Svečano otvorena 24. Tiska akademija akvarela

U ponedeljak, 12. avgusta, u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej, svečano je otvorena ovogodišnja Tiska akademija akvarela koja se ovog avgusta organizuje 24. put u Novom Bečeju.

U galeriji “Selo”, otvorena je izložba radova prošlogodišnjeg saziva ove likovne kolonije, a u 21 čas, u gradskom parku, održan je koncert Zrenjaninskog kamernog koncerta koji je izveo mnoga poznata dela klasične muzike čime je, i zvanično, otpočela još jedna Tiska akademija akvarela. 

Govoreći na  svečanosti otvaranja, direktor Doma kulture, Novica Blažin, istakao je da je ovogodišnja Tiska akademija akvarela specifična i po tome što, prvi put od svog osnivanja, ima zadatu temu. Naime, slikari koji budu stvarali u Novom Bečeju ove nedelje baviće se temom Specijalnog rezervata prirode “Slano Kopovo” koji će i posetiti na početku rada u koloniji. “To je fuzija prirode i umetnosti. Znamo da umetnici imaju nešto drugačiji pogled na stvari i na svet. Kako oni vide Slano Kopovo. To svoje viđenje će preneti na papir i, zajedno sa bojama i vodom, to izneti i baš sam radoznao da vidim kako će to izgledati”, rekao je Blažin, ali i iskoristio priliku da najavi izložbu radova nastalih na ovom sazivu Akademija, a koja će se, najverovatnije, održati februara ili marta naredne godine. On je podsetio i na to da se ove godine Akademija organizuje u sklopu projekta “Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona” u okviru “Interreg-IPA” programa prekogranične saradnje zbog čega će i izložba biti organizovana početkom sledeće godine: “To će biti završetak ovog prekograničnog projekta na kojem je opština Novi Bečej partner, a grad Šandorfalva iz Mađarske, nosilac”.

Edit Zerebelji Tenji, stručna saradnica u Domu kulture, složila se sa tim da je ovogodišnja Tiska akademija akvarela posebna u pogledu toga što ima temu. “Mislim da je i samim učesnicima veoma interesantno i već razmišljaju kako pristupiti celoj toj tematici. Da li razmišljati apstraktno ili koristiti realizam? Jako me zanima kakvi će sve radovi da se rode do kraja nedelje. Mislim da će biti prava avantura ova cela nedelja”, kazala je Zerebelji Tenji ovom prilikom.

Tiska akademija akvarela završava se u subotu, 17. avgusta koncertom “Pesnici s muzikom”, a u sredu 14. avgusta, na Tiskom keju, biće izloženi akvareli nastali na prethodnim sazivima.

Ovogodišnja likovna kolonija “Tiska akademija akvarela” održava u okviru projekta “Rehabilitacija zajedničkog prirodnog i kulturnog nasleđa zarad budućeg razvoja regiona” u okviru “Interreg-IPA” programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, koji implementiraju grad Šandorfalva (Mađarska), kao nosilac i opština Novi Bečej, kao partner na projektu. Okosnica projekta je razvoj regiona baziran na prirodnim i kulturnim vrednostima oba partnera, a ukupna vrednost projekta je 557.602,20 evra, dok je doprinos Evropske unije 473.961,87 evra.

Period realizacije projekta: 01.04.2018-31.03.2020.

Da li ste znali...

da je Tisa je početkom XX veka bila kod Novog Bečeja široka 230 metara pri nis­kom vodostaju, 302 m pri srednjem i 1.68o metara pri visokom vodostaju. Dubina pri niskom vodostaju 4,2 metra, 7,7 pri srednjem i 9,7 pri visokom vodostaju.

Webinfo

Portal „Webinfo“ zvanično je registrovan 2011. godine, nakon nekoliko godina neformalnog informisanja. U startu je ideja bila - informisanje građana opština Bečej i Novi Bečej, na oba jezika, a moto kojim se vodimo je "Građanin ima pravo da zna!". Pioniri smo u korišćenju svih prednosti interneta na teritoriji obe opštine, te smo prvi počeli da „eksploatišemo“ multimediju koristeći spoj teksta, fotografije, audio i video priloga.


www.webinfo.rs

webinforedakcija@gmail.com

Glavni urednik: Tijana Janković