Foto-sekcija OŠ „Miloje Čiplić”

Sredinom pedesetih godina XX veka u OŠ „Miloje Čiplić” osnovana je, pored raznih vannastavnih aktivnosti, i foto-sekcija. Ona je u početku svog postojanja raspolagala sa svega nekoliko foto-aparata tipa vilia, werra 1, beirette, a u kasnijem periodu su nabavljeni smena 8M, zenit 11, praktica PL nova I,  altix, i dva blica. Nakon kupovine aparata za uveličavanje marke krokus i hemikalija za laboratoriju, sekcija je zatvorila ciklus izrade fotografija. Foto-sekciju su tokom 3-4 decenije postojanja vodili nastavnici: Alajoš Šatai, Vukomir Stojić, Bane Pecarski i Silard Balint. U to vreme bile su priređivane izložbe takmičarskog karaktera foto-sekcija  škola iz opštine Novi Bečej.

Mnogo zainterseovanih učenika je prošlo kroz školsku foto-sekciju naučivši tehniku korišćenja foto-aparata od snimanja do izrade fotografija. Obogaćeni su još jednim pogledom na svet, pogledom kroz objektiv. Neki od njih su nastavili druženje sa foto-aparatom, prateći nove trendove u toj oblasti i izrađujući fotografije u svojim laboratorijama i posle završetka školovanja. Jožef Balo, Dragan Banjac, Šandor Šari Dore i Slobodan Latić bili su članovi školske foto-sekcije u razdoblju od 1967. do 1973, pod rukovodstvom pomenutih nastavnika. Već pri kraju osnovne škole posedovali su svoje foto-aparate:  zenit 4, zorki 4, praktika, smena 8, a kasnije savremenije, kao praktika EE2 , praktika FED3, praktika BC1, canon AL 1, yasika, canon A. Danas koriste digitalne foto-aparate,  canon AE1, nikon D 5100 i canon powershot S3 IS.

Laboratorija Dragana Banjca je bila opremljena aparatom krokus, koji povećava, sa fabričkim  i sa rodensruk objektivom. U kasnijem periodu je imao profesionalni povećavajući aparat durst, dok su Latić, Balo i Šari koristili krokus aparate za povećavanje slika. Bili su učesnici grupnih izložbi, kao i raznih konkursa i takmičenja.

Šandor Šari Dore i njegov foto-aparat su od početka devedesetih godina XX veka postali folklorni element raznih dešavanja u skoro svim kafićima u Novom Bečeju. Pored toga, slikao je interesantne ličnosti i likove, da bi se vremenom počeo baviti i umetničkom fotografijom.

Jožef Balo se i dalje intenzivno bavi fotografisanjem, uglavnom za svoju dušu, a neretko vrši razna uslužna snimanja, ostavljući za sobom ne samo fotografije dokumentarnog tipa, nego i sadržajne video-zapise.

Da li ste znali...

da je pored toga što su železnički i drumski saobraćaj umanjili značaj Novog Bečeja u prometu žitaricama, on je ipak ostao sve do Drugog svetskog rata najprometnije pristanište na Tisi u Jugoslaviji.

O gradu