Završna revija novobečejskih srednjoškolaca

U utorak, 20. juna, u dvorištu narodne biblioteke u Novom Bečeju održana je završna revija učenika srednje škole u Novom Bečeju koji su u prethodne četiri godine pohađali dizajnerski smer.

Pred mnogobrojnom publikom, rodbinom i profesorima, mladi učenici i učenice ove škole prikazali su znanja i veštine koje su stekli tokom svog obrazovanja. Tema ovogodišnje revije bila je vez, ali i građanska nošnja u Srbiji u devetnaestom veku. Kako su učenici objasnili u prezentacijama, vez je prisutan u dizajnu odeće još od najstarijih vremena. Od Vavilona, Grčke i Rima, preko srednjeg veka, pa, sve do današnjih dana, vez je simbolizovao veštinu, strpljenje, ali i prestiž.

Bogdanka Ćurčić Tandi, profesor u Srednjoj školi, objasnila nam je da svi prikazani radovi, kako grafički, tako i kreacije na modelima, predstavljaju timski rad učenika. Od ideja, skica i crteža, pa, sve do gotovog proizvoda, mladi dizajneri i dizajnerke veštim rukama, sami su stvorili sve što je publici prezentovano.

A da veče i atmosfera budu potpuni, pobrinula se i učenica drugog razreda gimnazije, Maša Purać, koja je otpevala niz tradicionalnih pesama naglasivši tako etno notu cele revije.

Interesantno je i da je ovogodišnja revija, deseta po redu, prepoznata i od strane lokalne samouprave i kao takva uvrštena u projekat “prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti” koji je deo programa “Gradovi u fokusu” u kome i Novi Bečej sudeluje.

Ovom revijom i zvanično je otpočelo Leto u Avliji, letnji program Narodne biblioteke u Novom Bečeju, gde nas već 21. juna, u sredu, očekuje književno veče Ildiko Lovaš i prezentacija njene knjige Roszaketrec.

Sadržaj

Da li ste znali...

1. juna 1952. godine otkriven spomenik palim borcima i otvoren Zadružni dom u Kumanu.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković