Stiže obeštećenje za ugrožene u poplavama

Količine poljoprivredne robe će biti određene prema proceni koje je dala inspekcija za poljoprivredu. Takođe je uspela i inicijativa za oslobađanje od vodnog doprinosa.

Maksimalnim angažmanom lokalne uprave, uz podršku Bojana Pajtića predsednika Vlade Vojvodine uspešno se došlo do dogovora o pomoći domaćinstvima koja su oštećena u ovogodišnjim poplavama. Direkcija za robne rezerve APV pomoći će sa semenskom robom ili nekim drugim poljoprivrednim materijalom kako bi se direktno pomoglo poljoprivrednicima čije su njive poplavljene ili bile u vodi. Druga vrsta pomoći stiže iz Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj za kuće koje su oštećene prilikom poplava. Direktor direkcije za robne rezerve APV, Toma Jošanov rekao je: "To je građevinski materijal za popravku i sanaciju kuća. Pomoć će stići u narednih mesec dana. Količine poljoprivredne robe će biti određene prema proceni koje je dala inspekcija za poljoprivredu." Takođe je uspela i inicijativa za oslobađanje od vodnog doprinosa.

Javno preduzeće Vode Vojvodine, kao i ostala vodoprivredna preduzeća u Srbiji su na preporuku Vlade Srbije i Vlade Vojvodine, oslobodile domaćinstva oštećena poplavama plaćanja vodnog doprinosa za 2010. godinu za sve parcele koje su više od 30 posto potopljene. Na opštinama je da prikupe podatke od poljoprivrednika, da pozovu komisiju koja će utvrditi procenat štete i da obaveste Vode Vojvodine, koja im neće slati rešenja za naplatu vodnog doprinosa. Tomislav Ratković, je izjavio: "Naša opština je to već uradila u većem delu tako da ćemo još samo sistematizovati podatke. Imamo dva plavna područja koja su 100 posto potopljena, tu je već republička komisija izlazila i tu će biti 100 posto oslobađanja od vodnog doprinosa."