Mi živimo sa životinjama

Ovom prilikom želimo da predstavimo još nešto što naš dom čini posebnim, a to je velika lјubav i briga o životinjama. Mnogi korisnici su ranije, dok nisu došli u dom, imali u svojim kućama lјubimce o kojima su se brinuli. U domu im je omogućeno da tu svoju lјubav i naklonost prema životinjama nastave da ispolјavaju. O ovoj temi razgovarali smo sa Milicom Vujuć koja je dugo korisnica doma i koja se možda i najbolјe razume u pse u našem domu, ove koje sada imamo i one što su nekada živeli ovde sa nama.

Milica nam objašnjava da trenutno imamo u domu četiri psa, a to su Džoni, Lola, Maleni i Mališa. Najduže je kod nas Maleni, koga su pre 7 godina ona i njena drugarica našle na ulici, pregaženog.

„Bio je nepokretan, jako povređen. Kada smo ga doneli na odelјenje, sestra Mika je zvala doktora Voju i njih dvoje su mu spasli život“, kaže Milica. Maleni je sada odrastao, zdrav i srećan pas, koga, kao i ostale, svakodnevno šetaju Milica, Ljilјa i ostale devojke.

I Lola, Džoni i Mališa su došli ili su ih korisnice donela sa ulice, Mališa je najkasnije došao i on je još mali, ima 6 meseci. Svi psi u našem domu su vakcinisani, čipovani, imaju svoje u knjižice i o njima se vodi računa. Sve korisnice imaju lepo sećanje na, kako Milica kaže, najpoznatiju kucu našeg doma, a to je Kasandra, koja je sa nama provela čitavih 16 godina i uginula i prošle godine.

Na pitanje kakve su obaveze korisnpca oko pasa, Milica kaže da one svakodnevno čiste oko kućica, daju im vodu i hranu tri puta dnevno, a šetaju ih jednom dnevno. Sve ove aktivnosti korisnice lepo raspodele, tako da je to jedan timski rad.

„Dom je svim psima kupio kućice“, kaže Milica, „jedino Mališa još nema, jer ne znamo koliki će da naraste. Dok ne dobije svoju kućicu, ima kutiju“.

Oko pasa najviše vode računa korisnice iz „Malog doma“, ali i korisnice iz celog odelјenja rado dođu da se poigraju ili pomiluju kuce.

Pored pasa, imamo i dosta mačaka. Koliko ih ima, najbolјe se vidi kada se sve okupe ispred trpezarije, nakon svakog obroka, čekajući da im korisnice iznesu ono što nisu pojele.

Naša Milica kaže da je briga o životinjama jako važna korisnicama i da ih to čini radosnim i ispunjenim. Jedino što bi ona volela je da je ustanova veća i da može da se primi još i jedan konj, jagnje i još neke životinje koje svi volimo.

O gradu