Trenutak istorije

Početak jula donosi nam dva velika praznika. Sutra je Dan borca a kroz tri dana je Dan ustanka naroda Srbije. Dalekosežnost, značaj i veličina cilјa, Odluka vezanih za ove datume učinili su ih svetlim u istoriji naših naroda.

Poroblјena Evropa čamila je u kandžama Hitlerove Nemačke, napadnuta je prva zemlјa socijalizma, bratski Sovjetski narod, a Komunistička partija Jugoslavije donosi istorijsku odluku o dizanju ustanka i početku Narodno-oslobodilačke borbe protiv okupatora. Samo posle tri, devet, odnosno nešto više dana narodi Jugoslavije, iako goloruki ustali su protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelјa.

Bio je to jedan, od prvih borbenih pokliča. Nјime je KPJ i čitav Jugoslovenski narod ispunjavao svoju internacionalističku dužnost. Sa komunistima, u prvim borbenim linijama, partizanski odredi oslobađaju delove naše, domovine, u njima se viore crvene zastave slobode. One ulivaju nove nade, upućuju novi poziv koji ne ostaje bez odziva. Broj boraca svakim danom rapidno raste. Borba jugoslovenskih naroda za slobodu je i mogla takvom brzinom da se rasplamsava. To i nije samo borba za slobodu. Ona je značila mnogo više. Nјom je rušena vlast na čijim je ruševinama rađana nova, narodna, rađano je novo, socijalističko društvo.

Skupa je naša sloboda. Veliko je njihovo delo. Oni su to znali i svesno žrtvovali sebe da mi živimo slobodni i srećni. Stoga ćemo sutra slaviti i u njihovo ime, ponosni jer nastavlјamo njihovo veliko delo. Nastavili smo ga gde su oni stali pre 20 godina, obogatili ga obnovom zemlјe, novim fabrikama, putevima, novim gradovima, mostovima, obogatili ga novim izgledom naše socijalističke domovine. To je bio njihov zahtev. To je Titov zavet. On nas vodi, podstiče da i dalјe gradimo delo onih koji su pali.

Od tih dana prošlo je dvadeset godina. Za to vreme stasala je jedna mladost. U istoriji je to trenutak. U tom trenutku na ruševinama i zgarištima mi smo pod rukovodstvom komunista i Tita izgradili socijalizam, izgradili nove društvene odnose, izgradili novog čoveka. U tom trenutku zapisan je veliki datum u istoriji čovečanstva, sredstvima za proizvodnju upravlјaju proizvođači. Takav socijalizam gradimo mi jugoslovenski komunisti i radni lјudi,  specifičan ali naš.

I zato sutra budimo srećni i ponosni jer uživamo u onome što se želelo jula 1941., novembra 1943., zašto se borilo već dvadeset pet godina, praznujmo i za one kojih nema više, jer je takav njihov zavet. Svežnji bujnog cveća pokriće mesto gde oni počivaju, reći ćemo im „Hvala" i ponovo im se zavetovati na nove uspehe i rezultate koji će predstavlјati puno ostvarenje njihovih ideala.

Naše novine

Za NAŠE Novine

To što sajt novibechej.com ima prilike prezentovati NAŠE Novine od prvog do poslednjeg broja, prvenstveno treba da smo zahvalni Aleksandru Radakoviću - Aci (1939-2019), koji je sačuvao sve brojeve i ukoričio ih u štampariji 1 Maj, gde je jedno vreme bio u stalnom radnom odnosu. Zahvalni smo i Acinoj supruzi Vidosavi (Mijatov) Radaković, što nam je dozvolila digitalizaciju ove za Novi Bečej vredne zaostavštine kako bi bila dostupna svim zainteresovanima.