Apoteke idu u zakup, direktori podneli izveštaje o radu

U ponedeljak, 15. maja, održana je deseta sednica skupštine opštine Novi Bečej u ovom sazivu. Pred 26 (od 31) odbornika našlo se, ukupno 25 tačaka dnevnog reda. Bez neke duže rasprave usvojene su tačke dnevnog reda koje se odnose na tehnička i tekuća pitanja, dok je ona o rodnoj ravnopravnosti dosegnula, gotovo, i konsenzus svih prisutnih. Ipak, da ne ide sve glatko pokazala je i poduža rasprava koja se povela po pitanju davanja u zakup apoteka. Odbornici opozicije su kao najvažnije istakli potrebu da se prilikom sklapanja ugovora o davanju u zakup apoteka povede briga o jedanaest radnika koji su zaposleni u njima i da se obezbedi da oni nastave da rade.

Pored ovoga, danas su se raspravljali i izveštaji o radu javnih preduzeća u opštini, kao i poslednji set izmena prekršajnog zakonodavstva čime se usklađivanje lokalnih proprisa sa zakonom o prekršajima, konačno, i zaokružilo.

Mirjan Jakšić, predsednik skupštine opštine Novi Bečej, osvrnuo se na današnju sednicu: “Mi smo pokazali da gledamo narodu u oči i govorimo istinu. Ovde smo sada, prvi put, u izveštaju o radu javnih preduzeća pokazali minus. Ne govorimo više o onim virtuelnim parama, da ima para, da preduzeće dobro posluje, nego kažemo šta se dešava. Komunalac i Kompred ne posluju pozitivno. To smo izneli pred odbornike, to ćemo izneti pred narod. Ko je tu kriv, šta je tu bilo, to je sad pitanje, a mi se suočavamo sa posledicama”. On je ovom prilikom i naglasio potrebu da se ova pitanja što pre rešavaju i da se oba ova preduzeća, u što kraćem roku, postave na zdrave noge.

Prvi čovek novobečejske skupštine istakao je i značaj rešavanja pitanja novobečejskih apoteka. “Apoteke su jedna bolna rana. Bilo je priče o jedanaest zaposlenih. Tačno je, moramo da vodimo računa o tih jedanaest zaposlenih. Međutim, moramo da vodimo računa i o svim ostalim građanima opštine Novi Bečej. Šta će biti sa njima ako bude Dom zdravlja blokiran?  130.000.000 dinara je negde oko 1.000.000 evra. Ako nas blokiraju i Dom zdravlja prestane da radi, šta će onda da se desi?” rekao je Jakšić. On je dodao i da svakog meseca, Dom zdravlja napravi novih 800.000 do 1.000.000 dinara duga i da to mora da se zaustavi, a da je davanje apoteka u zakup dobar način da se to postigne, tim više što je i nadležno ministarstvo dalo preporuku da se problem reši na ovakav način.

Pitanje koje će zanimati i poljoprivrednike jeste poljočuvarska služba. Iako je na prethodnoim sednicama doneta odluka da se vršenje poslova iz delokruga poljučaraske službe poveri Komunalcu, danas je izglasano da će se i ove godine angažovati licencirana agencija. Razlog ovome leži u činjenici da je potrebno da radnici i preduzeće koje vrši te poslove budu licencirani, a kako je JP Komunalac u procesu licenciranja, neće stići da se ispune sve formalnosti. Sa druge strane, dodatan problem je i u tome što je za vršenje ovih poslova potrebno zaposliti još lica u ovom javnom preduzeću, a za to je potrebno tražiti saglasnost od republičke vlasti.

Sednica je trajala četiri i po sata, prisustvovalo je 26 odbornika, a radom je rukovodio predsednik skupštine.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prema odluci Karlovačkog mira razrušeno utvrđenje na Tisi kod Novog Bečeja 1701. godine, a ostaci temelja su minirani 1911. godine?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković