Akcija prikupljanja pomoći za postradale od poplava

Tokom novembra i decembra na teritoriji opštine Novi Bečej organizovana je i sprovedena akcija za prikupljanje dobrovoljnih priloga za poplavljene u Vojvodini. Čitavom ovom akcijom rukovodio je Opštinski štab za prikupljanje pomoći koji je formiran od predstavnika Opštinskog odbora SSRNS, Opštinskog odbora Crvenog krsta, Opštinskog veća Saveza sindikata i društvenih radnika. U sprovođenju akcije učestvovale su i skoro sve radne organizacije sa područja opštine. Na samom početku publikovan je oglas sa pozivom građana da svojim prilozima pomognu onima kojima je vodena stihija u proleće ove godine porušila domove, uništila imovinu i ostavila ih nezbrinute pred nastupajuću zimu.

Pod rukovodstvom Opštinskog štaba oformljeni su mesni štabovi za svako mesto, odnosno mesnu zajednicu. Ovi su opet za svaku ulicu odredili ekipe od po dva člana za prikupljanje pomoći po domovima. Naši građani su pravilno shvatili ovu akciju i razumeli nevolju jednog dela građana Vojvodine te svojim prilozima doprineli da se ova nesreća ublaži. Odziv je bio iznad predviđanja.

Prilozi su prikupljani u novcu, građevinskom materijalu i hrani. Ukupna vrednost prikupljene pomoći iznosi 6.277.976 dinara od čega su građani Novog Bečeja dali 3,9 miliona dinara, građani Novog Miloševa 1,2 miliona dinara, Kumačani 647.000 dinara, odnosno Bočarci  511.000 dinara. Prikupljeni novac je upućen Pokrajinskom odboru Crvenog krsta, građevinski materijal neposredno na ugrožena mesta, a hrana – kukuruz i pšenica – prodata je zemljoradničkim zadrugama.

Zalaganjem svih društvenih organizacija, mesnih i radnih zajednica, naročito Crvenog krsta, Socijalističkog saveza, Sindikata i pojedinih aktivista, ova akcija je privedena kraju sa lepim rezultatima.

Opštinski štab je na samom završetku, u ime svih onih kojima je ova pomoć neophodna, odlučio da se javno zahvali svim našim društvenim organizacijama i radnim ljudima koji su akciju sprovodili, kao i onima koji su svojim prilozima ublažili nesreću plavljenih.