23. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

21–23. maj 2015.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Dom kulture opštine Novi Bečej uspeo je da, iako je izostala očekivana finansijska podrška Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, sredstvima lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, od 21. do 23. maja organizuje 23. „Obzorja na Tisi“ – Dane Josifa Marinkovića.

Osnovni sadržaji bili su u znaku takmičenja solo pevača učenika srednjih muzičkih škola i studenata pevanja.

Koncert kamerne muzike

Prve večeri, u velikoj sali Doma kulture, manifestaciju je otvorio predsednik opštine Saša Šućurović, a prigodnu besedu o Josifu Marinkoviću održala je Ljubica Živković, ugledna profesorka pevanja iz Beograda.

U muzičkom delu programa nastupili su novobečejski pevači Marina Krulј i Sanja Milenković (soprani) i Predrag Kačavenda, tenor iz Bočara, koji su uz klavirsku pratnju Milivoja Velјića, interpretirali solo pesme Josifa Marinkovića.

Na koncertu kamerne muzike nastupio je gudački kvartet članova orkestra Beogradske opere: Dušica Blaženović i Nikola Stanojević (violine), Mirko Crnojević (viola) i Jasmina Vrbanić (violončelo). S njima su muzicirali i Miloš Dragić, kao pijanista i klarinetista i mecosopran Nataša Jović – Trivić, pobednica takmičenja solo pevača na „Obzorjima“ 1997. godine.

Takmičenje solo pevača

Takmičenje solo pevača, sa 18 učesnika, održano je u dva dana, 22. maja (prva etapa u kategoriji studenata) i 23. maja (u kategoriji učenika srednjih muzičkih škola), dok je u večernjem terminu ostvareno finalno takmičenje studenata i proglašenje pobednika. Takmičenje u drugoj kategoriji obuhvatilo je deset učenika, po pet u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Žiri u sastavu Nikola Kitanovski (predsednik), Vesna Šouc – Tričković, Dunja Simić, Tamara Marković i Marina Pavlović – Barać, odlučio je da svi takmičari odu iz Novog Bečeja sa zahvalnicama ili nagradama.

Tri druge nagrade osvojili su Milica Marković, Stefan Živanović i Nenad Poledica (sa upečatlјivim tumačenjem pesme Snove snivam Mirolјuba Aranđelovića Rasinskog), svi troje iz klase profesorke Ljubice Živković.

Posebno su iznenadili 22-godišnji Novosađanin Luka Jozić i godinu dana stariji Nemanja Nikolić, baritoni iz beogradske MŠ „Stanković“ (takođe učenici prof. Živković), koji su „podelili“ najvišu prvu nagradu kao i njihova nešto mlađa koleginica Aleksandra Uskoković iz „Mokranjca“ (klasa Valentine Taškove). Nјoj je dodelјena i Nagrada „Josif Marinković“ za izvođenje Marinkovićeve pesme Oh kako sunce sija.

Prva nagrada

Aleksandra Uskoković (1994), MŠ „Mokranjac“ Beograd

Luka Jozić (1993), MŠ „Stanković“ Beograd

Nemanja Nikolić (1992), MŠ „Stanković“ Beograd

Druga nagrada

Milica Marković (1995), MŠ „Davorin Jenko“ Beograd

Stefan Živanović (1993), MŠ „Stanković“ Beograd

Nenad Poledica (1998), MŠ „Stanković“ Beograd

Treća nagrada

Slavica Božić (1998), MŠ „Stanković“ Beograd

Stefan Anđelković (1992), MŠ „ Dr M. Milojević“ Kragujevac

Zahvalnica

Sofija Škorić (1993), MŠ „J. Marinković“ Beograd

Dragana Tkalac (1992), MŠ „Stanković“ Beograd

Nagrada „Josif Marinković“

Aleksandra Uskoković (pesma J. Marinkovića Oh kako sunce sija)

Laureat Ana Stanković

Zavidan tehnički i izvođački nivo pokazali su studenti pevanja u prvoj kategoriji, takođe grupisani u muškoj i ženskoj konkurenciji, ali i dve etape takmičenja. Oni su, kao i njihove, po godinama učenja (ne uvek i po starosti) mlađe kolege, u prvoj etapi kao obaveznu kompoziciju izvodili jednu Marinkovićevu solo pesmu po svom izboru, a u drugoj, pored operske arije, jedno ostvarenja stranog autora i jednu pesmu napisanu za neki od prethodnih kompozitorskih konkursa „Obzorja“.

U konkurenciji osam takmičara, tri u muškoj i pet u ženskoj, zahvalnica je pripala Danici Spasojević, studentkinji Filološko – umetničkog fakulteta (FILUM) u Kragujevcu, iz klase Olivera Nјega. Treću nagradu zavredneli su, srčani i predani, bariton Predrag Kačavenda iz Bočara i soprani Tijana Krivaja i Milica Jeličić sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (iz klase Dunje Simić). Druga nagrada pripalo je senzibilnom tenoru Stevanu Karancu i sopranu Mileni Damnjanović, koja je zaslužila i nagradu za izvođenje pesme Seta Stanka Šepića (oboje studenti beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, u klasi Violete Pančetović – Radaković).

Prve nagrade osvojili su studenti FMU iz Beograda, profesora Nikole Kitanovskog, tenor visoke ekspresivnosti Vanja Biserčić i mladodramski sopran, fantastičnih mogućnosti, Ana Stanković, kojoj je dodelјena i titula laureata celog takmičenja.

Da se svaki od mladih umetnika iskaže u najbolјem svetlu, pomogli su izvanredni klavirski saradnici Vladimir Gligorić, Milivoje Velјić, Dragoš Holclajtner, Iva Krasulјa, Marko Borović, Petar Marković, Dušan Toroman i Hrvoje Ivović.

Prva nagrada

Ana Stanković (1988), FMU Beograd (Laureat takmičenja)

Vanja Biserčić (1987), FMU Beograd

Druga nagrada

Milena Damnjanović (1994), FMU Beograd

Stevan Karanjac (1986), FMU Beograd

Treća nagrada

Tijana Krivaja (1995), Akademija umjetnosti Banja Luka

Milica Jeličić (1991) Akademija umjetnosti Banja Luka

Predrag Kačavenda (1991), FILUM, Kragujevac

Zahvalnica

Danica Spasojević (1992), FILUM, Kragujevac

Kviz o Josifu Marinkoviću

Aktivno učešće u programu „Obzorja“ imali su učenici svih pet osnovnih škola iz novobečejske opštine, koji su se takmičili u kvizu „Josif Marinković – muzičko putovanje“. Najviše uspeha imala je ekipa OŠ „Stančić Milan Uča“ iz Kumana, u sastavu: Smilјana Trifunjagić, Selena Nemešev, Tanja Brusin, koju je pripremala nastavnica muzike Snežana Jelić.

Drugo mesto osvojili su učenici OŠ „Miloje Čiplić“ iz Novog Bečeja, koje je odabrala nastavnica muzike Sofija Jegdić Gurjanov, a nastupila je u sastavu: Boško Zdravković, Aleksandra Kojadinović i Elena Mačada.

Da sve protekne u najbolјem redu, potrudio se žiri u sastavu: Vera Varga, Snežana Nikolić i Marijana Baračkov.

Promocija knjige solo pesama u Novom Bečeju…

Na 23. „Obzorjima“ je promovisan drugi tom knjige „Solo pesme sa Pozivnog kompozitorskog konkursa“ u kojoj je sadržano 29 kompozicija, od 22 autora, sa prethodnih i konkursa za solo pesmu održanog 2014.

U prvoj knjizi, koja je izdata 2005. godine, objavlјeno je 35 pesama od 25 autora. Urednik drugog toma je prof. dr Dimitrije O. Golemović, a notografiju je pripremila profesorka muzike Vera Varga. Zbirka je štampana u tiražu od 300 primeraka, u Štampariji „Bačkalić“ u Novom Bečeju.

… i Beogradu

Drugi tom knjige „Solo pesme sa Pozivnog kompozitorskog konkursa“ promovisan je 22. oktobra 2015. i u Udruženju kompozitora Srbije u Beogradu. O knjizi su govorili kompozitori Vladimir Tošić, Mirolјub Aranđelović – Rasinski, Minta Aleksinački i urednik izdanja dr Dimitrije O Golemović. U umetničkom delu programa nastupili su mecosopran Dragana Popović i tenor Ljubomir Popović, uz klavirsku saradnju Milivoja Velјića.

Da li ste znali...

da su grof Lipot Rohonci, grof Karolj Leiningen od Vesterburga i Đula Urban bili novobečejski zetovi oženjeni za unuke spahije Pavla Hadžimihajla?

O gradu