Burno u novobečejskoj skupštini

Burno u novobečejskoj skupštini

U petak, 31. marta, održana je deveta sednica skupštine opštine Novi Bečej. Pred odbornicima se našlo petnaest tačaka dnevnog reda, ali najduže i najviše se polemisalo u vezi sa prvom koja se odnosila na usvajanje programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za opštinu Novi Bečej.

Naime, ovogodišnjim planom je predviđeno da se od ukupne količine državnog zemljišta koje će biti na raspolaganju izuzme nekih 1000 hektara namenjenih restituciji i nešto više od 2000 hektara namenjenih investitorima čime se znatno smanjuje količina koja će biti dostupna poljoprivrednim proizvođačima. Ovo je podstaklo predstavnike stočara (njih dvadesetak) da dođu i prisustvuju sednici skupštine opštine. U toku rasprave o ovoj tački dnevnog reda koja je trajala preko četiri sata, oni su zahtevali da se pomenuti program ne usvoji ili da se njegovo usvajanje barem odloži za neko vreme iako bi se time probili rokovi propisani zakonom. Ove predloge su podržali odbornici opozicije. Posle dugačke i, na momente, burne rasprave, odbornici većine usvojili su program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta dok su vidno nezadovoljni poljoprivrednici napustili sednicu posle toga.

O svemu ovome izjasnio se i Mirjan Jakšić, predsednik skupštine opštine Novi Bečej. "Kao što ste videli, došli su i stočari. Njih je ovo najviše pogodilo. Međutim, činjenica je da zemlje nema. Ministarstvo je nama naložilo da investitorima odvojimo zemlju. Za tim, restitucijom je vraćeno hiljadu i nešto hektara zemlje, tako da su ti stočara sada u lošoj situaciji, međutim, mi tu ne možemo ništa. Ne možemo da im pomognemo jer, jednostavno, zemlje nema"  rekao je Jakšić. On je ovom prilikom izrazio i sumnje u pogledu politizacije ovog pitanja rekavši da su predstavnici stočara već bili na sastanku sa predsednikom opštine pre nekih nedelju dana gde su i upoznati sa situacijom. "Ponuđeno im je da se organizuju i da idu u ministarstvo poljoprivrede, a predsednik im je ponudio da ide zajedno sa njima. Međutim, oni nisu uopšte delegirali svoje predstavnike koji bi otišli tamo da vidimo da li možemo naći neko rešenje" kazao je Mirjan Jakšić. Ipak, on je istakao da je, u svakom slučaju, rešenje teško naći. Zemlje je malo, investitori se javljaju i nema jednostavnog rešenja.

Što se preostalih tačaka dnevnog reda tiče, skupština je usvojila niz tehničkih pitanja. Tako su usaglašene sa zakonom odluke o kanalizaciji, o korišćenju delova obale i o administrativnim taksama. Data je saglasnost na plan rada preduzeća "Vojvodina SPA" d.o.o. iz Novog Miloševa, a, verovatno najznačajnije, produžen je mandat anketnog odbora za utvrđivanje činjenica u vezi sa dugovima Doma zdravlja. Budući da je prvom odlukom mandat bio ograničen na trideset dana što su odbornici sa obe strane skupštinskih klupa ocenili kao prekratko, ovom odboru je dato još šezdeset dana za utvrđivanje činjenica.

Sednica je trajala gotovo pet i po sati, prisustvovalo je 26 od 31 odbornika i sve tačke dnevnog reda su usvojene.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prva štedionica u Novom Bečeju osnovana 1869. godine pod imenom Tursko-bečejska  štedionica, a njen prvi direktor bio je ing. Kepeši Ištvan?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković