Turneja po Mađarskoj kao primer dobre međusektorske saradnje

Kulturno-umetničko društvo „Bećarac“ iz Novog Bečeja, početkom jula imalo je turneju u četiri mesta u Mađarskoj (o čemu je naš portal već i pisao) u okviru međunarodnog susreta folklora gde su učestvovala folklorna društva iz Mađarske, Rumunije, Grčke i Srbije.

U pitanju su gradovi Kišsekelj, Mezosilaš, Cece i Šiofok, a ovo proputovanje i učešće na ovom susreto nastalo je kao plod saradnje KUD „Bećarac“, Turističke organizacije opštine Novi Bečej i udruženja građana „Edufons – Centar za celoživotno obrazovanje“ iz Novog Bečeja. Više detalja, fotografije i video snimke sa ove turneje, novobečejska publika mogla je da vidi u utorak, 13. avgusta, u dvorištu Narodne biblioteke Novi Bečej kada je održana prezentacija ovog proputovanja i saradnje koja je ostvarena. Prisutnima su se obratili: Ivana Ćuk iz udruženja „Edufons“, Saša Dujin, direktor Turističke organizacije opštine Novi Bečej, Jovan Sudarski, umetnički rukovodilac KUD „Bećarac“, a domaćin večeri bio je Vladimir Davidović, v.d. direktora Narodne biblioteke Novi Bečej.

Ivana Ćuk objasnila je kako je došlo do ove saradnje i šta je bilo osnova ovog putovanja: „U pitanju je projekat koji je pod pokroviteljstvom Evropske Unije i sprovela ga je mađarska organizacija sa kojom „Edufons“ ima saradnju od ranije. Sam projekat se ogledao u tome da se i u malim sredinama dovedu različite folklorne grupe. U ovom slučaju, „Edufons“ je bio kontaktna tačka i uspostavio je dalju saradnju sa KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja kako bi oni učestvovali na tom međunarodnom susretu folklora.  Pored toga, bila nam je potrebna podrška opštine, tako da smo uspostavili saradnju i sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej i Narodnom bibliotekom Novi Bečej i ovo je jedan lep primer međusektorske saradnje gde je  i opština Novi Bečej dobila priliku da predstavi svoju turističku ponudu i Gospojinu, istovremeno, KUD „Bećarac“ je predstavio folklorne igre sa ovih prostora, a „Edufons“ je učvrstio svoju partnersku saradnju sa drugim partnerskim organizacijama“. Ćuk je dodala i da je ovo proputovanje kroz četiri mesta u Mađarskoj bilo odlična prilika za interkulturalno edukovanje mladih, ali i za druženje i lep provod uz upoznavanje novih mesta i druge države.

Drugi partner u ovoj saradnji, Turistička organizacija opštine Novi Bečej, prepoznao je mlade kao jedan od ključnih potencijala naše opštine, rekao je Saša Dujin, direktor ove ustanove. „Mladost je jedan od važnih potencijala i mogućnost da promovišemo naše mesto, kulturu i običaje, ali i turističke potencijale. Folklorni ansambl je nastupima privukao pažnju i izazvao prilično dobre reakcije kod tamošnje publike na četiri koncerta na kojima smo imali priliku da učestvujemo. Mi smo, paralelno sa tim, koristili mogućnost da promovišemo. Razgovarali smo sa njihovim turističkim organizacijama, gradonačelnicima i sa upravama mesta gde smo bili i koristili smo sve to da pozovemo ljude da dođu u Novi Bečej“, zaključio je Dujin.

A zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i stečenim iskustvima nije krio ni Jovan Sudarski, umetnički rukovodilac kulturno-umetničkog društva „Bećarac“, koji je ovom prilikom rekao: „Pre svega, to je bilo jedno jako lepo iskustvo i jako lepo druženje. Mi smo se trudili da prikažemo igre sa našeg područja i nadam se da smo u tome i uspeli. Mi smo tih šest dana proveli konstantno u društvu sa Grcima, Rumunima i Mađarima sa kojima smo se, zaista, jako lepo slagali i razmenjivali utiske, a zajedno smo provodili i skoro sve slobodno vreme“. On je naglasio i da je bitno čuvati našu tradiciju, ali da je za članove KUD „Bećarac“ koji su svojevrsni čuvari tradicije neprocenjivo iskustvo u upoznavanju drugih tradicija. „Treba gledati svoje, treba ljubomorno čuvati svoje, ali treba dati prostora i drugima da bismo videli da nismo jedini, nego da su po nečemu i oni specifični, a po nečemu i mi“, zaključio je Jovan Sudarski.

Da li ste znali...

da je u Vranjevu zabeležena epidemija kolere i velike boginje 1831 i 1861. godine a u  Novom Bečeju se epidemija kolere  javlja zadnji put 1893. godine?

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković