22. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

28–30. maj 2014.

Pozivni kompozitorski konkurs za solo pesmu

Zbog katastrofalnih poplava u Srbiji i proglašene višednevne žalosti, Dani Josifa Marinkovića nisu održani u planiranom terminu (od 22. do 25. maja), nego nedelјu dana kasnije (28 – 30. maja).

Posle višegodišnjeg lutanja 22. „Obzorja na Tisi“ su vratila svoju osnovnu koncepciju, obnovivši pozivni kompozitorski konkurs za solo pesmu, sve u cilјu reafirmisanja ovog, kod nas još uvek zapostavlјenog žanra.

Prvog dana manifestacije, organizator je ponudio samo jedan program, promociju publikacije Četrdeset godina dečjeg muzičkog izvođaštva u Vranjevu (1972–2012) Slobodana Blažina, profesora razredne nastave u OŠ „Josif Marinković“ u Novom Bečeju.

O knjizi su govorile Jelena Paulјev, istoričarka umetnosti, a u ime izdavača Agneš Đukičin, direktorka Narodne biblioteke u Novom Bečeju. U kraćem muzičkom programu su učestvovali: Slaven Balać (klarinet), Mirjana Balać (klavir), Srđan Grahovac i Slobodan Blažin (duo harmonika) i Daniel Mesaroš (klavir).

Organizatori „Obzorja“ su, imajući u vidu da je naneta ogromna materijalna šteta usled katastrofalnih poplava koje su u maju 2014. zadesile Srbiju, odlučili da manifestacija ima humanitrani karakter. Sva sredstva, koja su prikuplјena kao dobrovolјni prilozi za vreme trodnevnog trajanja festivala, uplaćena su na namenski račun za sanaciju šteta izazvanih poplavama.

Premijerno izvođenje solo pesama

Centralni događaj manifestacije (29. maja) bilo je predstavlјanje solo pesama koje su pristigle na pozivni kompozitorski konkurs, kojem se odazvalo 13 autora. Posle pozdravne reči Novice Blažina, direktora Doma kulture, festival je zvanično otvorio Radoslav Petković, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, da bi potom prigodnu besedu, u čast Josifa Marinkovića, kazivala muzikolog Marina Marković iz Beograda.

Žiri u sastavu Vesna Šouc Tričković (predsednik), Marina Trajković Bidžovski i Marina Marković, doneo je odluku da prvu nagradu dodeli Milani Stojadinović Milić, vanrednom profesoru na Katedri za muzičku teoriju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, dobitnici nagrada „Josip Slavenski“ i „Vasilije Mokranjac“, više nagrada Udruženja kompozitora Srbije, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za studente. Priznati je stvaralac i autorka nekoliko teorijskih radove na temu harmonske analize i metodike nastave predmeta Harmonija sa harmonskom analizom.

Druga nagrada pripala je Milošu Zatkaliku, kompozitoru i muzičkom teoretičaru, dugogodišnjem učesniku novobečejskog takmičenja (peto učešće), redovnom profesoru na Katedri za muzičku teoriju FMU u Beogradu, članu Predsedništva Udruženja kompozitora Srbije i žirija Mokranjčeve nagrade. Zatkalik je i autor prvog domaćeg udžbenika muzičke analize u elektronskoj formi.

Četvrto učešće na kompozitorskom konkursu, Minta Aleksinački, nekadašnji urednik i povremeni dirigent Hora RTB i producent u Muzičkoj produkciji Radio televizije Beograd, krunisao je trećom nagradom.

Posle dugogodišnje pauze, obnovlјenu Nagradu publike osvojio je Mirolјub Aranđelović Rasinski, dobitnik više prvih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i dve plakete „Josip Slavenski“ za komponovanje, „Sterijine nagrade“ i šest nagrada „Joakim Vujić“. Napisao je muziku za 300 pozorišnih predstava, televizijskih drama, kratkometražnih filmova i TV serija, a autor je muzike za najveće srpske kulturne manifestacije.

Nagrađeni kompozitori

  1. Milana Stojadinović Milić (1962) – Plava pesma
  2. Miloš Zatkalik (1959) – Historia de un balcón
  3. Minta Aleksinački (1947) – Nepogoda

Nagrada publike

Mirolјub Aranđelović Rasinski (1957) – Dositejeva staza

Kviz i tamburaši za kraj

Trećeg dana „Obzorja“, 30. maja, u prepodnevnim satima održan je kviz učenika osnovnih škola, pod nazivom „Josif Marinković – muzičko putovanje“.

Pobedila je ekipa OŠ „Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa, u sastavu Grlica Golušin, Dejan Filipov i Slađana Stojkov, koju je pripremala profesorka muzike Aleksandra Krstić. Drugo mesto pripalo je učenicima OŠ „Stančić Milan Uča“ iz Kumana, a treće OŠ „Dositej Obradović“ iz Bočara, ove dve ekipe pripremala je nastavnica muzike Snežana Jelić.

Dani Josifa Marinkovića su svoje 22. izdanje, kao i prethodne godine, zaokružili svojevrsnim žanrovskim iskorakom, koncertom Nemanje Nešića i Tamburaškog orkestra „Zorule“ iz Novog Sada, pod rukovodstvom Zorana Bugarskog Brice.

Prvi deo koncerta novosadskih tamburaša protekao je u znaku aranžmana filmske muzike, dok su u drugom delu izvedena ostvarenja popularne muzike, koje su priredili, odnosno komponovali, braća Nešić (Nemanja vokal i gitara, Svetozar klavir) na stihove novobečejskog pesnika Miloša Galetina. U programu su učestvovali i Vladimir Ćuković (violina) i Jovan Letić (harmonika).

Povolјnom utisku trodnevne manifestacije doprinela je i maštovita scenografija pozornice, koju je kreirala Timea Čajka, dizajner grafike iz Novog Bečeja.

Izložba o operskoj divi

U okviru pratećeg programa festivala, u galeriji „Selo“ posetioci su mogli da vide izložbu Život i umetnost Teodore Boberić – Arsenović, o poznatoj operskoj divi, glumici Narodnog pozorišta u Beogradu, izvođaču narodnih pesama Radio Beograda i prvoj lepotici srpske kinematografije, rođenoj u Vranjevu.

Bio je ovo, posle 18 godina, rimejk izložbe o Teodori Boberić – Arsenović (1885–1960) koju je organizovao Pozorišni muzej Srbije, na „Obzorjima“ 1996. godine.

Teodora se smatra jednom od najuspešnijih glumica Narodnog pozorišta u Beogradu. Ostvarila se kao interpretator nosećih uloga u popularnim komadima sa pevanjem (Koštana, Tašana, Čučuk Stana), ali i kao pionir srpske Opere, gde je tumačila važne uloge kao što su Acučena u operi Trubadur i Karmen u istoimenom delu.

Tokom života nagrađivana je Ordenima Svetog Save IV i V reda, zatim od bugarskog kralјa Borisa Trećeg Narodnim ordenom za građanske zasluge, skupocenim prstenom, darom kralјa Aleksandra Karađorđevića, kao i Ordenom rada I i II reda.

O postavci i svojoj prvoj autorskoj izložbi Jelene Paulјev, istoričarke umetnosti iz Novog Bečeja, je u katalogu napisala: „Izložba predstavlјa pokušaj osvrta na ličnost i karijeru umetnice rođene u našem gradu, čiji je rad imao veliki uticaj na istoriju, pozorišta, muzike i kulture našeg naroda“.

Izložba Život i umetnost Teodore Boberić – Arsenović predstavlјena je i beogradskoj publici, od 17. marta do 20. maja 2016. godine. Postavka je bila izložena u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je Teodora provela svoj radni vek i ostvarila uspešnu karijeru od 1906. do 1956. godine.

Da li ste znali...

da je unuk, pisca Lava Tolstoja, Vladimir, živeo i radio u Novom Bečeju tridesetih i početkom četrdesetih godina XX veka, sve do kraja II svetskog rata?

O gradu