Vlast i opozicija jednoglasno o vantelesnoj oplodnji; ozvaničeno smanjenje plata

Vlast i opozicija jednoglasno o vantelesnoj oplodnji; ozvaničeno smanjenje plata

U petak, 10. marta, novobečejska skupština održala je svoju osmu sednicu u aktuelnom sazivu. Pred dvadeset i pet odbornika, koliko je prisustvovalo zasedanju, našle su se 23 tačke dnevnog reda. Šarolik dnevni red obuhvatio je čitav spektar pitanja. Raspravljalo se i glasalo o izmeni odluke o budžetu, opštinskom pravobranilaštvu, nizu komunalnih i ekoloških pitanja, ali jedina tačka dnevnog reda koju su odbornici jednoglasno usvojili objedinivši i vlast i opoziciju bila je ona o pružanju finansijske pomoći parovima pri vantelesnoj oplodnji. Govoreći o ovom pitanju, Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, rekao je: "Na današnjoj sednici skupštine opštine utvrđen je pravilnik koji je usvojen i na opštinskom veću, odnosno, doneta je odluka da se pomogne svim mladim parovima, mislim da je negde čak do četrdesete ili četrdeset i pet godina starosti, ukoliko su iskoristili sve mogućnosti koje imaju, a koje daje Republika Srbija. Opština ima drugačiji pravilnik, nešto mekši, i mi ćemo pokušati da im pomognemo u iznosu do 200.000 dinara za vantelesnu oplodnju".

Komentarišući ostale odluke usvojene na ovoj sednici skupštine, Maksimović je istakao da se radi o nizu mera kojim se poslovanje opštine Novi Bečej dovodi u sklad sa preporukama državnog revizora. "Sve ono što u prethodnim godinama nije bilo u skladu sa zakonom, moralo je biti upodobljeno. Mi smo, praktično, ovom sednicom skupštine opštine završili sve odluke koje se tiču skupštine opštine i funkcionisanja opštine Novi Bečej i stavili sve u zakonske okvire" rekao je prvi čovek Novog Bečeja, skrenuvši pažnju da se tu radi, mahom, o više godina starim odlukama. Jedno od bitnih usklađivanja sa nalogom revizora bilo je i smanjenje plata lokalnih funkcionera. "U skladu sa nalogom revizora, smanjena je plata svim funkcionerima. Očigledno nije bila u skladu sa zakonom, iako nije bilo prevelika i kretala se negde između 70.000 i 80.000 dinara. Ona će se sada vratiti na neki nivo od 50 do 60.000" pojasnio je Maksimović. Usvajanjem ovog skupštinskog akta i zvanično je usvojen predlog opštinskog veća sa prošlonedeljne sednice postavši, na taj način, obavezujući pri obračunu zarada funkcionera. Direktno pogođeni ovim smanjenjem su predsednik opštine, zamenik predsednika opštine, pomoćnik predsednika opštine, načelnik opštinske uprave, predsednik skupštine opštine i sekretar skupštine opštine.

Na sednici su usvojeni predlozi opštinskog veća vezani za kazne za prekršaje koje će od sada biti predviđene u fiksnim iznosima, za razliku od dosadašnje prakse kada je bilo moguće propisati i kaznene raspone. Međutim, izmene zakona o prekršajima zahtevale su i od lokalnih samouprava da se usklade. Usvojen je i predlog da se mandat vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Novi Bečej produži doktoru Ivanu Zecu za još šest meseci.

Interesantan je i podatak da je na samom početku sednice odbornik opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine, Ivan Jakšić, zahtevao od predsednika skupštine da pročita njegovu izjavu o istupanju iz odborničkog kluba te stranke u skupštini opštine. Na taj način, on je postao nezavisni odbornik.

Ivica Milankov, odbornik Srpske radikalne stranke, pokrenuo je tokom skupštinske rasprave pitanje da li je opština Novi Bečej delila trinaestu platu i upitao da li je tačno da je Turistička organizacija opštine Novi Bečej podelila trinaestu platu svojim zaposlenima. Odgovarajući na ovo, Saša Maksimović je rekao: "Opština Novi Bečej, sama opštinska uprava, nije podelila trinaestu platu. Znam i da javna komunalna preduzeća nisu podelila. Zaista nemam informaciju da li je Turistička organizacija to uradila, ali ako jeste, ona će biti kažnjena zbog toga. Sumnjam da je tako jer bi se to videlo u izveštaju koji su podneli, ali proverićemo navode koje je odbornik izneo". On je dodao i da je zakonska regulativa poprilično stroga po ovakvim pitanjima, te je ovo prva godina kada čak nije bilo dozvoljeno kupiti cveće za osmi mart ženama zaposlenim u opštinskim organima.

Sadržaj

Da li ste znali...

da su u gradskom parku postojali sledeći spomenici: spomenik Mađarske slobode, spomenik grofa Karolja Leiningena, spomenik kralja Petra I Karađorđevića i spomenik kralja Aleksandra Karađorđevića?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković