„Polet“ formira sportsko društvo

U najvećoj fabrici u opštini „Poletu“, 1. januara 1950. godine formira se Sindikalno sportsko društvo, koje je imalo nekoliko sportskih sekcija. Najaktivnija sekcija je bila košarkaška, koja je imala mušku i veoma kvalitetnu žensku ekipu, koja je dva puta igrala kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu. Veoma popularne bile su rvačka, bokserska, šahovska i kuglaška sekcija.

13. oktobar 2000. godine

Prepodnevno javljanje...

...Danas, u prepodnevnom programu, nastupila je Ivana Eremić, koja je kao naša peta igračica startovala sa velikom tremom, što se odrazilo na njenu igru i konačan rezultat.

U prvih 50 hitaca, za njene mogućnosti izuzetno skroman rezultat, 135 na pune i samo 54 na čišćenju, uz pet praznih hitaca.

Povratak u prvu ligu

Veoma brzo su Novobečejci prebrodili ispadanje iz Prve savezne lige. Već u drugoj godini takmičenja, u drugoligaškom društvu, ponovo su blistali. U sezoni 1975. u konkurenciji Partizana iz Vukovara, Novog Sada, "Simpo" iz Vranja, Mladog Radnika iz Požarevca i Slavonija iz Osijeka Novobečejci nemaju premca. Prvenstvo su okončali izvanrednim bilansom pet uzastopnih pobeda (54:10).

Ulazak u elitno društvo novobečejski dizači su pred svojim navijačima "overili" atraktivnom pobedom od maksimalnih 10:0 protiv ekipe "Simpa" iz Vranja.

Pohvale novobečejskim dizačima tegova stizale su sa svih strana, a zahvaljujući svojim izuzetnim rezultatima kako za ekipu tako i pojedinačnim takmičenjima Ferenc Balint je u anketi "Hronike novobečejske opštine" proglašen za sportistu 1975. godine.

Finalisti Kupa

Uporedo sa dobrim igrama u prvenstvu, kuglašice Jedinstva su u ovoj sezoni bile uspešne i u Kupu Srbije. Na finalnom turniru koji je održan u Novom Sadu 28. i 29. aprila 2007. godine Novobečejke su u polufinalu pobedile Hajduk iz Kule 7:1 i plasirale se u finale, dok su u drugoj polufinalnoj utakmici kuglašice Venusa iz Bačke Topole načinile veliko iznenađenje i pobedom protiv Pionira 5:3 (3.090:3.061) obezbedile da se u finalu protiv Jedinstva bore za pobednički pehar Kupa Srbije.

Poslednje javljanje – epilog

Ženska ekipa Jedinstva pobednik je Kupa Evrope u kuglanju, to je sada konačno i zvanično, pogled na semafor je predivan, Jedinstvo 2.517, Rijeka Kvarner osigurnaje 2.512, Rapid 2.493 i četvrto mesto Kofem 2.453.

Prva bronzana medalja

Posle raspada SFRJ značajno se smanjio broj klubova u zemlji pa je bilo neminovno da se sistem takmičenja u SR Jugoslaviji prilagodi novim uslovima.

Tako su u toku godine organizuju kvalifikacioni turniri (dva do tri godišnje) da bi se krajem godine na finalnom turniru odlučivalo o tituli ekipnog državnog prvaka.

Prvu bronzanu medalju Novobečejci su osvojili na 36. ekipnom prvenstvu države koje je održano 24. oktobra 1992. godine u Sremskoj Mitrovici.

Za Jedinstvo su nastupili: Mihalj Farkaš 172,5 (80, 92.5), Goran Lukić 185 (90, 95). Imre Kinčeš 195 (90, 105), Goran Gvozdenović 205 (90, 115). Janoš Zedi 195 (90, 105), Predrag Radonić 85 (85, 0) i Robert Kurunci 220 (100, 120).

Na 37. Prvenstvu države 1993. godine (Sremska Mitrovica) Jedinstvo je bilo četvrto (Zlatko Pavlović, Karolj Horvat, Zoran Ćurčić, Mihalj Farkaš, Imre Kinčeš, Janoš Zedi), da bi isti plasman Novobečejci ponovili godinu dana kasnije (1994) u Inđiji kada su nastupili: Zlatko Pavlović, Zoran Ćurčić, Imre Kinčeš, Mihalj Farkaš, Janoš Zedi i Đura Radu.

U novim prostorijama

Godina 1995. za novobečejske dizače tegova je od posebnog značaja. Večiti beskućnici, su konačno dobili svoj kutak u Sportsko rekreacionom centru "Jedinstvo".

To je otvorilo novu eru ovog kluba i omogućilo da se veliki broj mladih opredeli za ovaj izuzetno naporan, ali i atraktivan sport.

Klub se, dolaskom u nove prostorije, u svakom pogledu konsolidovao, izabrano je novo rukovodstvo u kojem su pored privrednika svoje mesto našli i bivši članovi kluba, a za predsednika kluba je izabran Jovo Popović, samostalni privrednik.

"Trofej Jugoslavije" u Novom Bečeju

Ljubitelji rukometa bili su u prilici da prisustvuju i utakmicama "Trofeja Jugoslavije" za žene. U Novom Bečeju su se odigrale dve utakmice (domaćin "Trofeja" bila je Kikinda) Jugoslavija - Bugarske i Mađarska - Danska.

Po prvi put odigrane su u sportskoj hali i odbojkaške utakmice. Zrenjaninski Poštar bio je domaćin, u Novom Bečeju, kvalifikacionog turnira za popunu Druge lige.

Pored zrenjaninskog Poštara, nastupile su ekipe Rabotničkog iz Skoplja, Mladosti iz Arilja i ekipa Gnjilana iz istoimenog mesta.

Reč autora

Ženska ekipa KK JEDINSTVO

Kuglanje u Novom Bečeju ima dugu i bogatu tradiciju i sigurno da Kuglaški klub „Jedinstvo“ zaslužuje monografiju, primerenu mnogobrojnim uspesima, kako ekipnim tako i pojedinačnim.

Godinama sakupljam građu za knjigu o ovom sportskom kolektivu, koji će 2012. godine obeležiti jubilej, 60 godina aktivnosti pod imenom „Jedinstvo“. Ove, 2011. godine, ženska ekipa KK „Jedinstvo“ obeležava 30 godina postojanja, pa je ova publikacija poklon za jubilej, osvojeni Kup Evrope 2000. godine u Skoplju i dve titule prvaka države 1993. i 2007.

Pojedinačni uspesi, kojih ovaj primerni sportski kolektiv ima zaista mnogo, zbog ograničenog prostora, nisu obuhvaćeni, ali se nadam da će biti u jednoj od narednih knjiga.

Predgovor

Plivački i vaterpolo sport u Novom Bečeju, negovan je u vremenu od 1934. do 1972. godine. Najveći uspeh i masovnost dostigao je između 1950. i 1960. godine. Učesnici i lјubitelјi tih događaja za taj period su kasnije govorili: "To je bilo vreme kada se u Novom Bečeju plivao beterflaj".

Treniralo se i takmičilo na improvizovanim plivalištima na obali Tise. Pred kraj, plivanje je napušteno a vaterpolo se igrao na "Banji", jednom od malih veštačkih jezera u Novom Bečeju. Zapostavlјanje plivanja i napuštanje Tise, najatraktivnijeg prirodnog regiona na teritoriji Novog Bečeja i šire; bio je početak kraja plivačkog i vaterpolo sporta u Novom Bečeju.

Novogodišnji turnir

Novogodišnji turnir

U zimskom periodu kuglaši su bili izuzetno aktivni, organizovana su kuglaška takmičenja. Tako su za turnir koji je održan 5. decembra 1948. godine, u kuglani „Laslo“ predvideli bogat fond nagrada. Među nagradama se našla jedna guska, 5 litara vina, torta, sandale, 100 komada cigareta.

Vreme okupacije

Posle kapitulacije Kralјevine Jugoslavije, Jugoslavija je okupirana od strane Trećeg Rajha i razdelјena prema nahođenju okupatora. Banat, pošto je u njemu živelo puno Nemaca, bio je povlašćena teritorija i dobio je status Protektorata Trećeg Rajha. Pod tom zaštitom u njemu se živelo mirnije i slobodnije nego u ostalim delovima poroblјene države.