Susret dveju generacija

Dvadeseti po redu Dan borca i ustanka naroda Jugoslavije svečano je  proslavlјen u svim mestima naše komune. Dok su u ostaIim mestima evocirane usapomene na te istorijske trenutke i položeni venci na spomenike, spomen-ploče i grobove palih boraca i žrtava fašističkog terora, dotle je proslava u Novom Bečeju obeležena i otvaranjem novog spomen-groblјa.

Čitava proslava Dana borca bila je na izvestan način usmerena, odnosno odvijala se u znaku samog otvaranja. Odmah izjutra održan je prijem roditelјa i dece palih boraca kod predsednika Opštinske skupštine, da bi se formirana povorka građana i omladine uputila ka spomeniku na obali Tise i spomen-ploči na Zadružnom domu gde su položeni venci društveno-političkih organizacija.

Nešto posle osam časova  duga kolona građana pošla je prema novom spomen-groblјu. Na čelu kolone omladinci su nosili mnogobrojne vence društveno-političkih organizacija, među kojima i venac Predsedništva Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata AP Vojvodine, kao i više desetina buketa svežeg cveća. Na putu do groblјa kolona se povećavala da bi sa građanima koji su je sačekali na samom groblјu dostigla broj od blizu hilјadu građana, prisutnih samom otvaranju.

Uz lagane zvuke marševa bio je to susret dveju generacija: one koja je revolucija počela i njoj žrtvovala svoje živote  i današnje generacije koja ju je sa istim žarom nastavila tamo gde su oni stali. Vremenski ih razdvajaju dve decenije a vezuju zajednički, isti ideali — bolјi i srećniji život radnog čoveka.

Prigodnu svečanost otvorio je Rada Radin, predsednik Opštinske organizacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata,da bi zatim dao reč Milivoju Popovu, političkom sekretaru Opštinskog komiteta Saveza komunista i prvoborcu ovog kraja koji je govorio o značaju Dana borca i doprinosu građana Novog Bečeja i okoline u narodnooslobodilačkoj borbi.

Drug Milivoj Popov je zatim otkrio spomenik i time simbolično otvorio spomen-groblje. Pred očima prisutnih građana ukazao se, više metara visok spomenik, delo novosadskog arhitekta Tatjane Savić. Istovremeno je i otkrivena ploča koja se nalazi levo u podnožju spomenika, na kojoj su uklesani stihovi vojvođanskog pesnika Miroslava Antića.

Revolucija ovog naroda nije samo trenutak tvojih predaka koji su tu na vetrometinama banatskim, od drveća naučili kako se živi i ostaje: sa korenjem u zemlji i čelom među zvezdama.

Ona je i tvoj trenutak.

Iz jednog klasa rađa se novi snop.

Iz snopa – čitava zlatna pučina…

Stoga, ne pitaj za koga se ovde umiralo i borilo između godine 1941. i 1945.

Umiralo se za život. Za tebe današnjeg.

Ove reči će vekovima podsećati posetioce i prolaznike na doprinos jedne i poštovanje i obavezu druge generacije.

Svečanost je završena time što su omladinci položili vence i svežnje cveća na spomenik i grobove palih boraca. Venac Predsedništva Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata AP Vojvodine položili su Dane Boca, predsedsednik i Branko Šinžar, član predsedništva.

Novobečejci su na grobove svojih meštana — revolucionara i boraca izgradili spomenik kao  simbol pažnje i lјubavi prema njihovim delima, ostavili su cveće, suze i  još jedan novi zavet da će isto tako beskompromisno nastaviti, od njih započetu, borbu za bolјi i srećniji život novih pokolenja.

Naše novine

Za NAŠE Novine

To što sajt novibechej.com ima prilike prezentovati NAŠE Novine od prvog do poslednjeg broja, prvenstveno treba da smo zahvalni Aleksandru Radakoviću - Aci (1939-2019), koji je sačuvao sve brojeve i ukoričio ih u štampariji 1 Maj, gde je jedno vreme bio u stalnom radnom odnosu. Zahvalni smo i Acinoj supruzi Vidosavi (Mijatov) Radaković, što nam je dozvolila digitalizaciju ove za Novi Bečej vredne zaostavštine kako bi bila dostupna svim zainteresovanima.