Na velikom svetilištu naše Revolucije

U okviru programa ekskurzija svojih učenika, kao i povodom proslave dvadesetogodišnjice proglašenja naše Republike, a pod parolom „DVADESET GODINA U SLOBODI", Osnovna škola “Vranjevo" u Novom Bečeju organizovala je za svoje učenike sedmih razreda desetodnevno logorovanje u Saveznom omladinskom centru „Sutjeska" naTjentištu.

Blagovremeno sprovedene sve pripreme i, pored učeničkih uplata, pomoć škole u iznosu od 100.000 dinara, sve je to doprinelo da se ova dobra zamisao do kraja sprovede u delo, a učenici najneposrednije upoznaju sa jednom od najvećih epopeja naše revolucije. Korist koju su učenici dobili boravkom u ovom Centru višestruka je, a ono što su oni neposredno videli, čuli i doživeli sigurno će im ostati u trajnoj uspomeni kao redak i izvanredan doživljaj.

Uz iscrpno izlaganje vodiča i preživelih boraca bitke na Sutjesci, učenici su — odavanјem pošte i polaganjem cveća na obeležena mesta — posetili zajedničku kosturnicu gde je sahranjeno preko tri hiljade poginulih boraca, zatim mesto pogibije komandantaTreće dizicije Save Kovačevića, mesto prelaska šeste bosanske i četvrte dalmatinske brigade preko Sutjeske, Informativni centar –muzej bitke na Sutjesci, grob Nurije Pozderca, prvog potpredsednika AVNOJ-a i druga istorijska mesta ovoga kraja.

Geografski, učenici su se neposredno upoznali, pre svega, sa vremenskim prilikama koje vladaju u našim planinskim krajevima u ovo doba godine, sa osnovnim karakteristikama planina i šumskog pokrivača tog područja, sa pojmom planinske reke, kanjona, pećine, potoka, izvora itd.

Izvanredan geografski doživljaj bio je izlet autobusom na Dragoš sedlo, koje po svojim prirodnim odlikama predstavlja retkost evropskog značaja: na prostoru od oko 1500 hektara nalazi se jedinstven prašumski rezervat nedirnut dejstvom čoveka, sa retkim biljnim i životinjskim vrstama. Vrhunac svega je izvanredan pogled na vodopad Perućice, gde se voda, u vertikali, uz snažnu buku stropoštava u ambis sa visine od preko 70 metara.

U društvenom pogledu, učenici su se upoznali sa tipovima i izgledom naselja naših planinskih krajeva i sa načinom života i zanimanjima lјudi koji u njima žive. Ovde je vredno pomenuti da su učenici, idući uzvodno rekom Sutjeskom, posetili i Suhu, najmanje selo u Jugoslaviji, koje broji svega dve kuće, a čini sastavni deo nacionalnog parka tog područja.

Boraveći u ovom delu naše domovine, učenici su  takođe imali priliku da se upoznaju sa velikim brojem svojih vršnjaka iz drugih naših krajeva, a među kojima će im u trajnom sećanju ostati poznanstvo i razvijeno prijateljstvo sa učenicima iz Nove Gradiške i pitomaca Vojne gimnazije iz Mostara.

Koliko je boravak u ovom Centru bio ne samo koristan, već i prijatan, govori i činjenica da je cela grupa od 43 učenika i tri nastavnika, prilikom napuštanja istog, zaželela da ga bar još jednom poseti.

Naše novine

Za NAŠE Novine

To što sajt novibechej.com ima prilike prezentovati NAŠE Novine od prvog do poslednjeg broja, prvenstveno treba da smo zahvalni Aleksandru Radakoviću - Aci (1939-2019), koji je sačuvao sve brojeve i ukoričio ih u štampariji 1 Maj, gde je jedno vreme bio u stalnom radnom odnosu. Zahvalni smo i Acinoj supruzi Vidosavi (Mijatov) Radaković, što nam je dozvolila digitalizaciju ove za Novi Bečej vredne zaostavštine kako bi bila dostupna svim zainteresovanima.