom i Republikom Srbijom. 

Tokom akademije, publici je predstavljena i knjiga o Arači, njenoj istoriji i razvitku, autora Zoltana Čemerija, a u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Tags:

Sadržaj

Da li ste znali...

da je zahvaljujući dr Ljubomiru Pavloviću, novobečejskom lekaru, naše mesto krajem XIX veka dobilo prve arteske bunare?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković