Borba protiv vodene stihije

Već više od mesec dana stanovnici ove opštine vode borbu protiv nadošle Tise. Tisa je odnela pobedu na „Ljutovu" gde je poplavljeno oko 2.000 k.j. oranica. To su bile pretežno bašte. U odbrani je učestvovalo  dnevno od 150—200 ljudi.

U odbrani oranica pod nazivom „Libe" učestvuju danonoćno od 200—250 lјudi. Na ovom prostoru se nalaze vinogradi, bašte i voćnjaci. Ovde se vodi uspešna odbrana i ima nade da će sve to biti spašeno jer Tisa sada pokazuje tendenciju opadanja.

Proglašena je i odbrana na glavnom nasipu u dužini od 18 km. Mobilisano je 200 stanovnika koji stalno bdiju na nasipu i žive pod šatorima.

Svi građani jedinstveni su u ovoj akciji, i s velikim požrtvovanjem čuvaju obale da ih Tisa ne bi podmuklo iznenadila. Veliki broj građana svakodnevno izlaze na bedem da čitaju vodostaj. Na svakom koraku sa- mo pitanje: da li opada? Oči su uprte u nebo: da li će kiša ili vetar? Vest da Tisa miruje i polako opada umirujuće deluje na mnoga brižna i umorna lica od neprospavanih noći.

Naše novine

Za NAŠE Novine

To što sajt novibechej.com ima prilike prezentovati NAŠE Novine od prvog do poslednjeg broja, prvenstveno treba da smo zahvalni Aleksandru Radakoviću - Aci (1939-2019), koji je sačuvao sve brojeve i ukoričio ih u štampariji 1 Maj, gde je jedno vreme bio u stalnom radnom odnosu. Zahvalni smo i Acinoj supruzi Vidosavi (Mijatov) Radaković, što nam je dozvolila digitalizaciju ove za Novi Bečej vredne zaostavštine kako bi bila dostupna svim zainteresovanima.