Duh prošlih vremena na ulicama Novog Bečeja

U nedelju, 28. maja, ulicama Novog Bečeja prodefilovala je neobična kolona vozila. Ulicama našeg grada kretali su se automobili i motorcikli stari više decenija tzv. oldtajmeri. Povod ovog neobičnog dešavanja bila je peta međunarodna smotra oldtajmera koju organizuje Oldtajmer klub Bečej - Novi Bečej.

Došavši iz smera Novog Miloševa, povorka starovremenskih vozila zaustavila se kod muzeja Glavaševa kuća gde je bio organizovan ručak za učesnike. Potom, defile se nastavio do centra grada gde su automobili dostupni građanima radoznalim da vide kakva su se to vozila kretala našim drumovima pre dvadeset, trideset, pa i šezdeset godina. Na koncu, oldtajmeri su nastavili svoj put preko Tise, ka Bečeju, gde su na hipodromu organizovane trke starovremenskih motorcikala i koncerti.

Janoš Koso, potpredsednik kluba, rekao nam je da je program počeo ujutru, dolaskom u Novo Miloševo, odakle se i krenulo za Novi Bečej. “Bili smo u Novom Miloševu. Gospodin Čedomir Žeravica nas je jako lepo primio. Lep je bio program, folklor i sve ostalo. Sad smo u Novom Bečeju posetili Glavaševu kuću, ručamo, idemo u centar i od jednog sata ćemo biti u parku, a posle idemo u Stari Bečej na moto trke” objasnio nam je Koso. On je istakao i da je velika prednost što se svake godine ostvaruje dobra saradnja sa Čedomirom Žeravicom i njegovim muzejom, pre svega zato što ih, u suštini, povezuju slična interesovanja.

Da ljubav prema dvotočkašima ne broji godine svedoči i primer Roberta Čejteija iz Novog Bečeja koji, iako gazi osmu deceniju i dalje suvereno vlada svojim dvotočkašem. Kako nam je sam rekao, prvi motor sastavio je lično još pedesetih godina i od tada nije prestao da se bavi motorciklima. Čejtei kaže i da nikada nije voleo fudbal, sportove niti drugačije razonode, ali ljubav prema motorima brzo ga je osvojila, naročito da je kao metalostrugar našao način da spoji struku i hobi i da zaista uživa u svom radu.

I Slaviša Aćin iz Zrenjanina imao je interesantnu priču vezanu za svog ljubimca, Folksvagenovu “bubu”. Taj automobil nežno plave boje i dan danas je u originalnom stanju. Nabavio ga je Slavišin otac još davne 1977. godine i od tad je prešao tek nekih 75.000 kilometara, nikad nije vožen po snegu ili kiši i nikada u njemu niko nije zapalio nijednu cigeretu. Sve na ovoj bubi originalno je uključujući i boju.

Posebno interesovanje izazvao je Ford Mg iz 1950. godine čiji vlasnik je izvesni Den, penzionisani profesor, inače, Englez, koji se pre deset godina doselio u Srbiju, a danas živi u Sremskoj Kamenici sa suprugom i, od pre dve godine, sakuplja Fordove modele MG. Trenutno, poseduje tri ovakva oldtajmera. “U glavi, čini mi se kao da imam dvadeset i pet godina, ali nemam. Nisam više mlad. Ipak, ovi automobili i ovaj hobi održavaju me mladim i životnim” rekao je ovaj živahni Englez objašnjavajući svoj hobi. Takođe, on je dodao i da je njegov prvi automobil upravo bio jedan ovakav Ford MG i da je zaljubljen u njih od svoje devetnaeste godine.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Bočar električnu struju dobio tek 1954. godine, 1968. godine izgrađen je vodovod u naselju, a 1975. godine asfaltiran je put do prvog naselja u opštini — Novog Miloševa.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković