Nestale su tihe ulice

Sećam se pojedinih ulica, njihovih, leti, prašnjavih kolovoza i pohabanih, ciglom popločanih trotoara, ili ako razmišljam o jeseni, onda blatnjavih kolovoza i jarkova punih vode, pa je u nekim delovima i cela ulica prekrivena vodom. Takvu ulicu ne mogu zamisliti bez graje gusaka, koje se kupaju i jure po vodi, razbijajući monotoniju, inače izuzetno mirne ulice. Sećam se tih ulica i s proleća, kada obale njenih jarkova ozelene i gusaka s guščićima kako čupkaju travu, posebno onih delova ulice, gde postoji slobodan prostor (dugačak zid bez prozora) na kome su momci i devojke loptom krpenjačom „igrali cure".

Nestale su tihe ulice

Tako šetam tim ulicama i vidim samo one stare, davno nestale kuće, koje su zamenule nove i velike, ali su one iščezle bile toplije, intimnije, a iznad svega one su moja mladost, a danas moje uspomene.

Te stare kuće, od naboja, pokrivene trskom, i belo okrečene, sa malim jednostrukim i uvučenim prozorima, nalik jedna na drugu, ostale su mi u sećanju, malte ne, kao najlepše niske bisera. Mali i uvučeni prozori, podsećaju me, na veče, uoči Du­hova, kada smo ih kitili selenom (zeljasta biljka sa sabljastim dugim listovima). Na izgled skroman čin, ali nas je ispunjavao radošću i zadovoljstvom. Osećao sam se prosto ponosnim kad na prvi dan Duhova ujutro prođem tim ulicama i vidim iskićene prozore. Trudili smo se, prilikom kićenja, da selenom ne zakri­limo ulazak svedosti, kroz i onako male prozore, a sve smo to činili šapatom, da ne bi probudili domaćine koji su, mislimo mi, već davno zaspali. Ti domaćini tako spavaju da ne može niko proći pored kuće, a da ga oni čak i u snu ne čuju. Posebno su budni, kad čuju da se neko „vrzma" oko njihovih prozora. Ali, znaju za taj običaj, pa se najčešće ne oglašavaju, da bi mi iz tiha što bezbrižnije obavili „svoj posao". Ako je domaćin mlađi čovek, onda hoće da se nakašlje i da dovikne — „živi bili momci!"

Tako se setim i svake kuće, pojedinih ulica, iz koje smo ispraćali svatove, ili u kojoj sam uveče, uoči svadbe, bio na perjanice, gde su nas devojke kitile perjanicama izrađenih od, za te svrhe obojenog specijalnog papira.

Kad sve to tako plastično dočaram, obuzme me tuga što je to nestalo, a bilo je tako lepo i toplo.

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju 1948. godine bilo dvadeset prijavljenim berbera, koji su se morali pridržavati jedinstvenog cenovnika što im je država odredila?

O gradu