Vojislav Reznić (1929-1984)

Vojislav Reznić rođen je u Novom Bečeju 9. 5. 1929. godine, a tu se i školovao. Fotografski zanat je izučio kod Geze Sakača. Posle zanatskog ispita obreo se u Melencima kod fotografa Pavla Homjakova. Sa iskustvom od tri godine 1963. godine vraća se u  Novi Bečej i otvara svoju samostalnu foto-radnju u dvorištu Hotel „Jadran”.

Vojislav Reznić ili, kako su ga svi zvali, Foto-Šilja, u početku je biciklom, a kasnije motorbiciklom, obilazio kafane, sportske manifestacije i razne skupove, a njegov foto-aparat je uvek bio spreman za akciju. Redovno je navraćao u obližnja sela, posebno na seoske slave. Posle nekog vremena svoju laboratoriju je preselio u Zadružni dom – bioskop „Vojvodina” (kada se uđe u ovu zgradu sa dolme – nakon ulaza desno). Kupovinom lokala u ulici Žarka Zrenjanina 16 (18), dve-tri kuće iza bivše sinagoge, otvara mali atelje sa laboratorijom. Koristio je foto-aparate seagull, kodak Compur (voigtländer), praktiku, zenit, a od bliceva je imao profesionalni braun F900. Slike je izrađivao pomoću uveličala opemus 7420.

Svoje mušterije je bukvalno kupio sa ulice, trudeći se da nekako preživi pored već uhodanih fotografskih radnji Geze Sakača i Lajoša Čanjija.

Da li ste znali...

Prosečna dubina Stare Tise, po matici toka, iznosi oko 170 cm

O gradu