srenhu

Sport

Sportisti iz Novog Bečeja, u 2007. godini, dostojno su predstavljali svoj grad kako na domaćoj tako i međunarodnoj sceni. Za reprezentaciju Srbije nastupali su Livia Santo, Norbert Mesaroš, Jožef Lukač, Kornelia Kosoruš i Laslo Šuranji, a na pobedničkom postolju sa medaljama na grudima, ponos Novog Bečeja, bili su kuglašica Livia Santo, strelac Laslo Šuranji i dizač tegova Jožef Lukač, dok je kuglaš Norbert Mesaroš, na Svetskom prvenstvu, bio peti u disciplini sprint. Na međunarodnom turniru u Ljubljani zlatnu medalju osvojio je karatista Srđan Sudarski, na „Trofej Beograda" Norbert Mesaroš je u seniorskoj konkurenciji osvojio srebrnu medalju.

Blistali su Novobečejci i na domaćoj sceni. Na državnim prvenstvima, kup takmičenjima i turnirima dizači tegova su osvojili 72 medalje, karatisti čak 124, a kik bokseri preko 50 medalja. Muška juniorska ekipa Kuglaškog kluba Jedinstvo u sastavu Norbert Mesaroš, Oto Ivan, Ištvan Jager i Marko Pajić je na prvenstvu države zauzela drugo mesto.

Titulu prvaka države u dizanju tegova osvojila je ekipa OŠ „Miloje Čiplić" u sastavu Slađan Halas, Atila Sanislo, Atila Lukač i Albert Olah, dok je ekipa Srednje škole, u sastavu Janoš Lukač, Ivan Cucić, Jožev Lukač, Oskar Gorča i Čaba Berta bila treća. Dizači tegova mogu se pohvaliti još jednom medaljom, na prvenstvu države za starije juniore ekipa Jedinstva u sastavu Atila Sanislo, Jožef Lukač, Janoš Lukač i Ivan Cucić zauzela jedrugo mesto.

Najuspešenija ekipa u 2007. godini je ženska ekipa Kuglaškog kluba Jedinstvo iz Novog Bečeja. U prvenstvu Super lige kuglašice Jedinstva iz Novog Bečeja su pružale odlične partije, ređale pobede i na kraju, po prvi put, osvojile titulu prvaka države. Kuglašice su bile uspešne i u Kup takmičenju, dospele su do finala gde su poražene od Venusa iz Bačke Topole, pa su se morale zadovoljiti srebrnom medaljom. Titulu prvaka države Jedinstvo je osvojilo u sastavu Đenđi Kirti, koja je ekipu predvodila kao kapiten i trener, Ivana Eremić, Monika Kiš, Livia Santo, Kornelia Kosoruš, Erika Kolarević, Andrea Vaš, Hermina Rajber, lldiko Kormanjoš, Erika Šimon i Marta Ernješi, dokje tehnički rukovodilac bio Bogomir Momirov.

Najuspešnija juniorka je kuglašica i juniorska reprezentativka Livia Santo. Na Svetskom omladinskom prvenstvu u Košicama bila je najuspešnija reprezentativka Srbije, osvojila je dve medalje, srebrnu u parovima sa Marijom Komarek i bronzanu u kombinaciji, dok je u pojedinačnoj konkurenciji bila četvrta. Na juniorskom prvenstvu države u Beogradu Livia Santo je zauzela drugo mesto, a pored ovih uspeha dala je značajni doprinos osvajanju titule.

U konkurenciji juniora najuspešniji je dizač tegova Jožef Lukač, dvostruki prvak Balkana i juniorski državni rekorder u trzaju, izbačaju i biatlonu. Lukač je u 2007. godini osvojio 9 medalja (6 zlatnih, 1 srebrna i 2 bronzane). Aktuelni je prvak Vojvodine, prvak države takmičara do 17 godina i starijih juniora, a treći na seniorskom prvenstvu države.

Laskava titula najboljeg sportiste u 2007. godini dodeljena je Davorinu Šijanoviću, kapitenu FK Jedinstvo, koji je najzaslužniji što je fudbal ponovo najpopularniji sport u Novom Bečeju. U punom je igračkom dobu, koristan za ekipu, pravi fudbalski čarobnjak, kreator igre i prvi strelac ekipe koja je u jesenjem delu prvenstva Vojvođanske lige Istok završila na četvrtom mestu.

Na drugom mestu je kuglašica i kapiten Jedinstva Đenđi Kirti, koja je najzaslužnija što su Novobečejke po prvi put osvojile titulu prvaka države. Na trećem mestu je karatista Srđan Sudarski koji je u 2007. godini osvojio 11 medalja, 9 zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu. Prvak je države i Vojvodine Šotokan federacije i pobednik kupa Srbije.

Novi Bečej je u 2007. godini postao prepoznatljiv u evropskim i svetskim okvirima u streljaštvu, takmičara sa invaliditetom, zahvaljujući rezultatima državnog rerpezentativca Lasla Šuranjija, koji je u disciplini serijska vazdušna osvojio 9 medalja od toga 8 zlatnih i jednu bronzanu.

Prvak je Vojvodine, prvak Srbije, zlatnu medalju osvojio je u finalu Kupa Srbije, a zlatne medalje na Trofeju Beograda, Smedereva, Trofeju Banata u Zrenjaninu, Ćupriji. Šuranji je na tri velika svetska takmičenja, Svetskom kupu u Francuskoj i Hrvatskoj i Otvorenom prvenstvu Nemačke ispunio kvalifikacionu normu za Paraolimpijadu u Pekingu 2008. godine. U Zagrebu je osvojio zlatnu medalju u disciplini vazdušna puška, padajuća meta.

Ceneći ove rezultate opština Novi Bečej je Laslu Šuranji dodelila Specijalno priznanje za doprinos razvoju sporta invalidnih lica.

Povezani članci