„Život u domu i van njega“ - iz ugla korisnika

21. decembar 2016.

Za život u domu je najvažije to što su korisnici u domu pod stalnom medicinskom kontrolom. Stalnom, jer ih pazi medicinski tim koji čine dva lekara opšte prakse, koji nisu samo to, jedan psihijatar i niz konsultanata kao što su kardiolog, stomatolog, ginekolog itd. U tim ulaze i dva psihologa. U medicinsko osoblјe spadaju i medicinske sestre i negovatelјice. Kada se dese nesretni slučajevi reaguje se hitno. Tako na primer kada je jedan korisnik sa operisanim kukom na svoju ruku uzeo da šeta i pritom pao, odmah su se stvorili glavna sestra Julijana i negovatelјice. On je u kolicima odveden kod lekara koji mu je ukazao adekvatnu pomoć. Kada je jedan korisnik imao pritisak 200/100 odveden je kod lekara, koji mu je dao tabletu protiv visokog pritiska i spasao mu život. Ima niz takvih slučajeva kada je zahvalјujući tome što je lekar na dohvat ruke, ukazana odgovarajuća pomoć.

Medicinske sestre i negovatelјice dežuraju 24 časa, tako da su korisnici stalno pod kontrolom. Lekari, medicinske sestre i negovatelјice su izuzetno odgovorne. Medicinske sestre dele lekove tako da je svaka zloupotreba nemo- guća. Korisnici imaju tu mogućnost da biraju svog lekara.

A sad pogledajmo kako to izgleda van doma. Čeka se kod lekara, čeka se u apoteci, zatim, čeka se kod specijaliste. Svaka usluga i lekovi se plaćaju. Upotreba lekova je često neuredna ili je namerno zloupotreblјena.

A sada druga stavka prednosti doma, a to je hrana. Jelovnik doma određuje komisija u koju ulazi i jedan korisnik. Dom ima diplomiranog nutricionistu koji vodi računa da hrana bude primerena psihofizičkim sposobnostima korisnika. Hrana je spremna zahvalјujući veštim kuvarima, jako je ukusna i pikantna. Npr. iz jelovnika izdvajamo argentinski ćevap i rusku salatu kao ručak, čušpajz od tikvica i pečena piletina, čorbast pasulј, salata i torta. Za doručak eurokrem, pašteta, pecivo i jogurt. Za večeru kajgana, riblјa salata i sendviči. Postoje za mršave i šećeraše užina, tako da niko nije gladan u domu. A sada kako to izgleda van doma.

Prvo da li bi korisnici mogli da obezbede ovakav kvalitet ishrane zbog visokih cena i malih primanja, a drugo da li bi mogli da je pripreme?

A sada smeštaj. On je hotelskog karaktera i na visokom nivou. Higijena je odlična, prostorije doma se brišu dva puta dnevno. Kao i svaki hotel dom ima lepu uređenu trepezariju, dnevni boravak, vešeraj i frizeraj. Sve je to na dohvat ruke.

Videćemo kako to izgleda van doma. Ima lepih kuća i stanova, ali ih je teško održavati, međutim u većini su oni koji imaju prostorije nehigijenske sa bubašvabama, oronulih zidova, kuće i stanovi koji prokišnjavaju. Sve to treba održavati i plaćati komunalije.

Osim toga dom poseduje fizioterapeutski kabinet kao i diplomiranog fizioterapeuta koji radi po nalogu fizijatra. U sastavu kabineta nalaze se magnet, ultrazvuk, lekar, tens, galvan itd.

U sastavu doma je teretana u koju odlaze korisnici i koja mnogima pomaže u fizičkim sposobnostima i za neke je pravi lek. Van doma odlazak u teretanu korisnici bi mogli samo da sanjaju jer je veoma skupa i predstavlјa luksuz koji kada se plate komunalije, obezbedi hrana i lekovi, teretana ostaje samo san.

Korisnici pomažu negovatelјicama i bave se pored fizičkog rada kreativnim, kao što je rad u grnčarskoj i stolarskoj radionici, radom u radnoj terapiji dekupaž, vezom, pravlјenje slike od slame i drugim kreativnim radom. Korisnici imaju prilike da iskažu sve svoje umetničke sklonosti. Za rad, bilo fizički ili kreativni korisnici dobijaju adekvatan ceparac koji je ustvari njihova plata, koju određuju radni terapeuti doma. Time se postiže da su korisnici društveno korisni i opet vraćeni u život i da se ne osećaju suvišnim, već potrebnim, onda se izbegava ono što je slučaj van doma da mlađi korisnici skreću na put kriminala, kada bi živeli van doma. Stariji korisnici se ne osećaju odbačenim i sporije stare, u domu, dok to nije slučaj u životu van doma gde često bivaju žrtva porodice i okoline. Ovo su samo neke prednosti u životu u domu.

To što je Dom „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ postao utočište mnogima koji su došli iz prihvatilišta treba zahvaliti Centru za socijalni rad.

A to što dom izgleda kao hotel i ima sve prednosti ustanove na visokom nivou, treba da zahvalimo našoj dobroj direktorici i kreativnoj magistru dr Ljilјani Bognić koja je od Doma „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ načinila jednog od prvih u Srbiji.

O gradu