Prvih 5 godina Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana

branislav kiselicki

O osnivanju zavičajnog kluba u Novom Bečeju, svoja sećanja je vrlo lepo napisao naš sugrađanini, jedan od osnivača, gospodin Radovan Popov. Taj tekst pod nazivom, Šta je prethodilo osnivanju Zavičajnog kluba objavljen je u Letopisu zavičajaca za 2007. godinu.

Treba ipak istaći da je najzaslužniji za osnivanje Zavičajnog kluba bio, nastavnik Branislav Kiselički, veliki zaljubljenik svog rodnog grada, a posebno Tise. Nastavnik Kiselički ili kako smo ga zvali čika Bata, bio je inicijator i pokretač raznih akcija i dešavanja u vezi Novog Bečeja.

Zavičajni klub osnovan je  05.06.1985. godine pod nazivom Zavičajni klub „4 oktobarˮ Novi Bečej. Pod tim nazivom je funkcionisao sa manjim i većim uspehom, ali sticajem okolnosti se u jednom vremenu rasformirao. Povoljni uslovi za ponovno osnivanje su se stekli krajem 2006. da bi se 31.03.2007. godine održala Osnivačka skupština u zgradi Doma kulture. Na toj Skupštini je donet statut, izabran je Upravni odbor, a odlućeno je i o menjanju imenu zavičajnog kluba u, Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana.

U novo izabranom rukovodstvu našli su se neki od osnivača zavičajnog kluba iz 1985. godine: Radovan Popov, Borivoj Ćurčić, Milorad Azucki, Ištvan Sekereš, Slavica Kovačev i Andre Karolj, dok je od strane opštine Branislav Vojnov bio postavljen za predsednika kluba.

Članovi Upravnog odbora su svojim iskustvom, marljivim radom uspeli da steknu ugled i poverenje opštinskih vlasti, što je na kraju, 2009. godine, rezultiralo dobijanjem na korištenje dve prostorije u nusprostorijama Glavaševe kuće. Kao jedan od članova Upravnog odbora i kao predsednik (u kratkom vremenu) zavičajnog kluba, smatrao sam potrebnim da objavim zapisnike sa sastanaka Upravnog odbora, raznu foto dokumentaciju iz lične arhive, kako bi pružio uvid svim Novobečejcima i Vranjevčanima o delanju i napretku zavičajnog kluba u pomenutom periodu.

Povezani članci