Tragom prošlosti

Vratimo se malo u prošlost. Ako to učinimo setićemo se da je Noni Bečej nekada važio kao veliki košarkaški centar Vojvodine. Setićemo se da je košarkaški klub „Jedinstvo" vodio glavnu reč u vrhu tabele u Srpskoj i Vojvođanskoj ligi u veoma jakoj konkurenciji ekipa iz Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Sremske Mitrovice, Subotice, Stare Pazove i drugih mesta.

Tada je muška seniorska ekipa dostigla najveći domet svog uspeha od postanka kluba osvojivši treće mesto u Srpskoj ligi. Tada su: Koso, Živković II, Erdelјi, Dimitrijević, Bogosavljev, Boberić, Burunka, Radaković, Rajić i ostali uz pomoć svoga trenera Koledin Ilije iz nadelјe u nedelјu donosili radost svojim mnogobrojnim navijačima.

Juniorska ekipa je takođe imala zavidnih rezultata iako nije postojala liga za takmičenje oni su u prijateljskim utakmicama odnosili pobede nad ekipama „Proletera" i „Radničkog"  iz Zrenjanina i dr.

Ženska ekipa juniorki je postala treća ekipa u našoj pokrajini izborivši to mesto u veoma jakoj konkurenciji ekipa iz Novog Sada i Zrenјanina.

Da, to je bilo do 1960. godine. Od tada nismo imali prilike da vidimo lepotu košarke. Mnogi igrači su posle nesporazuma sa upravom kluba prestali sa aktivnim takmičenjem a mlađi još nisu bili u mogućnosti da ih dostojno zamene.

Prošle, 1964. godine klub je imao mušku seniorsku ekipu i pionirski tim. Seniori su bili članovi Vojvođanske lige i u konkurenciji najboljih klubova iz naše Pokrajine zauzeli peto mesto, što predstavlja uspeh ako se uzme u obzir da su to bili mladi igrači bez iskustva i rutine, i što je najvažnije bez svoga trenera, čiju je dužnost vršio kapiten ekipe kao najstariji član i sa nekoliko uspešnih godina igranja.

Ali odjednom — STOP! Centralna uprava kluba donela je odluku da se usled manjka finansijskih sredstava jedan klub isključi iz daljeg takmičenja.

Odlučeno je da tu sudbinu doživi košarkaški klub. Pravdanje je bilo u tome što su troškovi oko odigravanja jedne utakmice bili veliki a i rang takmičenja nije odgovarao našem klubu.

I tako je počeo da odumire jedan sport koji je okuplјao mnogobrojne ljubitelje košarke, koji je u svom članstvu aktivnih igrača imao oko pedeset članova.

Pitamo se šta će biti sa igračima kojima je onemogućeno dalje napradovanje, kojima je uskraćena njihova razonoda? Još teže je dati odgovor na pitanje: Da li je to bilo najbolјe rešenje isklјučiti klub iz takmičenja? I na kraju čemu sada služi stadion u koji je svojevremeno utrošeno nekoliko miliona dinara za njegovu izgradnju.

Uostalom, ostavimo da na to daju svoj odgovor ONI koji su doneli takvo "Solomonsko rešenje”.

Naše novine

Za NAŠE Novine

To što sajt novibechej.com ima prilike prezentovati NAŠE Novine od prvog do poslednjeg broja, prvenstveno treba da smo zahvalni Aleksandru Radakoviću - Aci (1939-2019), koji je sačuvao sve brojeve i ukoričio ih u štampariji 1 Maj, gde je jedno vreme bio u stalnom radnom odnosu. Zahvalni smo i Acinoj supruzi Vidosavi (Mijatov) Radaković, što nam je dozvolila digitalizaciju ove za Novi Bečej vredne zaostavštine kako bi bila dostupna svim zainteresovanima.