Obeležena 25. jubilarna Obzorja na Tisi

U petak, 26. maja, održana su 25. Obzorja na Tisi u čast kompozitora Josifa Marinkovića.

Program jubilarnih Obzorja počeo je u 18 časova na platou ispred Doma kulture gde je pred mnogobrojnom publikom i većim brojem gostiju svečano otvorena bista Josifa Marinkovića, najpoznatijeg novobečejskog kompozitora, koja je autorski rad Zorana Ivanovića i Mirjane Družetić. U svom obraćanju ovim povodom, Novica Blažin, direktor Doma kulture u Novom Bečeju, istakao je značaj ovog velikana srpske, ali i svetske muzike i potrebu da se velikom kompozitoru oda prikladna počast. Direktor Blažin je istakao i poruku koju ovogodišnja šalju svojim održavanjem: “Solo pesma u Novom Bečeju i Srbiji živi i živeće i naša je dužnost da čuvamo tradiciju zato već uveliko pripremamo i 26. Obzorja na Tisi sa nekim novinama koje će biti interesantne i učesnicima i publici”. Ceremoniju otvaranja dugoočekivane biste uveličao je i hor OŠ “Miloje Čiplić” pod diregentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić koji je izveo kompozicije Josifa Marinkovića i Dimitrija Golemovića.

Centralno mesto u programu zauzela je i sama ceremonija otvaranja Obzorja na Tisi kada su dodeljene i plakete “Josif Marinković”. Dobitnici ovogodišnjih priznanja su Vera Vitkai Kovač, Marija Adamov, Slavica Kovačev, Tibor Nađ, Svetozar Saša Kovačević i Miroljub Aranđelović Rasinski.

Vera Vitkai Kovač, primadona opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i dugogodišnji profesor solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, rekla je da je ovo priznanje za nju veoma značajno kako zbog samoh Obzorja na Tisi, tako i zbog samog kompozitora Josifa Marinkovića. “To su prelepe pesme. Dok sam radila, ja sam uvek davala te pesme. U njima sam uživala i uvek sam ih davala studentima, a i ja sam ih pevala. Neka ostane ovo još sto godina, neka doživite sto dvadeset i pet godina Obzorja jer je ovo nešto izuzetno”. Vitkai Kovač je dodala i da u Srbiji danas ima prostora za solo pesmu i da treba negovati veštinu interpretacije ove muzičke forme.

Po dodeli plaketa održan je i koncert “Darovi obzorja” gde su izvedene solo pesme sa pozivnog konkursa “Obzorja na Tisi” Dani Josifa Marinkovića. Publika je uživala u glasovima Dragane Popović (mecosopran), Ane Aleksić Šajrer (sopran), Ljubomira Popovića (tenor) i Predraga Kačavende (bariton) koji su izveli petnaest solo pesama na sceni pozorišne sale Doma kulture.

Predstavljena monografija “Obzorja na Tisi” Stevana Davidovića

U galeriji Tiske akademije akvarela, Novobečejcima je predstavljena monografija “Obzorja na Tisi” - Dani Josifa Marinkovića čiji autori su Stevan Davidović i muzikolog Marija Adamov. “Ova monografija došla je u pravom trenutku jer ljudsko pamćenje ima rok trajanja, odnosno, sklono je zaboravu, a ono što nije zapisano jednog dana se zaboravi kao da se nije dogodilo. Upravo to je i bio razlog što smo Marija Adamov koja je bila stručni konsultant i ja uradili ovu monografiju. Uspeli smo u ovih dve stotine stranica koliko sadrži ova monografija napravimo jedan letopis koji obuhvata od početaka do ovih, dvadeset i petih kada smo otkrili i bistu posvećenu Josifu Marinkoviću” rekao je Davidović komentarišući monografiju. On je naglasio i da su u monografiji imena svih učesnika pevačkih konkursa, svih pobednika i svih članova žirija. Davidović je još istakao i da ovo nije kraj posla već da ovo treba da nam bude ideja vodilja kako raditi dalje.

U okviru Obzorja i izložba

Dani Josifa Marinkovića su i tema izložbe postavljene u galeriji “Selo” Doma kulture čiji autor je Jelena Pauljev, istoričar umetnosti koja će publici biti dostupna sve do 20. juna. Sama autorka nije krila zadovoljstvo postavljenom izložbom: “Zadovoljna sam konačnim rezultatom. Trudila sam se da prikupim što više građe ovde u Novom Bečeju kako bih što bolje rekonstruisala celu priču da bi se ljudi koji nisu bili toliko upućeni što bolje informisali šta su to Obzorja i koji je njihov značaj”. Pauljev je podsetila i da su mnogi eminentni stručnjaci iz sveta muzike prepoznali značaj ove manifestacije i izrazila je nadu da će u budućnosti Obzorja na Tisi rasti i postati savremena i, potencijalno, međunarodno takmičenje. Posebnu zahvalnost iskazala je i Muzeju grada Beograda, Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, kao i arhivu Radio televizije Srbije koji su doprineli formiranju bogate postavke ove izložbe.

Sadržaj

Da li ste znali...

1. juna 1952. godine otkriven spomenik palim borcima i otvoren Zadružni dom u Kumanu.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković