Kandidat na listi Stranke radnog naroda

Poslednje skupštinske izbore u staroj Jugoslaviji 1938. godine sprovodila je Stojadinovićeva vlada, koja je otvoreno pošla putem fašizacije zemlјe po ugledu na Musolinija i Hitlera. Međutim, KPJ, radnička klasa i radni narod, pod Titovim rukovodstvom od 1937. godine, vodili su borbu protiv nenarodnih režima, za odbranu i nezavisnost zemlјe.

Portret Žarka Milankova iz 1938. godine.Posle dugo vremena, organizacija KPJ u Kumanu izišla je prvi put samostalno na izbore. Preko Stranke radnog naroda istakla je svoga kandidata Žarka Milankova. Zajedno sa njim išao je veliki broj Kumančana na agitacione zborove u Novi Bečej, Melence, Miloševo, Tordu, Taraš, Elemir. Žarko Milankov je uživao veliki autoritet i bio je veoma popularan ne samo u Kumanu, nego u celoj okolini. Bio je odličan govornik, a služio je za primer držanjem pred klasnim neprijatelјem 1936. i 1937. godine.

Vlasti su se služile raznim sredstvima da bi ga politički omalovažili i kompromitovali pred narodom. Preko beležnika Opštine ponudili su mu veću sumu novca, pod uslovom da se odrekne kandidature i političke aktivnosti. Iako je bio siromašan selјak sa 4 jutra agrarne zemlјe od koje je izdržavao porodicu sa troje male dece, on je odbio ponudu. Uoči izbora bacali su letke po celom srezu obaveštavajući birače da se Žarko Milankov odrekao kandidature. Četnici su krstarili, naoružani, kroz selo i maltretirali narod da bi ga zastrašili. Iz glasačkih spiskova brisani su komunisti ili su pozivani na vojnu vežbu. Mrtve su unosili u biračke spiskove. Četnici su polupali prozore Milutinu Čoliću, Dušanu Ćurčiću, Simi Sekuliću. Žarka Milankova stalno su napadali, preteći mu da će ga ubiti. Obrada Popova tako su pretukli da je od posledica umro. Od maltretiranja umro je i Marinko Stančić-Šutul. Milutinu Solarovu izbili su zube, Nikolu Mečkića, Mladena Korovlјeva-Bukura, Jocu Vuletina i Branka Vlajkova su pretukli. U cilјu borbe protiv četnika i odbrane od njih, osnovane su grupe od naprednih lјudi i omladine. U njima su bili: Velјa Ubavić, Svetozar Ocin-Lirić, Marinko Baračkov, Omer Vuletaš, Vesa Lupurov, Milan Brusin, Zoran Blažić, Zoran Čobanov, Živa Kumrić, Živojin Sekulić. Broj grupa povećavao se prilikom održavanja zborova.

Na dan izbora, 11. decembra 1928. godine, na svakom biračkom mestu bilo je nekoliko pijanih četnika naoružanih pendrecima. Međutim, teror nije pokolebao Kumančane. Oni su organizovano izašli na izbore u grupama od 10 do 12 lјudi sa komunistima ili simpatizerima. Glasanje je bilo javno. Glasajući, prvi je govorio: »Glasam za kandidata Žarka Milankova«. Ostali, po njegovom primeru, glasali su za Žarka. Time su popularisali svog kandidata, koji je u Kumanu dobio apsolutnu većinu od 80% glasova.

U novobečejskom srezu Stranka radnog naroda, sa kandidatom Žarkom Milankovim, dobila je preko 1600 glasova. Kada se uzmu u obzir okolnosti pod kojima su izbori održani, rezultat izbora je bio pozitivan, mada Žarko Milankov nije dobio većinu u svim mestima. Vladin kandidat Rada Lungulov, na listi JRZ, koji nije dobio većinu, zahvalјujući Dontovom izbornom sistemu izabran je za poslanika.

Sadržaj

O gradu