8. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

31. maj – 3. jun 2000.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Ono što je propušteno 1999. godine (Otvoreno takmičenje solo pevača), zbog NATO agresije na SR Jugoslaviju, održano je godinu dana kasnije, na 8. „Obzorjima na Tisi“, od 31. maja do 3. juna 2000. godine.

Trodnevni program „Obzorja“ započeo je tradicionalnim polaganjem venca na spomen-ploču na zgradi gde je bila rodna kuća Josifa Marinkovića. Na otvaranju manifestacije, u pozorišnoj sali Radničkog doma „Jovan Veselinov Žarko“, besedu posvećenu Josifu Marinkoviću govorio je kompozitor Eugen Gvozdanović, prodekan Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Potom je izveden Darovni koncert Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda. U dobro odabranom jednosatnom programu, uz primadonu Radmilu Bakočević nastupili su i njeni nekadašnji studenti, Aleksandra Angelov, Ana Rupčić, Vuk Matić, Nataša Jović i Violeta Radaković.

Takmičenje solo pevača

Drugog dana festivala održana je prva etapa takmičenja, zbog velikog broja učesnika podelјena u prepodnevni i popodnevni blok. Prijavilo se 24 kandidata, a odazvalo njih 17, dvanaest ženskih i pet muških glasova.

Propozicije su podrazumevale izvođenje solo pesme Josifa Marinkovića, delo starog majstora i solo pesmu iz epohe romantizma.

Odluka žirija bila je da se u drugu fazu, odnosno finalno nadmetanje, plasira osam pevača:

 1. Jelena Končar (Kula, 1978), mecosporan, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 2. Ivana Dimitrijević (Beograd, 1975), mecosopran, FMU Beograd, klasa Biserke Cvejić
 3. Ljubica Atanasijadis (Vršac, 1979), mecosopran, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 4. Sofija Pižurica (Beograd, 1976), sopran, FMU Beograd, klasa Biserke Cvejić
 5. Verica Grmuša (Beograd, 1975), sopran, FMU Beograd, klasa Zvonimira Krnetića
 6. Tanja Andrijić (Beograd, 1978), sopran, FMU Beograd, klasa Aleksandre Ivanović
 7. Vasa Stajkić (Novi Sad, 1978), bariton, Akademija umetnosti Novi Sad, klasa Milice Stojadinović
 8. Predrag Milanović (Kralјevo, 1979), bariton, FMU Beograd, klasa Radmile Smilјanić

Već posle prve etape izabrana je dobitnica nagrade za izvođenje solo pesme Josifa Marinkovića. To je dvadesetpetogodišnja Ivana Dimitrijević, mecosopran, jedan od najlepših ženskih glasova na takmičenju, lepe boje i izjednačenosti, iz klase profesorke Biserke Cvejić na FMU u Beogradu, koja je izvanredno otpevala Marinkovićevu pesmu Pod prozorom.

Finale pred TV kamerama

Poslednji takmičarski dan protekao je u finalnom nadmetanju osam pevača, pred TV kamerama, koje je ekipa RTS-a iz Novog Sada u celosti snimila.

Kandidati su bili u obavezi da otpevaju solo pesmu sa kompozitorskog konkursa pisanu specijalno za „Obzorja“, zatim solo pesmu XX veka i opersku ariju po izboru.

Žiri u sastavu Biserka Cvejić (predsednik), Radmila Bakočević, Aleksandra Ivanović, Gordana Jevtović – Minov, Miroslav Štatkić i Dimitrije O. Golemović, ceneći kvalitet izvođenja zadatog programa, odlučio je da svaki učesnik finala bude nagrađen.

Prva nagrada u kategoriji muških glasova, kao i nagrada publike, pripala je dvadesetosmogodišnjem baritonu Vasi Stajkiću iz Novog Sada, koji je osvojio žiri i publiku glasom velikog volumena i dobrom vokalnom kondicijom.

Predrag Milanović je u obe etape plenio iznijansiranim i upečatlјivim interpretacijama, odličnim izgovorom i sigurnim vladanjem veoma lepim glasom, muzikalnošću i čistoćom intonacije. Osvojio je drugu nagradu žirija i Specijalnu nagradu iz Fonda Nikole i Marice Cvejić, koja se dodelјuje za izvođenje kompozicije domaćeg autora (Dimitrije O. Golemović Jesenji rastanak i Hleb).

U kategoriji ženskih glasova treću nagradu dele Tanja Andrijić i Sofija Pižurica. Andrijićeva, iz klase profesorke Aleksandre Ivanović, pevala je u drugoj etapi bolјe nego u prvoj, posebno pesmu Subote mog detinjstva Konstantina Babića, a Sofija Pižurica, iz klase profesorke Biserke Cvejić, lepog, nosivog soprana, zvonkih i čistih visina, bila je na istom nivou u obe etape.

Prvu nagradu u istoj grupi osvojila je Jelena Končar, nekadašnji novosadski đak, a sada studentkinja profesorke Bakočević. Dobila je i nagradu za najbolјi mecosopran koju je dodelila naša proslavlјena operska umetnica, Biserka Cvejić.

Od ostalih učesnika istakla se sopran Verica Grmuša, ujednačenog nastupa u obe etape, novosadski tenor Branislav Cvijić, po uspeloj interpretaciji Marinkovićeve pesme Stojanke i Ljubica Atanasijadis (dobitnica nagrade Saveza muzičkih i baletskih pedagoga). Veliki i nezaobilazni udeo pružili su klavirski saradnici Ljubica Grujić, Mirjana Kršlјanin, Maja Grujić, Nataša Mitrović i Jasmina Vukašinović.

NAGRADE

Ženski glasovi

 1. nagrada: Jelena Končar
 2. nagrada: Ivana Dimitrijević
 3. nagrada: Sofija Pižurica

Muški glasovi

 1. nagrada: Vasa Stajkić
 2. nagrada: Predrag Milanović

Nagrada „Josif Marinković“

Ivana Dimitrijević, interpretacija pesme Josifa Marinkovića Pod prozorom

Nagrada Fonda Nikole i Marice Cvejić iz Rume

Predrag Milanović, interpretacija pesme domaćeg autora

Nagrada Biserke Cvejić za najbolјi mecosopran Jelena Končar

Poklon Radmile Bakočević (Monografija i trostruki kompakt-disk) Verica Grmuša

Poklon Saveza muzičkih i baletskih pedagoga Srbije Ljubica Atanasijadis

Nagrada žirija publike (Vojislav Blažin, Đorđijana Sablјić i Tatjana Perić) Vasa Stajkić

Koncert Kamernog orkestra

Posle finalnog nastupa svih osam pevača, u pauzi dok je žiri većao o dodeli nagrada, Kamerni orkestar iz Zrenjanina pod vođstvom Gabrijela Vujadinova, izveo je Končerto groso, opus 6, br. 12 Georga Fridriha Hendla i Svitu „Iz Holbergovih vremena“ Edvarda Griga.

Umesto epiloga

Na kraju prenosimo impresije o novobečejskim „Obzorjima“, koje je u časopisu Music Marketing, (dvobroj 34–35/2000) Saveza društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, napisala članica žirija i prvakinja beogradske opere, Gordana Jevtović – Minov.

Program cele manifestacije je bio lepo sažet, u dva dana sa satnicom koja je osim obaveza i oficijelnog dela, dozvolјavala učesnicima takmičenja lepa prijatna druženja, kao i uživanje u sadržajima koje pruža Novi Bečej i njegova bliža okolina. Naravno, tu su predivne i za pamćenje nezaboravne slike sa terase Radničkog doma „Jovan Veselinov Žarko“ koja se nalazi nad samom rekom Tisom. Domaćin i organizator se potrudio da svaki trenutak ovog takmičarskog druženja u Novom Bečeju ostane u najlepšoj uspomeni.

Ono što daje poseban pečat ovom takmičenju je to predivno međusobno druženje, kako takmičara tako i svih ostalih gostiju i posmatrača kojih je ove godine u velikom broju prisutno. Naime, smešteni svi u Hotelu „Tiski cvet” na domak sale i terase, svi su u celodnevnom intenzivnom kontaktu.

Takmičari koji ne prođu u drugu etapu ostaju o trošku domaćina do kraja takmičenja. Oni su u prilici da apluadiraju svojim kolegama koji su prošli i da sve otprate do kraja. Niko ovde ne odlazi povređen ili nezadovolјan, a prilika za stvaranje nekih budućih čvrstih prijatelјstava ima na pretek.

Duša iliti glavni stožer cele manifestacije je g-đa Zaga Jegdić, rukovodilac Doma kulture, žena bez koje bi se „Obzorja na Tisi“ teško mogla zamisliti, žena organizator, domaćin, uvek predusetlјiva i raspoložena, zalјublјenik u umetnost, pravi i veliki propagator kulture u Novom Bečeju, ali i mnogo šire. „Obzorja“ su nezaobilazni činilac muzičkog tkiva našeg kulturnog milјea, ona žive, imaju svoje mesto i značaj, ona su već vinula mnoga mlada imena naše operske scene u svetsku orbitu.

Da li ste znali...

da se prvi i jedini  bioskop »Vojvodina» posle  II svetskog rata nalazio u Zadružnom Domu, koji je izgrađen 1952. godine?

O gradu