Izložba “Tajne drevnog Borđoša”

U holu Doma kulture opštine Novi Bečej, 10 decembra svečano je otvorena izložba “Tajne drevnog Borđoša”, na kojoj su prezentovana izuzetna arhološka otkrića sa lokaliteta Borđoš. Istraživanje ovog lokaliteta započeli su pre dve godine arheolozi Muzeja Vojvodine u saradnji sa nemačkim kolegama iz Instituta za praistoriju i ranu istoriju Kristijan Albrehts univerziteta iz Kila, Nemačka. Autorka izložbe je Ildiko Medović, saradnica na projektu arheoloških istraživanja Borđoša, u saradnji sa kustosima odeljenja za arheologiju Muzeja Vojvodine. Mnogobrojne posetioce iziožbe pozdravili su Novica Blažin, direktor Doma kulture Novi Bečej, Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne nabavke, a izložbu je otvorila dr Agneš Ozer, direktorica Muzeja Vojvodine. Za razliku od drugih izložbi, ketering je bio deo multimedijalne izložbe. Posetioci su mogli da uživaju u ukusima i mirisima praistorijskih jela.

Ildiko Medović, autorka izložbe je rekla da je Borđoš od radije poznat arheologije iz raznih sfera: “lmali smo svi želju i priliku da prikažemo Novobečejcima šta oni sve imaju, počev od najvećeg mamuta u Prirodnjačkom muzeju, kojeg smo mi sami otkrili pre 2 meseca. Tisa se presecala 1896. godine, tada je nastalo i Biserno ostrvo, i tu je na 2 mesta Borđoški plato presečen i tada su se arheološki i paleontološki nalazi počeli slivati u muzej. Do Prvog svetskog rata svi nalazi su išli u Temišvarski i u Segedinski muzej, kao i u Narodni muzej u Budimpešti, a tek kada je Vojvodina pripala Srbiji, krenuli su u Zrenjaninski muzej i u Narodni muzej u Beogradu. Ovde se sad može videti jedinstvena izložba Borđoških ostava, koja je nađena upravo priiikom presecanja Tise.”

Osim toga na Borđošu se nalazi i jedno naselje iz bronzanog doba, kao I jedno veliko neolitsko naselje, utvrđeno sa više rovova. Ovog puta istraživači su više pažnje obratili na neoiitsko nalazište i njega istražuju. Na ovom nalazištu je otkrivena i najstarija vaga na Evropskom tlu, koja je identična sa Mikenskim vagama. Na izložbi je mogla da se vidi i kašika, koja je stara 7000 godina.

Dr. Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje je rekao da je opština Novi Bečej bogatija za jedan segment svog identiteta, i da je ona značajna tačka na kulturnoj mapi Srbije: “Lokalitet Borđoš pokazuje jedan kontinuitet života, koji je postojao na ovom prostoru, a ovi značajni pronalasci, koji su došli zahvaljujući arheološkim iskopavanjima kolega iz Muzeja Vojvodine i kolega iz Nemačke, pokazuju koliko bogatstvo kulture postoji na prostoru opštine Novi Bečej, Banata, Vojvodine i Republike Srbije. Ovde se razvijao život, nastajale su kulture i na ovaj način ćemo biti bogatiji za neka nova saznanja o identitetu ovog prostora, jer ovi novi pronalasci omogućuju dubije sagledavanje istorijske prošlosti.“