Rekordna sednica opštinskog veća - u fokusu: zakup apoteka, javna preduzeća i rodna ravnopravnost

U ponedeljak, 8. maja, održana je 34. sednica opštinskog veća u Novom Bečeju od formiranja lokalne vlasti prošle godine. Pred jedanaest većnika našlo se čak 32 tačke dnevnog reda što, svakako, predstavlja rekordan broj u poslednjih šest meseci. Budući da su utvrđivani predlozi odluka o davanju saglasnosti na rad jedanaest institucija i javnih preduzeća u prethodnoj godini, kao i izveštaji o utrošku sredstava mesnih samodoprinosa, sednica je trajala više od dva sata što je, takođe, u domenu dužih većničkih zasedanja.

Pored predloga rešenja o davanju saglasnosti na izveštaje o radu, danas se razmatralo i utvrđivanje predloga odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup apoteka na teritoriji opštine Novi Bečej. O ovom pitanju se oglasio i Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej. “Ovo je značajan korak, možda i najznačajniji, da sada, u ovom trenutku, da naš Dom zdravlja pokušamo da stavimo na noge, da ne pravi više tako velike gubitke kao što je pravio. Dom zdravlja koji je dužan 132 miliona dužan dobavljačima lekova pokušavamo sada da, izdavanjem apoteka, uvedemo u neki sistem koji može da nosi celu tu priču sa izdavanjem lekova” rekao je drugi čovek novobečejske opštine. Svilengaćin je naglasio i da su dve stvari na kojima se insistira u javnom oglasu, pre svega, da se nastavi sa apotekarskom delatnošću kako građani opštine, a naročito Kumana i Bočara, ne bi ostali bez apoteka, a po tom, i da se sva lica koja rade u apotekama i zadrže na tim radnim mestima, odnosno da niko ne izgubi posao zbog ovih promena.

Pored pomenutih izveštaja o radu, izdavanja apoteka u zakup i mesnih samodoprinosa, tačka koja je privukla pažnju bila je i ona o pitanju rodne ravnopravnosti u opštini Novi Bečej. Jelena Stojisavljević, članica opštinskog veća za rodnu ravnopravnost, objasnila je o čemu se, u stvari, radi: “Ovom odlukom, opština Novi Bečej obavezuje se da stvara jednake mogućnosti, da ostvaruje ravnopravnost polova i da preuzima mere i aktivnosti koje su u cilju postizanja rodne ravnopravnosti. Nama je cilj da se, na osnovu ove odluke, potpiše Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou što bi nam omogućilo sprovođenje principa rodne ravnopravnosti, a obezedilo bi imogućnost za konkurisanje za projekte iz ove oblasti”.

Pored svega ovoga, usvojeni su i pravilnici manifestacija Noć muzeja i dana sela Bočar, kao i predlozi za sastav njihovih organizacionih odbora.

Ova sednica veća je svojevrstan vid pripreme za narednu sednicu skupštine opštine koja se očekuje početkom sledeće sedmice.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je Novi Bečej i Vranjevo, dvadesatih i tridesetih godina XX veka imalo tri bioskopa. Royal, Balkan i bioskop kod Krke?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković