3. „Obzorja na Tisi“ Dani Josifa Marinkovića

25. do 27. maja 1995.

Otvoreno takmičenje solo Pevača

Posle prva dva „Obzorja na Tisi“, organizator je sa još većim žarom i blagovremeno, počeo pripreme za treći festival. Ostvarena je dobra saradnja sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, koje ih je ponovo podržalo, što je bilo od velikog značaja. Na lokalnom planu takođe su dobili maksimalnu podršku, a predsednik Skupštine opštine Dragan Belić, prihvatio je da stane na čelo Organizacionog odbora.

Posle prvih manifestacija uvidelo se da je neophodno pronaći odgovarajuću formulu, kako bi Dani Josifa Marinkovića, u pravoj poplavi festivala, opstali na domaćoj muzičkoj sceni. Na nekoliko sastanaka organizatora i članova Umetničkog odbora, u Beogradu i Novom Bečeju, razmatrano je više predloga, a preovladalo je mišlјenje da se na „Obzorjima“, bijenalno, smenjuju takmičenja solo pevača i pozivni kompozitorski konkursi za novu solo pesmu.

U skladu sa utvrđenom dinamikom, 3. „Obzorja na Tisi“, održana su od 25. do 27. maja, kao prvo otvoreno takmičenje solo pevača.

Počast Marinkovićevom stvaralaštvu

Manifestaciju je otvorio akademik dr Dejan Despić, koji je u prigodnoj besedi istakao značaj bogatog opusa Josifa Marinkovića:

Ova lepa majska „Obzorja“, posvećena uspomeni i stvaralaštvu autora Proletnje zore, vraćaju nas – baš kao i Mokranjčevi dani u Negotinu – uvek iznova na jutro srpske muzike, koje je svanulo u delima dvojice muzičkih velikana i osunčano je njihovim likovima… Ima razloga što su se organizatori „Obzorja“ odlučili da od ove godine težište postave na Otvoreno takmičenje solo pevača, odajući počast Marinkovićevom stvaralaštvu u oblasti solo pesme, ali ističući i njihov poseban značaj u tome. On je, naime, u našoj muzici prvi tu vokalnu formu učinio zaista umetničkom, nastojeći da je približi pojmu i dometima „lida“, koji je i stekao taj svoj, opšte prihvaćen, nemački naziv jer su ga, nekoliko decenija ranije, Šubert i Šuman, potom Brams i drugi nemački majstori utemelјili kao najsavršeniji spoj poezije, glasa i klavira.

Možda je zato upravo ovo, naše vreme, kada su još mnoge avangardne bure prohujale sa vihorom, a i inače se, iz mnogih razloga, opet veća pažnja poklanja baštini naših kulturnih predaka, pravi trenutak da se i Marinkovićevo delo, sa odstojanja koje briše važnost hronologije, realnije sagleda i proceni. Ova „Obzorja“, u kompozitorovom zavičaju, svakako su za to najlepša prilika i najprikladnije mesto.

Prvo festivalsko veče zaokruženo je koncertom Hora „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, koji je pod vođstvom dirigenta Andreja Bursaća, uz klavirsku pratnju Edite Majorfi, otpevao dve kompozicije Josifa Marinkovića (Na Veliki petak i III kolo, tzv. „Brankovo kolo“, pisano na odlomke iz „Đačkog rastanka“ Branka Radičevića) i četiri rukoveti (V, X, XI i XV) Stevana Mokranjca.

Takmičenje solo pevača

Naredna dva dana „Obzorja“ su bila u znaku prvog takmičenja solo pevača. Organizator je blagovremeno uputio poziv sa propozicijama nadmetanja, studentima solo pevanja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu i Muzičke akademije u Sarajevu. Interesovanje je bilo veoma dobro, prijavilo se 20 kandidata, da bi se pojavilo njih 14. Takmičenje je organizovano u tri etape.

Prva etapa održana je, 26. maja u prepodnevnim satima u galeriji „Selo“, bez prisustva publike. U konkurenciji 14 učesnika preovladali su ženski glasovi. Pred članovima žirija nastupilo je šest soprana i pet mecosoprana i tri baritona. U prvoj etapi kandidati su bili u obavezi da otpevaju jednu solo pesmu i jednu ariju po slobodnom izboru.

Takmičari su nastupili po sledećem redosledu:

 1. Dejan Jovanović (Beograd, 1966), bariton, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 2. Vesna Petković (Split, 1974), sopran, MŠ „Isidor Bajić“ Novi Sad, klasa Prizrenke Petković
 3. Tanja Obrenović (Užice, 1967), mecosopran, Akademija umetnosti Novi Sad, klasa Vere Kovač Vitkai
 4. Aleksandra Angelov (Beograd, 1968), mecosopran, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 5. Dragana Radivojević (Novi Sad, 1970), sopran, FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević
 6. Želјko Lučić (Zrenjanin, 1968), bariton, Akademija umetnosti Novi Sad, klasa Biserke Cvejić
 7. Aleksandra Stamenković (Beograd, 1970), sopran, FMU Beograd, klasa Radmile Smilјanić
 8. Vladimir Andrić (Valјevo, 1972), bariton, MŠ „Slavenski“ Beograd, klasa Olivere Grujić – Slavić
 9. Danijela Jovanović (Niš, 1972), sopran, Akademija umetnosti Novi Sad, klasa Vere Kovač Vitkai
 10. Dragana Radovanović (Sarajevo, 1972), mecosopran, FMU Beograd, klasa Aleksandre Ivanović
 11. Violeta Srećković (Kragujevac, 1965), mecosopran, Muzička akdemija Sarajevo, klasa Vere Kovač Vitkai
 12. Nataša Jović (Banja Luka, 1973), mecosopran FMU Beograd, klasa Radmile Bakočević,
 13. Gordana Kostić (Senta, 1972), sopran, FMU Beograd, klasa Radmile Smilјanić
 14. Svetlana Vranić (Beograd, 1972), sopran, FMU, klasa Aleksandre Ivanović

Posle prve etape, odlukom žirija, prolaz u drugi krug nisu izborile Vesna Petković i Dragana Radovanović.

Druga etapa održana je istog dana, u večernjem terminu, pred publikom.

Takmičari su bili u obavezi da otpevaju jednu solo pesmu Josifa Marinkovića, solo pesmu po sopstvenom izboru i opersku ariju po izboru žirija.

Posle dvosatnog koncerta i dugog većanja žirija odlučeno je da u finalu, naredne večeri, nastupi devet kandidata. Na spisku učesnika nisu bila imena Danijele Jovanović, Gordane Kostić i Svetlane Vranić.

U finalu je nastupilo je devet solo pevača, tri u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji. Oni su prema propozicijama bili u obavezi da iz svog prijavlјenog programa, po izboru žirija, otpevaju jednu solo pesmu i opersku ariju.

Žiri u sastavu Biserka Cvejić (predsednik), Radmila Bakočević, Vera Kovač Vitkai, Konstantin Babić i dr Dimitrije O. Golemović bio je jedinstvenog mišlјenja.

Želјko Lučić bez premca!

U grupi muških glasova prvu nagradu osvojio je 27-godišnji bariton iz Zrenjanina, Želјko Lučić, student novosadske Akademije umetnosti, u klasi prof. Biserke Cvejić, koji je sa sigurnošću otpevao arije Žermona iz Travijate i Rodriga iz Don Karlosa Đuzepa Verdija, kao i solo pesmu Iz grad u grad Josifa Marinkovića, stekavši naklonost ne samo žirija, nego i publike, koja je završne večeri, u priličnom broju pratila takmičenje.

Druga nagrada pripala je jednom od najmlađih, baritonu Vladimiru Andriću, učeniku solo pevanja u Muzičkoj školi „Slavenski“ u Beogradu, u klasi prof.

Olivere Grujić Slavić. Posebno impresivno je bilo njegovo izvođenje Marinkovićeve pesme Iz grad u grad za koje je zaslužio najvišu ocenu, kao i arije Papagena iz Mocartove Čarobne frle.

Na trećem mestu se našao najstariji učesnik Dejan Jovanović, student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević, koji je otpevao solo pesmu Josifa Marinkovića Oj meseče i ariju grofa Lune iz Verdijeve opere Trubadur.

Među takmičarkama vodila se, od samog starta, velika borba. Svih šest učesnica finalne etape morale su da se maksimalno potrude da dostignu visoke zahteve žirija, koji je i pored očiglednog kvaliteta kandidatkinja odlučio da se nagrada za prvo mesto ne dodeli.

Drugu nagradu, ravnopravno su podelile, mecosopran Nataša Jović iz Banje Luke, studentkinja treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević i mecosopran Tanja Obrenović iz Užica, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vere Kovač Vitkai.

Tri, takođe ravnopravne treće nagrade, osvojile su sopran Dragana Radivojević iz Novog Sada, studentkinja četvrte godine na FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević, mecosopran Violeta Srećković iz Kragujevca, studentkinja Muzičke akademije u Sarajevu, u klasi prof. Radmile Smilјanić i mecosopran Aleksandra Angelov, apsolventkinja FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Bakočević. Na kraju, samo je Aleksandra Stamenković, sopran iz Beograda, ostala bez nagrade.

Nagrada „Josif Marinković“ dodelјena je Vladimiru Andriću za interpretaciju Marinkovićeve solo pesme Iz grad u grad.

Koncert Dubravke Nešović

Zavesu na nezaboravno trodnevno druženje u ambijentu Radničkog doma spustila je vrhunska interpretarka starogradskih pesama i ruskih romansi, rođena Novobečejka, Dubravka Nešović, koja je sa svojim gostima, među kojima je bio i glumac Alјoša Vučković, priredila maestralno veče.

Svojim velikim umetničkim darom Dubravka Nešović je napravila odličnu uvertiru za zabavu na terasi Radničkog doma. U veoma prijatnoj i opuštenoj atmosferi, posebno raspoloženi bili su učesnici takmičenja, uz čije pesme su mnogi dočekali predivno majsko jutro i prvi nagoveštaj obzorja na kristalo čistoj površini Tise, te banatske lepotice.

Izložba tapiserija

Dani Josifa Marinkovića su, kao i prethodne dve godine, u okviru pratećeg programa imali, ovog puta, dva likovna događaja.

U holu Radničkog doma i galeriji „Selo“ izložene su slike i tapiserije umetnika Gige Đuragića Dileta iz Kovilјa. Posebnu pažnju privukle su tapiserije velikih formata, izrađene u njegovoj radionici i „Atelјeu 61“ iz Novog Sada, a one postavlјene na pozornici imale su ulogu jedinstvene scenografije.

U malom salonu Radničkog doma otvorena je postavka hleba i obrednog kolača u Srba – terakote Tibora Nađa – zajednički projekat novobečejske ustanove kulture i Muzeja obrednog hleba, slikara Slobodana Jeremića – Jeremije iz Pećinaca.

Da li ste znali...

7.1.1992. godine u Kumanu prvi dan Božića se slavi kao državni svetac, a Svetog Savu škola proslavlјa kao svog svetitelјa

O gradu