Odlazak kumančana na školovanјe u SSSR

Odlazak kumančana na školovanјe u SSSR

Poternica za Jovanom Veselinovim od 3. maja 1927. godine, koji se tada već nalazio u Moskvi na političkom školovanjuMladi komunista Jovan Veselinov dobio je osnove za dalјi politički razvoj u organizaciji KPJ u Kumanu. Veselinov se zaposlio u fabrici Vlade Ilića u Beogradu, a 1926. godine u Sartidu u Smederevu, što mu je dalo mogućnost da se uklјuči u borbu industrijskog proletarijata, u kojoj je bio odmah zapažen. Zato nije slučajno što je po odluci Politbiroa CK KPJ a na predlog Rade Vujovića, pod ilegalnim imenom »Kumanac«, upućen na školovanje u SSSR. Odluku CK KPJ usvojio je i Politbiro PK KPJ za Vojvodinu na sastanku u Zrenjaninu 1926. godine i odlučeno je da, sa Jovanom Veselinovim, na školovanje u SSSR ode i Stevan Petrović-Števa iz Kumana. Time je odato najveće priznanje partijskoj organizaciji u Kumanu.

Odlazak Jovana Veselinova i Steve Petrovića u SSSR bio je dobro organizovan. Vlasti o svemu nisu znale sve do iduće godine, kada je 19. marta 1927. godine Jovan Veselinov trebalo da stupi na odsluženje vojnog roka. Kako ga lokalne vlasti nisu pronašle ni u Kumanu ni na radnom mestu, Ministarstvo unutrašnjih dela raspisalo je poternicu za njim 3. maja 1927. godine.

Po završetku školovanja, Veselinov se vratio iz SSSR-a 1930. godine, a Števa Petrović je ostao u SSSR-u, gde mu se gubi svaki trag.

Povezani članci