5. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

29-30. maj 1997.

Otvoreno takmičenje solo pevača

Poslednjih majskih dana 1997. godine, varošica na levoj obali Tise, po peti put je bila u znaku Dana Josifa Marinkovića. Novobečejci su sa oduševlјenjem i iskrenošću, s potrebom za umetnošću i kulturom, otvorili svoja srca i s radošću primili mlade umetnike, nesebično im organizujući, drugo po redu, otvoreno takmičenje solo pevača, 29. i 30. maja.

Dvodnevni susret mladih umetnika, pored petnaestak donatora, pomogli su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku, kulturu i obrazovanje Vojvodine, u čije ime je, u holu OŠ „Josif Marinković“, manifestaciju otvorio pokrajinski sekretar za kulturu Goran Latinović. Svečanoj atmosferi doprineo je školski hor pod vođstvom Zagorke Jegdić, koji je izveo Marinkovićevu kompoziciju Ljubimče proleća.

Događaj se potom preselio u Radnički dom „Jovan Veselinov Žarko“, gde je iste večeri u pozorišnoj sali, počela prva etapa takmičenja.

U besedi posvećenoj Josifu Marinkoviću, etnomuzikolog dr Dimitrije O. Golemović dao je poseban osvrt na kompozitorov opus u domenu solo pesme:

Za vreme trajanja Josifa Marinkovića (1851–1931), jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora, srpska muzika prošla je veliki put: od svojih prvih umetničkih početaka, preko perioda, iako kod nas zakasnele, ali razvijene i bujne romantike... Istakao se na polјu vokalne muzike, kao stvaralac horskih kompozicija Kola, neke vrste njegovih rukoveti, a još više solo pesme. Za Josifa Marinkovića naprosto može se reći da je imao nerv za „lid“. On mu je, kao tipična romantičarska forma, očigledno odgovarao po mnogo čemu, tako da se kompozitor u okviru „lida“ ispolјio na najbolјi mogući način, kako sa aspekta odnosa prema tekstu, za koga se može reći da predstavlјa svojevrsnu školu dikcije svakom kompozitoru koji piše solo pesmu, tako i prema vokalnoj melodiji, koju razvija do, do tada, neslućenih visina.

Kao vrstan pijanista, za razliku od svojih prethodnika kod kojih je klavirska deonica najčešće podređena vokalnoj, Josif Marinković takođe i nju u mnogome razvija i obogaćuje, dovodeći ne retko do onoga što se u praksi naziva „simfonizacija klavirskog parta“.

Kao kompozitor „lida“, on ga je podigao na nivo pravog umetničkog žanra, dajući tako najbolјu osnovu za razvoj ovog žanra kod nas... Marinkoviće solo pesme i danas zrače punom snagom, svedočeći o muzičkom geniju svoga stvaraoca, za koga ne važe granice koje postavlјa vreme.

Takmičenje solo pevača

Na drugo otvoreno takmičenje solo pevača, do 30 godina starosti, prijavilo se njih 19, da bi se u prvoj etapi pojavilo 16. Svaki takmičar, 12 ženskih i 4 muška, bio je, prema propozicijama, u obavezi da u ovoj etapi izvede po jednu ariju starog majstora, solo pesmu ranog ili poznog romantičara i, kao obavezno, pesmu Josifa Marinkovića. Kandidati su nastupili po sledećem redosledu:

 1. Jelena Bodražić (Bačka Palanka, 1971), mecosopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Biserke Cvejić
 2. Violeta Poleksić (Beograd, 1972), mecosopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Biserke Cvejić
 3. Suzana Šuvaković (Majdanpek, 1969), sopran, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 4. Suzana Bunarovska (Kavadarci, 1970), sopran
 5. Silva Vučković (Beograd, 1968), sopran, FMU Beograd, klasa Aleksandre Ivanović
 6. Vladimir Andrić (1972), bariton, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Biserke Cvejić
 7. Tanja Obrenović (Užice, 1967), mecosopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Vere Kovač Vitkai
 8. Dejan Maksimović (Beograd, 1971), tenor, FMU Beograd, klasa Radmile Smilјanić
 9. Nataša Jović (Banja Luka, 1973), mecosopran, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 10. Nataša Šibalić (Beograd, 1972,) sopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Vere Kovač Vitkai
 11. Aleksandra Stamenković (Beograd, 1970), sopran, FMU Beograd, klasa Radmile Smilјanić
 12. Saša Štulić (Subotica, 1972), tenor, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Biserke Cvejić
 13. Agota K. Vitkai (Novi Sad, 1973), sopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Vere Kovač Vitkai
 14. Danijela Jovanović (Niš, 1972), sopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa, Vere Kovač Vitkai
 15. Radmilo Petrović (Beograd, 1970), tenor, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 16. Darija Olajoš (Novi Sad, 1977), sopran, Akademija umetnosti N. Sad, klasa Biserke Cvejić

Žiri u sastavu Biserka Cvejić (predsednik), Radmila Smilјanić, Vera Kovač Vitkai, Dejan Miladinović i Miroslav Štatkić, odlučio je da se u drugu, finalnu etapu plasira njih deset, šest takmičarki (Nataša Jović, Jelena Bodražić, Violeta Poleksić, Danijela Jovanović, Darija Olajoš i Aleksandra Stamenković) i četiri takmičara (Vladimir Andrić, Dejan Maksimović, Saša Štulić i Radmilo Petrović).

U finalu, šest ženskih glasova (tri mecosporana i tri soprana) i četiri muška (jedan bariton i tri tenora) bili su u obavezi da otpevaju tri numere, po jednu solo pesmu jugoslovenskog i stranog autora i jednu opersku ariju.

Žiri, u izmenjenom sastavu u odnosu na prvu etapu (Biserka Cvejić, Radmila Smilјanić, Miroslav Štatkić, Marija Adamov i Boris Černogubov), imao je delikatan i odgovoran zadatak da od talentovanih pevača lepih glasova, ali i veoma heterogenog sastava, u starosnom rasponu od dvadeset do trideset godina, što podrazumeva i različit stepen obrazovanja, uz različite pevačke škole i ostale elemente, odabere one koje će izdvojiti.

Nagrađeni svi finalisti

U kategoriji ženskih glasova žiri je dodelio dve prve nagrade, Jeleni Bodražić, tamno-pastoznog, ekspresivno-dramatičnog glasa i Nataši Jović iz Banje Luke, bogatog, upravo raskošnog, altovski obojenog glasa.

Druga nagrada pripala je Violeti Poleksić, takođe iz grupe dublјih ženskih glasova, lepe pojave i držanja, koju krasi mekši, svetliji, lakši, pa stoga i nosiviji i prodorniji glas.

Treću nagradu ravnopravno su podelile muzikalna Danijela Jovanović, lepog uspeha ostvarenog interpretacijom solo pesme Josifa Marinkovića i najmlađa od svih takmičarki, dvadesetogodišnja Darija Olajoš, rođeni koloraturni sopran, velikog prirodnog potencijala.

Nagrada „Josif Marinković“, za izvođenje Marinkovićeve solo pesme, dodelјena je Beograđanki Aleksandri Stamenković, za veoma doživlјeno i osećajno tumačenje pesme Gradinom zlato hodilo, koju je, kao i ceo program ostvarila uz klavirsku pratnju Ljubice Grujić.

Nijedan od četvorice pevača, tri tenora i jedan bariton, nisu ostali bez nagrade. Prvu dele, 25-godišnji student Akademije umetnosti u Novom Sadu, bariton Vladimir Andrić iz klase profesorke Biserke Cvejić i godinu dana stariji, tenor Dejan Maksimović, s beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, u klasi profesorke Radmile Smilјanić. Obojica pleneći angažovanim i proniknutim interpretacijama i izrazitim smislom za koncertno pevanje.

Drugu nagradu osvojio je Saša Štulić, najsnažniji, najizrazitiji i najlepši glas među trojicom tenora koji su učestvovali na takmičenju. Treća nagrada dodelјena je Radmilu Petroviću, studentu prve godine, izuzetne muzikalnosti i kulture pevanja.

Ženski glasovi

 1. nagrada: Nataša Jović Jelena Bodražić
 2. nagrada: Violeta Poleksić
 3. nagrada: Danijela Jovanović Darija Olajoš

Muški glasovi

 1. nagrada: Vladimir Andrić Dejan Maksimović
 2. nagrada: Saša Štulić
 3. nagrada: Radmilo Petrović

Nagrada publike

Danijela Jovanović

Nagrada „Josif Marinković“

Aleksandra Stamenković, za interpretaciju pesme J. Marinkovića Gradinom zlato hodilo

Omaž Slobodanu Bursaću

U pauzi između dve takmičarske etape, u galeriji „Selo“, otvorena je izložba pod nazivom Strahovanja pet, zrenjaninskog akademskog slikara Milutina Mićića. Slike su inspirisane likom i delom Slobodana Bursaća (1941–1993), kao dug umetniku s kojim se Hor „Josif Marinković“ iz Zrenjanina proslavio na Svetskom festivalu horova u Langolenu u Velikoj Britaniji (1987) kada je, naš ansambl, poneo laskavu titulu „Hor sveta“. Ovom izložbom organizatori su želeli i da ožive sećanje na zrenjaninskog dirigenta, koji je mnogo doprineo osnivanju novobečejske manifestacije „Obzorja na Tisi“.

Koncert „Obzorja“

Peti Dani Josifa Marinkovića završeni su koncertom Dubravke Nešović i njenog gosta Ljube Manasijevića. Ovaj kolažni program upotpunili su Tamburaški orkestar „Biseri“ iz Temerina i u svom promotivnom nastupu, novoformirani Tamburaški orkestar Radničkog doma „Jovan Veselinov Žarko“.

Posle koncerta, tradicionalnom slavlјu učesnika takmičenja na terasi Radničkog doma, pridružio se i Želјko Lučić, pobednik „Obzorja“ 1995. koji je nakon tog uspeha osvojio i prvu nagradu na festivalu solo pesme u Barseloni.

Klavir za peti rođendan

Nisu retki primeri da privredni kolektivi finasijski pomažu kulturne manifestacije. Primer dobre saradnje zabeležen je i u Novom Bečeju, gde je AD „Polet“ IGK, mecenski i prijatelјski odnos imao od osnivanja Dana Josifa Marinkovića, posebno zahvalјujući vanrednom angažovanju Nikole Arsenova, direktora opšteg sektora. Najveća novobečejska fabrika i jedan od najznačajnijih proizvođača građevinske keramike u Srbiji je, za peti rođendan, organizatorima „Obzorja“ poklonila polukoncertni klavir marke Zajler (Seiler), koji je klavirskim saradnicima znatno olakšao posao na kompozitorskom konkursu i takmičenjima solo pevača.

Da li ste znali...

21.11.1903. godine osnovana Prva zemlјoradnička zadruga.

O gradu