Rozalija Tica, rođ. Čejtei

Rozalija Čejtei rođena je u Novom Bečeju 28. 4. 1938. godine i verovatno je jedina žena fotograf  iz Novog Bečeja. Osnovnu i Građansku školu je završila u svom rodnom mestu. Već od ranog detinjstva je imala sklonost ka crtanju, što su nastavnici u školi vrlo brzo uočili. Rozalijinim roditeljima je skrenuta pažnja na slikarski talenat deteta, te im je preporučeno da dalje školovanje nastavi u umetničkoj školi za crtanje u Novom Sadu. Posle položenog prijemnog ispita roditelji je ipak preusmeravaju na fotografski zanat. U periodu između 1954. i 1957. godine kao učenica stručne škole za fotografe radi praksu kod fotografa Geze Sakača. U toku prakse ovladala je tajnama fotografskog zanata, od fotografisanja-kadriranja, pripremanja razvijača, fiksira, do razvijanja filma i konačne izrade fotografije. Pored toga, zahvaljujući svom talentu, počela je, za to vreme popularno, bojenje crno-belih fotografija anilinskim bojama. Pedesetih i početkom šezdesetih godina XX veka u Novom Bečeju je jedino Sakačev atelje izrađivao obojene fotografije. Pored trogodišnje prakse Rozalija je paralelno  pohađala stručna predavanja u Pančevu, da bi po završetku položila majstorski ispit za fotografa u Zrenjaninu kod Jožefa Kožika.

Da li zbog tri fotografska ateljea  koja su tada radila u Novom Bečeju (ateljei Konstantina Vukova, Geze Sakača i Miroslava Tornjanskog) ili zbog želje za gradskim životom ili zbog svog temperamenta, odlazi u Zrenjanin, gde se i zapošljava. Od 1966. godine radi u ateljeu Foto „Tica”, vlasnika Svetozara Tice, za koga se i udaje. Fotografska radnja – atelje „Tica” je u to vreme bila jedna od boljih u Zrenjaninu.

Svoju strast za crtanjem i slikanjem Rozalija je ispunjavala tokom celog radnog veka. Sobe porodične kuće u Zrenjaninu su prepune njenih radova.

Da li ste znali...

da se sušara lekovitog bilja »Alkaloid« nalazila na današnjem mestu upravne zgrade Polet Nexe grupa sve do kraja  sedamdesetih godina XX veka?

O gradu