srenhu

PAAD centar za sociokulturološke izuzetnosti

Realizovano je više značajnih projekata među kojima bi izdvojili projekat „Regionalnog resurs centra za izradu Nacionalne strategije za mlade u opštinama Bečej, Srbobran, Titel, Kikinda i Novi Bečej", potom projekat „Omladinskog kluba KućaKuća2" oba finansirana od strane novoformiranog Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije. Osim ovih, realizovali smo drugu za redom interkuturalnu posetu novobečejskih srednjoškolaca dečijem selu u Trogenu (Švajcarska), koju je podržao Pestalozzy Children's Foundation iz Švajcarske, a koji jeste produkt iliti nagrada za najbolje polaznike interkulturalnih radionica koje realizujemo u projektu „Multiplikacija živeti tolerantno" i otpočeli sa radom na izradi strateškog dokumenta Lokalnog akcionog plana politike za mlade opštine Novi Bečej, koji nam je podržao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine. Osnovali smo omladinski klub „KućaKuća" i preselili ga u stare postorije Kluba PAAD u Revolucije 1. Naši članovi su bili na brojnim simpozijumima, seminarima, edukacijama, čime smo dali značajan doprinos nadogradnji sopstvenih kadrova. Potpisali smo deklaraciju o zabrani bilo kakvog oblika nasilja nad decom i jedni smo od osnivača Prvog Klastera za decu na ovim prostorima u okviru implemetacije strategije za smanjenje siromaštva Republike Srbije. Realizovali smo treću po redu PAADomaniju, 2. A(nti s)MOR fest - festival ljubav i nade srednjoškolaca, 7. međunarodni festival ambijentalnih i uličnih scenskih ostvarenja FESTPo „Joca Savić", 1. Sajam omladinskih ideja, 3. STREET FEST kulturno leto za mlade i 5. međunarodni volonterski art kamp FESTPO 07.

Što se tiče naših pozorišnih aktivnosti premijerno smo „napokon" izveli Beketovog „Čekajući Godoa" i to kao svojevrsni ambijentalni hepening, iliti konceptualni eksperiment sobnog pozorišta. Režiju i scenografiju je potpisao, ko drugi, nego Jožef Nađ stariji. Istu predstavu smo igrali desetak puta, a osim nje izvodili smo „Crvenkapu i zbunjenog vuka" od Pavelkića sa kojom smo se pojavili i na rumskom TREMAFESTU, a najveće uspehe ipak pripisujemo gostovanjima performansa „Dobra zemlja" koji nas je predstavljalo na festivalu mladih u Srebrenici (BiH), na gostovanju u Trogenu (Švajcarska) kao i na BITEF-u doduše u pratećem, a ne takmičarskom delu programa, ali ipak, na ovom eminentnom međunarodnom pozorišnom festivalu. „Vic o Lali" smo igrali na iđoškim „Bubalicama" i bečejskom „Etnosfestu". Premijerno smo izveli tri performansa: „Poetika različitosti", „Mlad čovek u akciji" i „Hleba i igara". U prvoj polovini godine smo formirali omladinsku scenu koju je vodio Aleksandar Volić, dramski pedagog iz Beograda, a u drugom delu godine su Cecilija Dujin i Olivera Galetin Salzberger otpočele sa radom na konkretnoj predstavi omladinske scene „Probuđeni vampir" Borislava Pekića.

U gostima su nam bili Slovenci sa predstavom „Sobe" čime je nastavljena naša interkulturalna misija povezivanja našeg i pozorišta iz Slovenije.

Povezani članci